Grad Karlovac
Izvor: EIHP
PROJEKT ZEB4ZEN

Energetska obnova kulturne baštine? Čitavih kvartova, a ne zgradu po zgradu? Moguće je!

Kada se govori o obnovi kulturne baštine i povjesne jezgre nekoga grada, čini se da se uvijek dođe pred zid - konzervatora, restauratora... Ali ne mora to biti tako. Projekt ZEB4ZEN razvija metodologiju kako energetski obnavljati povijesne jezgre, čitave kvartove i definirati akcijske planove za transformaciju gradskih četvrti u susjedstva s gotovo nultom potrošnjom energije do 2050. Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) je nositelj konzorcija međunarodnog tima stručnjaka koji provodi projekt čiji voditelj je Matija Vajdić, ujedno i voditelj Odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša u EIHP-u. 

ZEB4ZEN je nastao iz ideje EIHP-a da se energetska tranzicija prema niskougljičnom društvu spoji sa zaštitom povijesne arhitektonske baštine i povezuje dva suprotstavljena koncepta: moderni i tradicionalni. EIHP po prvi puta nastupa kao nositelj konzorcija međunarodnog tima stručnjaka u okviru programa transnacionalne suradnje (Interreg).

Ideja o projektu je kao i svaka krenula s praznog papira koji se popunjavao i postajao projektna prijava od nekih stotinjak stranica krajem 2021. i početkom 2022. godine kada je i objavljen otvoreni poziv programa. U tom razdoblju odrađeno je nekoliko desetaka sastanaka i poslano nekoliko stotina mailova.

- Nije bilo teško nagovoriti sve projektne partnere jer im se odmah svidjela ideja da potrebe programskog područja za ubrzanjem energetske tranzicije pilotiramo na vrlo prepoznatljivim renesanim gradovima zvjezdastog oblika - objašnjava voditelj projekta Matija Vajdić, voditelj Odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša u EIHP-u.

Ovaj projekt je prožet i snažnom simbolikom renesansne tranzicije koju, kaže Vajdić, kroz projektne aktivnosti preslikavaju na zelenu transformaciju energetike gradskih četvrti. Simbolika je važan faktor kod ovakvih međunarodnih projekata gdje je konkurencija iskusnih institucija iz Njemačke, Austrije ili Italije izrazito velika. Projektna prijava mora biti prepoznatljiva i jasnim aktivnostima rješavati definirane probleme programskog područja, u ovom slučaju, devet zemalja središnje Europe.

Ciljevi projekta 

Cilj projekta je identificirati rješenja usmjerena na modernizaciju povijesnih središta, uz zaštitu njihove povijesne i kulturne baštine, odnosno razviti metodologiju kako energetski obnavljati čitave kvartove te definirati akcijske planove za transformaciju gradskih četvrti u susjedstva s gotovo nultom potrošnjom energije do 2050., na temelju iskustva pilot investicija u poznatim gradskim jezgrama:

  • Palmanove (Italija)
  • Zamośća (Poljska)
  • Karlovca (Hrvatska)

One su prepoznate kao najbolji primjeri za provedbu projekta jer su građeni kao idealni renesansni gradovi, danas gradske četvrti, zvjezdastog oblika. 

U Gradu Karlovcu će se kroz planirane projektne aktivnosti provesti integracija obnovljivih izvora energije unutar ili oko gradskih četvrti, ugraditi baterijski sustavi i općenito raditi na digitalizaciji energetskih sustava putem pametnih rješenja, a sve u cilju približavanja suvremenih rješenja građanima.

- Naravno da se ne radi samo o teoriji, ni u jedan projekt se ne kreće da bi se ostalo samo na teoretiziranju. Vjerujemo da ćemo nakon tri godine provedbe imati konkretan katalog rješenja koja će pomoći u obnovi ne samo zgrade po zgrade, nego čitavih gradskih četvrti. Građane to svakako može potaknuti da se ujedine kroz svoje kvartove i krenu u obnovu svojih domova, odnosno zgrada jer će vidjeti konkretne benefite uvođenja novih i inovativnih tehnologija, primjerice baterijskih sustava, obnovljivih izvora energije, mjera energetskih učinkovitosti, zelene infrastrukture i dr. - kaže Vajdić. 

Zašto baš renesansni gradovi?

Pilot gradovi koji su i partneri na projektu, kao primjeri idealnih renesansnih gradova, danas su energetski potpuno neučinkoviti, neobnovljivi i neodrživi.

- Kako je krajem 16. stojeća, kada su se naši pilot gradovi gradili, njihova je arhitektura predstavljala značajnu promjenu od standardne srednjovjekovne izgradnje u nešto novo i moderno, tako i mi želimo projektom i konkretnim aktivnostima pokazati da se tranzicija može odraditi i u najkompleksnijim gradskim četvrtima, a to su svakako zaštićene kulturno-povijesne četvrti - ističe Vajdić. 

Koraci projekta

Prvi korak ZEB4ZEN-a je analiza energetskih tokova unutar postojećih gradskih četvrti Karlovca te UNESCO-om zaštićenih gradskih jezgri Palmanove, Zamośća i Quedlinburga, grada u Njemačkoj pod zaštitom UNESCO-a s velikim iskustvom primjene niskougljičnih tehnologija.

