KBC KRIŽINE
Izvor: ROCKWOOL
ENERGETSKA OBNOVA

KBC Križine u Splitu troši upola manje na energente

Bolnica sagrađena 1965. godine, prije obnove na energente je trošila gotovo 11 milijuna kuna godišnje. Sada su se ti troškovi i više nego prepolovili.

U provedbi obnove bolnice KBC Križine u Splitu, jednog od najsloženijih projekata energetski učinkovite obnove javne zgrade u zemlji, korištena je kamena vuna budući da je zaštita od požara u ovakvim objektima javne namjene iznimno važna.

Bolnica sagrađena 1965. godine, prije obnove na energente je trošila gotovo 11 milijuna kuna godišnje. Sada su se ti troškovi i više nego prepolovili.

Obnova vrijedna 78 milijuna kuna provedena je po ESCO modelu, uz 35 posto potpore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali dio iznosa osigurao investitor, tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja.

Radovi su trajali od travnja do rujna 2015. godine, a zgrada koja se prostire na 37.000 m² nakon obnove prešla je iz energetskog razreda E na razinu A i B (stacionar odnosno poliklinika).

Visokim standardima energetske učinkovitosti uvelike pridonose i fasada i krov izolirani kamenom vunom.

Više od 30 hrvatskih tvrtki i 350 radnika sudjelovalo je u obnovi, dok je cijelo vrijeme bolnica bila u mogućnosti nastaviti s radom.

Za 50. rođendan bolnica je dobila novi sjaj, a sada kada je obnova završena, osoblje i pacijenti mogu boraviti i raditi u boljim uvjetima, s poboljšanom sigurnošću od požara i uz znatno niže troškove energije.

Kao i ostalih 27 zemalja članica EU, i Hrvatska se obavezala na obnovutri posto javnih zgrada svake godine. One predstavljaju veliki potencijal za uštede, budući da su velikim dijelom građene 70-tih i 80-tih godina i veliki su potrošači energije.