Karlovac
Izvor: karlovac.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

Karlovac će se grijati na geotermalne i sunčane elektrane

Partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!, Grad Karlovac čini sve da postane energetski neovisan i zeleni grad.

Karlovac je jedan od hrvatskih pionira korištenja OIE u javnom sektoru, a do sada se uglavnom radilo o biomasi. Višegodišnji projekt korištenja biomase je započeo još 2009. s natječajem za fizičke osobe, koji su prvi u Hrvatskoj počeli uvoditi za uvođenje kotlovnica i manjih peći na pelete u kućanstva. Procjene su da je taj natječaj realiziran kroz 170 manjih projekata ukupne toplinske snage od oko 4 MW.

Višegodišnji program uvođenja biomase u kotlovnice u školama i drugim javnim zgradama Karlovačke županije započet je 2013. kroz projekt Zelena energija. Do danas su kroz ovaj projekt realizirane četiri investicije kotlovnica na biomasu u ukupnoj vrijednosti od gotovo šest milijuna kuna.

U Karlovcu je 2020. završeno i BE-TO kogeneracijsko postrojenje na Ilovcu koje proizvodi električnu i toplinsku energiju. Riječ je o ulaganju većem od 20 milijuna eura. Energana na drvnu biomasu proizvodi 5 MW električne i 10 MW toplinske energije.

Grad Karlovac je u transformaciji u zeleni grad pokrenuo i dva projekta: GeotermiKA i SolariKA.

Karlovac je prije četiri godine pokrenuo stratešku, zelenu priču istraživanja i aktiviranja geotermalnih izvora u gradskoj okolici ponajprije za sustav grijanja grada, s obzirom na to da je cilj Grada imati grijanje na obnovljive izvore energije. Do sada je Grad uložio za potrebnu dokumentaciju, a u okviru projekta 'Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1', osnosno GeotermiKA, čiji je opći cilj razvoj pilot-projekta s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije iz geotermalne energije na području Grada, planira se urediti bušotinski prostor za buduću istražnu bušotinu. Najvažniju primjenu geotermalna energija imala u sustavu Gradske toplane, čime bi se postigla energetska neovisnost primjenom tog stabilnog, obnovljivog izvora energije. Karlovac uz to najavljuje i niz drugih benefita u uporabi ove jeftinije energije - visoki stupanj samodostatnosti u proizvodnji hrane, razvoj grada kao sportsko-turističkog središta, poticanje gospodarske aktivnosti, otvaranje novih radnih mjesta, a time ostanak i naseljavanje mlade populacije na lokalnom području kao i druge višestruke ekonomske koristi za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini.

Osim korištenja geotermalnih izvora za grijanje, Karlovac se na popisu zelenih gradova planira pozicionirati i kroz projekt 'Solarizacija ustanova Grada Karlovca', odnosno SolariKA. Projekt se provodi pod motom 'Zajedno za zelenu konkurentnu i uključivu Hrvatsku'. Radi se o europskom projektu kojim će se povećati korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama kojima je osnivač Grad Karlovac. Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije ostvarit će se kroz implementaciju 14 pilot projekata gdje će se u svrhu samoopskrbe izgraditi sunčane elektrane ukupne snage 0,45 megavata. Među tim objektima su vrtići, osnovne škole i Hostel Karlovac u Selcu. Realizacijom pilot projekta ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 456 megavat sati, uz smanjenje emisije CO2 za 72, 38 tona na godinu. Vrijednost ovog projekata je i u radovima koji su odrađeni prije, a radi se o energetskim obnovama spomenutih objekata gdje su već ostvarene uštede toplinske energije no kroz projekt učinjen je korak dalje te će 14 objekata imati vlastitu proizvodnju električne energije

Karlovac je ove godine imao i javni poziv za male poduzetnike i obrtnike kroz koji su im sufinancirali mogućnost ugradnje solarnih panela. 

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!