pivo
Izvor: Forte Solar
ULAGANJE ZA UŠTEDU I KONKURENTNOST

Poduzetničko iskustvo - Osim pive, Lepi dečki proizvode i svoju struju

Vjerojatno ne treba previše objašnjavati tko su i što su Lepi dečki. Ali ukratko - to je craft pivovara koja proizvodi odlično pivo. Međutim, novost je to što odnedavno proizvode vlastitu električnu energiju.

Praksa pokazuje da se sve više poduzetnika odlučuje na takav korak jer se prvenstveno smanjuje ovisnost o konvencionalnim izvorima energije, uvozu energenata i čestim tržišnim nestabilnostima. Osim toga, nije zanemarivo ni smanjenje operativnih troškova, što stvara dodatan prostor za ulaganje u ostale dijelove poslovanja čime se izravno utječe na veću profitabilnost i konkurentnost na tržištu.

Ključni elementi zbog kojih sve više poslovnih subjekata ide u smjeru kompletne energetske tranzicije

1. Smanjenje troškova električne energije

Kao jedna od glavnih prednosti prelaska na solarnu energiju je smanjenje troškova energije, odnosno operativnih troškova u cjelini. Nakon izgradnje solarne elektrane, poslovni subjekt postaje u cijelosti ili barem najvećim dijelom samodostatan u proizvodnji električne energije, što znači da manje ovisi o tradicionalnim izvorima energije i promjenama na tržištu do kojih sve češće dolazi.

2. Povrat investicije

Iako izgradnja solarne elektrane zahtijeva značajnu početnu investiciju, ona se u pravilu jako brzo isplaćuje. Prema istraživanjima, većina poslovnih subjekata ostvaruje povrat investicije za solarni sustav u roku od 3 do 7 godina, ovisno o faktorima poput veličine sustava i geolokacijskim obilježjima, nakon čega za korisnika nastaje čista financijska korist.

3. Održivost i zaštita okoliša

Solarna energija je obnovljiv izvor energije koji ne stvara emisije stakleničkih plinova ili drugih onečišćujućih tvari tijekom proizvodnje. Korištenje solarnih panela pomaže u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, čime se doprinosi očuvanju prirodnih resursa i smanjenju klimatskih promjena.

Brojčano prikazani benefiti korištenja solarne energije u odnosu na neke prirodne čimbenike izgledali bi ovako:

 • Očuvanje stabala
  • jedan hektar šume može apsorbirati prosječno 2,5 tona CO2 godišnje
  • solarna elektrana snage 100 kW godišnje može spriječiti emisiju oko 50 tona CO2
  • to bi ekvivalentno bilo sadnji oko 20 stabala godišnje
 • Smanjenje CO2
  • prosječno, svaki kilovat-sat (kWh) proizvedene solarne energije smanjuje emisiju CO2 za otprilike 0,5 kg
  • solarna elektrana snage 100 kW koja godišnje proizvodi 100.000 kWh smanjuje emisiju CO2 za oko čak 50 tona

Uz sve navedeno, od velike važnosti za samo poslovanje jedne tvrtke je svakako činjenica da prijelaz na solarnu energiju pokazuje i društvenu odgovornost poslovnog subjekta te stvara pozitivnu sliku prema potrošačima i široj zajednici.

4. Financijske potpore i poticaji

Državne i županijske financijske potpore, poticaji i subvencije za prelazak na solarnu energiju olakšavaju investiciju u solarni sustav, čineći ga financijski privlačnim i lakše dostupnim za sve kategorije poslovnih subjekata. Uz to, postoji mogućnost prodaje viška proizvedene energije natrag u mrežu, što može generirati dodatni prihod zbog čega je daljnja distribucija vlastite energije sve češći cilj same izgradnje.

