zgrada HRT-a Prisavlje
Izvor: Suradnik13 / wikimedia
ENERGETSKA UČINKOVITOST

I zgrada HRT-a će imati sunčani krov

HRT je poslao jasnu poruku kako održivost i obnovljivi izvori nemaju alternativu te istovremeno u suradnji s REGEA-om pokreće projekt čiji je krajnji rezultat sunčana elektrana na krovu zgrade javne televizije kao i na nadstrešnicama na dijelu parkirnih mjesta i to bez investiranja javnog novca u izgradnju.

Baš kao što čovječanstvo treba provesti održivu energetsku transformaciju, tako i HRT prolazi kroz svoje transformacije te kao jedini javni televizijski servis treba zadržati svoju važnu ulogu u ovome društvu. Jednako važna je i energetska neovisnost jednog društva što možemo postići jedino povećanim korištenjem obnovljivih izvora energije. Obnovljivi izvori energije pružaju nam priliku da postanemo bolje društvo, neovisno društvo – održivije, pravednije i uključivije. Ne zaboravimo, iako je danas topao, gotovo ljetni dan, pred nama je zima koja neće biti laka i upravo zato je sada trenutak da planiramo i znamo kako ćemo se grijati i ove i svih budućih zima pred nama. Hrvatska kao zemlja sunca ima na raspolaganju konkretna rješenja – trenutak je i da ih počne koristiti na krovovima svih naših zgrada, istaknuo je ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac.

Naime, Hrvatska radiotelevizija (HRT) i partneri projekta 'Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisali su u četvrtak na Prisavlju Sporazum o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekata izgradnje integriranih sunčanih elektrana.

Robert Šveb, HRT i Julije Domac, REGEA -  Foto by Berislav ŽužićPonekad je poslati poruku, komunicirati, jednako važno kao i realizirati investiciju. HRT ovim Sporazumom čini oboje. Komunicira jasnu poruku kako održivost i obnovljivi izvori nemaju alternativu i istovremeno pokreće konkretni projekt čiji je krajnji rezultat sunčana elektrana na krovu zgrade javne televizije kao i na nadstrešnicama na dijelu parkirnih mjesta.

Projekt sunčane elektrane planirane snage 1,5 MW okvirne je vrijednosti oko 12 milijuna kuna. Natječaj za gradnju elektrane mogao bi biti raspisan do kraja godine.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb istaknuo je kako je HRT je u svojim programima i do sada ukazivao na potrebu aktivnije zaštite okoliša, a ubuduće će toj temi davati još i puno više prostora i značaja.

Danas živimo u svijetu opterećenom velikim promjena koje utječu na naše živote, a još više će utjecati na živote budućih generacija. Pandemije, potresi, a sada i rat u Ukrajini, inflacija i druge popratne nedaće svakodnevnog života preokupiraju našu pažnju i prevladavaju u medijima. Usprkos tome što o drugoj krizi ne govorimo dovoljno - ona se ipak događa, a njene posljedice mogu biti još opasnije za opstanak čovječanstva. HRT je u svojim programima i do sada ukazivao na potrebu aktivnije zaštite okoliša, a ubuduće ćemo toj temi davati još i puno više prostora i značaja. Danas sa zadovoljstvom i ponosom potpisujemo Sporazum o izradi Studije za izgradnju sunčane elektrane na Prisavlju, koja će, kada jednog dana bude realizirana, dati svoj doprinos našoj ukupnoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, istaknuo je ravnatelj Šveb dodavši kako taj put nema alternative te kako HRT ovim putem želi potaknuti i ostale institucije ali i građane Hrvatske da se pridruže u prilagodni i borbi protiv klimatskih promjena.

U realizaciji izgradnje sunčane elektrane, HRT će preferirati financiranje iz fondova ili ESCO model financiranja, čime HRT neće investirati javni novac u izgradnjuBesplatna tehnička pomoć osigurana je kroz projekt PVMax, financiranim iz programa ELENA Europske investicijske banke, a kojeg provodi REGEA.

Projekt PVMax započeo je 1. srpnja 2021. godine sa ciljem pripreme i pokretanja investicije u najmanje 100 MW fotonaponskih elektrana na teritoriju Republike Hrvatskoj. Ukupna vrijednost dodijeljene tehničke pomoći od strane Europske investicijske banke (program ELENA) iznosi oko 15 milijuna kuna. U sklopu projekta tijekom tri godine namjerava se obuhvatiti više od 3000 zgrada – obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada. Projektom će se osim pripreme sunčanih elektrana provoditi i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama, kako bi se optimizirao kapacitet sunčanih elektrana.

Foto potpisa Sporazuma: Berislav Žužić

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!