Energetski tokovi podrazumijevaju potrošnju, ali i mogućnost proizvodnje energije unutar ili u samoj blizini gradskih četvrti. Analizirat će se i zgrade, otvoreni izgrađeni prostor, toplinska, rashladna i električna energija - svi aspekti proizvodnje, distribucije i potrošnje energije.

Nadalje, konkretnim mjerama energetske učinkovitosti te integracijom obnovljivih izvora energije razvit će se katalog rješenja koji će biti potkrijepljeni spomenutim pilot investicijama u tri povijesna renesansna grada. Višekriterijskom analizom optimirat će se redoslijed provođenja mjera u razdoblju do 2030. godine s pogledom do 2050., kada sve gradske četvrti u Europi moraju dostići ugljičnu neutralnost.

Koristi od projekta za građane

Projekt promovira korištenje suvremenih energetskih, ali i komunikacijskih tehnologija. Uključivanje građana je izuzetno bitno za energetsku tranziciju i zato će se kroz projekt, korištenjem tehnologije virtualne stvarnosti, građanima virtualno prikazati konkretne mjere nužne za ugljičnu neutralnost. Svakako je želja da građani da dobiju jasnu sliku kako će se njihova gradska četvrt transformirati i koja je vizija i politika grada.

Dosadašnji slični projekti

U nešto više od 15 godina koliko na Institutu aktivno provode projekte sufinancirane mnogobrojnim EU programima i bave se raznom energetsko-klimatskom tematikom, bilo je i onih koji su se doticali teme dekarbonizacije kvartova. Neki su bili više fokusirani na sektor transporta, neki na zgrade, neki na otvorene javne prostore, zelenu infrastrukturu, obnovljive izvore energije, klimu i sl.

Najsličniji projekt je bio Republic MED kroz koji su u EIHP-u prije desetak godina analizirali potrošnju zgrada i otvorenih javnih prostora Zadarske županije. Tu je, između ostalog, fokus bio na poznatom zadarskom kvartu Poluotoku.

Slično je bilo i s projektom Impulse-MED gdje je fokus bio na Osijeku i Mostaru. Za Zagreb su napravili energetski atlas svih gradskih četvrti, u Dubrovniku plan centralnog grijanja i hlađenja gradske jezgre energijom mora.

Čitav je niz projekata koje su u EIHP-u proveli, a koje bi se mogli povezati sa ZEB4ZEN projektom. U EIHP-u se godišnje ugovori više od 200 energetskih projekata.

Postoje i projekti kao što su Positive Energy Districts (PED), no program JPI Urban Europe je financijski instrument koji je pokrenula Europska komisija, kroz koji je jedan od poziva bio fokusiran na istraživačke projekte na temu pozitivnih energetskih gradskih četvrti (Positive Energy District – PED).

Razlika ZEB4ZEN-a i PED-a vrlo je jasna jer se ovdje radi o istraživačkom programu, a projekt ZEB4ZEN je konkretnijeg karaktera gdje se sredstva ERDF-a daju za testiranje postojećih tehnologija koje nije potrebno dodatno istraživati, već samo implementirati.

Osnovna ideja europske teritorijalne suradnje (tzv. Interrega) jest da se na odgovarajućoj administrativno-teritorijalnoj razini smanji negativan utjecaj granica te da se promovira društveno-gospodarska kohezija.

- Transnacionalnom suradnjom rješavamo konkretne probleme energetike kvartova, dok se projekti sufinancirani JPI Urban Europe programom bave istraživačkim radom. Suradnja između istraživačkih projekata i ovakvih implementacijskih izrazito je važna i mi ćemo je provedbom ZEB4ZEN projekta i ostvariti - objašnjava Vajdić. 

Brojni su paneli u zadnje vrijeme organizirani na temu dekarbonizacije gdje mnoge gradonačelnike i župane čujemo da provode razne (zelene) energetske projekte, ali nažalost nema strukturiranog praćenja provođenja mjera koje su si zadali kroz razne strateške dokumente i vrlo konkretne akcijske planove ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama.

- Naglasak na razvoju sustavnog praćenja i ocjenjivanje napretka bit će svakako i jedna od tema ažuriranog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana na kojem upravo radimo u institutu - ističe Vajdić.

Europske zemlje prepune su zanimljivih i konkretnih primjera dobre prakse i to je jedan od ciljeva programa transnacionalne suradnje, kao i svih drugih EU financiranih međunarodnih programa. A to je da se kohezijska politika u praksi provodi razmjenom znanja i iskustava. 

O PROJEKTU
ZEB4ZEN (Zero energy buildings for zero energy neighbourhoods) je projekt koji treba dati odgovor na pitanje kako obnoviti povijesne gradske četvrti s vrlo krutim pravilima vezanima za zaštitu kulturne i povijesne baštine. Projekt je službeno započeo 1. travnja 2023.
Sedam projektnih partnera iz četiri države središnje Europe, te mnogi pridruženi partneri, provodit će ga narednih 36 mjeseci. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je između Grada Beča kao upravljačkog tijela programa transnacionalne suradnje Središnja Europa te Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) kao vodećeg partnera (voditelja projekta).
Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto 2.041.426,00 EUR, dok je iznos sufinanciranja Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) 1.633.140,80 EUR.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!