krapinske toplice
Izvor: REGEA
ENERGIJA SUNCA

Krapinske toplice dobile sunčanu elektranu, nisu platili ni kune, a štede 20 posto na računima za struju

Na krovu bolnice postavljena je elektrana od 420 kilovata. Dosad su proizveli 1.000 megavatsati struje, što odgovara otprilike od 13 do 15 posto godišnje potrošnje. Nakon deset godina, elektrana će biti u potpunosti u vlasništvu bolnice.

Nakon Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama druga je bolnica na području Krapinsko – zagorske županije na čijem je krovu postavljena sunčana elektrana, koja će bolnicu opskrbljivati s 10 posto potreba za električnom energijom.

Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta u suradnji Krapinsko – zagorske županije i REGEA-e (Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske), koja je izradila tehničku dokumentaciju za elektranu kroz projekt PVMax, kojemu je cilj osunčati mnoge krovove, ne samo na području Krapinsko – zagorske županije već cijele Hrvatske.

Nakon Opće bolnice Zabok, sunčana elektrana je instalirana i na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice i u narednom razdoblju napravit će se detaljna analiza za ostale ustanove na području županije i gdje god se procijeni da je moguće i financijski prihvatljivo, nastavit će se s realizacijom ovakvih projekata.

Najavljen je val investicija ovo proljeće u Krapinsko – zagorskoj županiji, na školskim zgradama, domovima zdravlja i na parkingu Opće bolnice Zabok. U Krapinskim Toplicama je kotlina pa je prostorno skučeno, ali računa se da će se udvostručiti kapacitet solarne elektrane Opće bolnice Zabok s pokrivanjem parkinga. Dakle, udvostručiti proizvodnju električne energije i osigurati ugodan parking svim korisnicima bolnice.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je da počinju s elektranom na parkingu Opće bolnice Zabok, a ideja je iskoristiti površinu koja je već na raspolaganju. Ono što zagovaraju u REGEA-i, jest da se za solarne elektrane koriste krovovi koji su na raspolaganju, površine kao što su parkirališta, a da pritom, pogotovo na područjima kao što je Krapinsko – zagorska županija, ne zauzimaju zelene površine.

Tako će se bitno povećati proizvodnja. Primjerice, računaju da će udvostručiti kapacitet elektrane na Bračku te ostvariti dobar učinak jer će parkirna mjesta biti natkrivena, što će, vjeruju, posjetiteljima bolnice, pogotovo u ljetnim mjesecima, jako dobro doći. Ugovor o isporuci električne energije, tzv. PPA ugovor, pokazao se kao optimalno rješenje u svrhu osiguranja potpuno zelene opskrbe električnom energijom za dio potreba.

Energija dolazi s krovova, proizvodi se tu gdje se i troši što svakako ima pozitivan utjecaj i na smanjenje opterećenja na opskrbnu mrežu HEP ODS-a. Glavni razlozi prijedloga PPA ugovora bili su pružanje mogućnosti ugovaranja povoljnije električne energije od postojeće cijene struje za Specijalnu bolnicu, fiksna cijena električne energije na deset godina koja dolazi iz 100 posto obnovljivog izvora energije, te nula kuna troška za samu bolnicu.

Bolnica nije bila dužna osigurati novac za investiciju, već se ona isplaćuje kroz dugoročni otkup električne energije po utvrđenoj fiksnoj cijeni tijekom deset godina.

Trenutno bolnica za opskrbu u višoj tarifi (tj. tijekom dana) plaća oko 1 kunu za utrošeni kWh energije. Temeljem PPA ugovora sva struja koja dolazi iz sunčane elektrane koštat će oko 0,8 kuna po kWh, odnosno povoljnija je za otprilike 20 posto. Kako se očekuju povećanja cijene električne energije u narednim godinama, ova razlika bit će vjerojatno i veća. Sav novac od ušteda moći će se reinvestirati za daljnje potrebe bolnice. Bez kune novog zaduženja i troška dobili su investiciju koja ih vodi prema zelenoj budućnosti zdravstva u Hrvatskoj, rečeno je na predstavljanju sunčane elektrane.

Na krovu bolnice postavljena je elektrana od 420 kilovata. Dosad su proizveli 1.000 megavatsati struje, što odgovara otprilike od 13 do 15 posto godišnje potrošnje. Nakon deset godina, elektrana će biti u potpunosti u vlasništvu bolnice, a to znači da će tada štedjeti otprilike 400.000 kuna mjesečno jer je sada ukupna potrošnja struje bolnice oko tri milijuna kuna. Osim racionalnog gospodarenja energijom, doprinijeli su i zaštiti klime i okoliša te su reducirali ugljikov dioksid u iznosu od 400 tona.

Pratite #energetska obnova i saznajte mnoge korisne informacije o energetskoj obnovi.