Paris
Izvor: Walkerssk / Pixabay
MOŽE SE!

PRIMJER FRANCUSKE - Ovako se radi energetska obnova u državama EU

Iako u Francuskoj ne postoji niti jedan nacionalni program energetske obnove specifičan za zgrade koje imaju status kulturnog dobra, niti modeli financiranja na tu temu, lokalne vlaste i nevadine inicative su 'lokomotiva' obnove. 

U Francuskoj postoji politika zaštite graditeljske kulturne baštine, koja uključuje:

  • očuvanje tradicionalnih tehnika gradnje
  • tradicionalnih materijala te
  • snažna politika za energetsku obnovu građevina (kao i pripadne financijske potpore – porezne kredite)

Međutim ne postoji niti jedan nacionalni Program energetske obnove specifičan za zgrade koje imaju status kulturnog dobra, niti modeli financiranja na tu temu. Postoje inicijative koje mogu provesti lokalne vlasti, nevladine organizacije i dr.

Zakon o energetskoj tranziciji za zeleni rast (LTECV) i njegovo provedbeno zakonodavstvo određuju sredstva i ciljeve koje treba postići za postojeći fond zgrada. Zakon dopušta da se uredbama preciziraju zahtjevi za postojeće zgrade.

Za 'tradicionalne' zgrade, kao i za one 'zaštićene' predlažu se posebne odredbe.

Francusko Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja razvili su smjernice kako bi pomogli vlasnicima tradicionalnih zgrada da pronađu ravnotežu između poboljšane energetske učinkovitosti i očuvanja zgrada koje imaju status kulturnog dobra. Smjernice se sastoje od dvije osnovne faze:

  • Faza 1 - uključuje procjenu postojećeg stanja, hidrotermalne performanse i vrijednosti baštine
  • Faza 2 - uključuje odabir rješenja koja poboljšavaju toplinske performanse bez oštećenja povijesne vrijednosti ili hidrotermalnih svojstava.

Primjena ovog procesa dokumentirana je kroz projekt Ancient Habitat in Alsace.

Samo struka i znanje

Nekoliko nacionalnih agencija, nacionalnih partnera, asocijacija, energetskih agencija, istraživačkih laboratorija, nevladinih organizacija djeluje na ovom području. Jedan od njih je i CREBA (Centre de Ressources pour la Rehabilitation Responsable du Bati Ancien), centar znanja za energetsku obnovu zgrada kulturne baštine u Francuskoj.

Cilj CREBA-e je da razvije profesionalne vještine te bazu znanja potrebnu za odgovornu energetsku obnovu podržavajući profesionalce u promicanju sveobuhvatnog pristupa sanaciji i obnovi zgrada kulturne baštine na raskrižju energetskih, tehničkih i baštinskih pitanja. Usklađujući energetske, tehničke, arhitektonske i konzervatorske specifičnosti CREBA nudi skup resursa koji omogućuju sveobuhvatan pristup sanaciji starih zgrada.

Masovna energetska obnova

Udruga Effinergie (Efficacite energetique et confort dans les batiments) bavi se energetskom učinkovitošću i kvalitetom života u zgradama te ima cilj potaknuti novu razinu energetske učinkovitosti u zgradama koje se grade ili obnavljaju. Kroz sustav oznaka Effinergie označava nove nisko energetske zgrade te radi na omasovljavanju energetske obnove.

Postoji nekoliko oznaka a 2019. godine ustanovljena je eksperimentalna oznaka 'Effinergie Patrimoine' koja je namijenjena svim zgradama koje imaju karakter kulturne baštine bez obzira da li su direktno pod zaštitom. Ona promiče djelo koje kombinira energetsku obnovu i očuvanje graditeljske baštine.

Potiču se radovi na energetskoj obnovi radi smanjenja potrošnje energije zajedno s ostalim intervencijama koje uključuju očuvanje kulturne baštine kako bi se poboljšala kvaliteta života u tim zgradama.

Cilj oznake je omogućiti

  • poboljšanje postojećeg
  • kontrolu troškova obnove i eksploatacije
  • motiviranje inovacija
  • prikaz globalnijeg pristupa: kvaliteta zraka, akustika, udobnost korištenja

Oznaka je označena kao eksperimentalna kako bi se sustav mogao razvijati povratnim informacijama o iskustvu i uzeti u obzir poteškoće u istodobnom postupanju s vrednovanjem kulturne baštine i učinkovitom energetskom obnovom. Studije i radovi koji se provode moraju se jako razlikovati od onih koji se preporučuju za nove zgrade.

Da bi se postigla odgovorna sanacija zgrada koje imaju status kulturnog dobra, nužno je proučiti te zgrade kao složeni sustav koji kombinira lokaciju, okoliš, način gradnje, zanimanje, unutarnju organizaciju, opremu, građevinske elemente zgrade, a ne usredotočiti se samo na princip uštede energije.

Oznaka je sredstvo za postizanje nacionalnih ciljeva energetske učinkovitosti do 2050. godine. Zgrade koje su uključene u proces moraju opravdati energetske performanse zasnovane na etiketi obnove Effinergie i očuvanje i/ili unapređenje izgrađene graditeljske baštine. Procjena projekata se provodi u nekoliko faza, preko interdisciplinarne validacije od strane komisije u kojoj se nalaze stručnjaci za arhitekturu i graditeljsku baštinu te stručnjaci za energetiku učinkovitost.

Primjer dobre prakse u Švedskoj pročitajte OVDJE.

Primjer programa energetske obnove u Irskoj, možete pročitati OVDJE.

Kako se radi energetska obnova u Litvi, možete pročitati OVDJE.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.