Energetska obnova OŠ Smiljevac u Zadru
Izvor: Grad Zadar
Ana Bajlo
OSUNČAJMO HRVATSKU

Energetska obnova osnovne škole u Zadru - značajne uštede i ugodniji boravak

Kroz projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! ZGRADOnačelnik.hr želi, uz uključivanje brojnih dionika, širiti svijest o važnosti energetske tranzicije koja uključuje energetsku obnovu zgrada svih namjena kao i implementaciju obnovljivih izvora energije (OIE). Ne samo da je to važno za samodostatnost i smanjenje ugljičnog otiska nego je i Europska unija Hrvatskoj zadala određene ciljeve koje moramo ispuniti. Stoga, Grad Zadar kao partner projekta Osunčajmo Hrvatsku, dao je svoj prikaz što se dobilo energetskom obnovom OŠ Smiljevac u Zadru.

Grad Zadar proveo je energetsku obnovu OŠ Smiljevac koja sada, osim što ostvaruje uštede energije i smanjenje emisije CO2, predstavlja zgradu u kojoj je značajno ugodnije boraviti i raditi.

Osnovna škola Smiljevac izgrađena je 1980. godine te je prije energetske obnove imala energetski certifikat razreda C. S obzirom na stanje zgrade radovi na energetskoj obnovi škole obuhvaćali su:

 • provedbu mjera povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice
 • zamjenu dotrajale stolarije energetski učinkovitom
 • toplinsku izolaciju ravnih i kosih krovova
 • unapređenje sustava grijanja (prelazak s ekstra lako loživog ulja na prirodni plin)
 • rekonstrukciju električne instalacije kotlovnice i ugradnje digitalne regulacije
 • zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom

Nakon završene energetske obnove zgrada je ostvarila energetski certifikat razreda B.

Projekt energetske obnove škole sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.' u iznosu od 1.696.159,18 kuna i Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1.697.709,04 kune. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5.851.605,66 kuna.

Projekt je obuhvaćao sljedeće aktivnosti:

 • izrada Glavnog projekta energetske obnove
 • izvođenje radova na energetskoj obnovi
 • provedba stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora i poslova koordinatora zaštite na radu tijekom građenja
 • provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove
 • promidžba i vidljivost Projekta
 • upravljanje Projektom i administracija
 • stručna podrška partnera Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Provedba projekta započela je 1. rujna 2015. godine, a završila 30. prosinca 2020. godine.

Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradi javnog sektora u kojoj se obavlja djelatnost osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, a čime će se doprinijeti ostvarenju energetsko-klimatskih ciljeva (20-20-20) sadržanih u strategiji Europa 2020. kao i u novom EU Okviru klimatske i energetske politike do 2030. godine.

Energetskom obnovom zgrade škole postignute su znatne uštede električne i toplinske energije i smanjenje emisije CO2 čime se bitno popravila postojeća energetska slika zgrade, a ujedno je poboljšana ugoda boravka učenika u školi koji sada nastavu slušaju u potpuno energetski obnovljenom objektu s toplinski zaštićenom vanjskom ovojnicom, energetski učinkovitom stolarijom, unaprijeđenim sustavom grijanja te najmodernijom unutarnjom LED rasvjetom. Provedbom ovog projekta očekuje se godišnja ušteda energije od 496,82 MWh te godišnje smanjenje emisija CO2 od 169,33 t.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!