5. Stabilnost cijena energije

Cijene tradicionalnih izvora energije, poput fosilnih goriva, često su podložne fluktuacijama te ovise o različitim geopolitičkim i ekonomskim faktorima. Korištenjem solarnih panela, poslovni subjekti osiguravaju stabilnost i predvidljivost troškova energije. Oni postaju manje osjetljivi na fluktuacije cijena energije na tržištu i mogu dugoročno planirati svoje poslovanje.

6. Dugoročna investicija

Solarni paneli su karakteristični po tome što uz osnovno održavanje imaju uistinu dug vijek trajanja. Kvalitetni solarni paneli mogu trajati više od 25 godina, pružajući dugoročnu investiciju i dugotrajnu financijsku korist.

Pivo i struja idu zajedno

Po svemu sudeći, kombinacija ekonomske isplativosti s održivošću i društvenom odgovornošću je ono što predstavlja najsnažniji poticaj za prelazak na solarnu energiju kao trenutno najisplativiji obnovljivi izvor energije koji donosi dugoročne koristi za poslovanje i okoliš. Nastale uvjete u kojima ulaganje u solarna rješenja nikada nije bilo isplativije prepoznali su i iskoristili Lepi dečki, ali i mnoge druge tvrtke u različitim industrijskim sektorima diljem Hrvatske što je već velik iskorak na putu prema kompletnoj energetskoj tranziciji kojoj kao društvo i težimo.

Lepi dečki nisu sve to mogli sami, stoga su pokrenuli suradnju s tvrtkom Forte Solar, jednim od vodećih graditelja solarnih elektrana u Hrvatskoj.

Ovakva suradnja nedvojbeno postavlja nove standarde u industriji i otvara vrata novim razvojnim mogućnostima za održivo pivarstvo. Zahvaljujući uspješnoj realizaciji izgradnje solarne elektrane, pivovara Lepi dečki je započela s proizvodnjom vlastite električne energije s ciljem pokrivanja potreba svog proizvodnog pogona te smanjenja ovisnosti o konvencionalnim izvorima energije, uvozu energenata i sve češćim tržišnim nestabilnostima.

Prednosti ovakve inovacije ne završavaju samo s održivošću - ugradnja solarnih panela omogućila je pivovari Lepi Dečki značajno smanjenje operativnih troškova, što stvara dodatan prostor za ulaganje u ostale dijelove poslovanja čime izravno utječu na veću profitabilnost i konkurentnost na tržištu. Ova investicija stoga nije samo korak prema održivijoj budućnosti, već i pametan potez za poslovni uspjeh pivovare. Elektrana proizvodi 80 posto ukupne godišnje potrošnje električne energije, a puštena je u pogon polovinom listopada 2022. godine i radila je samo u zimskom periodu tako da će se prave uštede vidjeti tek kroz neko vrijeme. 

Tvrtka Forte Solar, već poznata po svojoj stručnosti u izgradnji solarnih elektrana, istaknula je važnost ovog projekta kazavši kako suradnja s pivovarom Lepi dečki predstavlja još jedan izvanredan primjer spajanja održivosti i kvalitete kojem teži sve veći broj poslovnih subjekata.

- Ovaj projekt je pokazao da inovativno korištenje solarnih elektrana može pružiti ekonomsku i ekološku korist, istovremeno podržavajući ciljeve pivovare i jačajući zajedničku posvećenost održivoj budućnosti - kazao je Goran Ivčić, regionalni direktor Forte Solara.

Da se radi o dugotrajnoj investiciji govori i činjenica da se postavljeni solarni paneli izrađuju od najkvalitetnijih materijala koji ih čine otpornima na vremenske uvjete i druga oštećenja, čime ovaj stručan tim svojim projektiranjem i izgradnjom uspješno postiže optimalno iskorištavanje sunčeve energije i visok stupanj efikasnosti za svoje klijente.

- Uz osnovna periodična održavanja, ovi paneli mogu trajati 25 godina i više što ih čini izuzetno učinkovitim, dugotrajnim i pouzdanim izvorom energije - kazao je Ivčić.

Objavu ovog članka omogućila je tvrtka Forte Solar.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!