sunčana elektrana
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
UGRADNJA SUNČANE ELEKTRANE

Smiješno jednostavan proces, a onda se suočimo s problemom "zdravog razuma"

Na predstavljanju priručnika (O)SUNČANI KROVOVI HRVATSKIH GRADOVA, održala se panel rasprava na kojoj su sudjelovali stručnjaci i govorili o modelima dekarbonizacije hrvatskih gradova. 

Na panel raspravi "Što smo napravili - Hrvatski gradovi zelene budućnosti", sudjelovali su: 

  • Julije Domac, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba i ravnatelj REGEA-e
  • Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca
  • Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra
  • Jasmin Mekanović, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  • Srećko Tamburović, stariji istraživač iz Odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP)

Moderator panela bio je Tin Bašić, ZGRADOnačelnik.hr

Više od 60 posto energije možemo imati iz Sunca

Nećemo pretipkavati cijelu panel raspravu, izdvojit ćemo samo ključne poruke, a video s rasprave možete vidjeti na kraju teksta. 

  • Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca

Energetska obnova i ugradnja sunčanih elektrana, kao i cijela tema dekarbonizacije nije jednostavna za gradove kao uprave ni njihove djelatnike. Zato postoje stručnjaci, a i ovakvi priručnici, koji olakšavaju pripremu i provedbu projekata. Brojna su ograničenja, a najviše ih je na terenu - građevinski radovi, projektanti. 

Sunce nitko ne može centralizirati. 

Zgrada Gradske uprave u Karlovcu koja je zaštićeno kulturno dobro, imat će solarne crjepove. Tema "solara" u Karlovcu već je normalna tema. Ovaj priručnik je dobar da se demistificira ova priča. Dogodila se pandemija, rat u Ukrajini, odjednom je energije postala top tema. Sufinanciranje je sada nužno!

Razvoj se uvijek događa na privatnu inicijativu. 

 Solarna energija je tijekom dvije godine "uštedjela" 100 milijardi eura

  • Julije Domac, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba i ravnatelj REGEA-e

U gradu Zagrebu će biti ove godine provedeni brojni projekti. Sve više će se uključiti građane. 

Dosta dugo se čeka puštanje sunčane elektrane u trajni pogon, no i to će se ubrzati. Zagreb ima 29 novih sunčanih elektrana i one će biti ponuđene građanima za sufinanciranje. Tvrtka Zagrebački sunčani krovovi priprema projekte za novih 26 sunčanih elektrana. Očekuje se da će grad Zagreb do kraja godine doći blizu 8 MW realizacije. Problem u Zagrebu je bio što se godinama projekti nisu pripremali, a sada kreće investicijski val. 

Krovovi u Zagrebu, odnosno krovovi objekata u vlasništvu grada, mogu "donijeti" 110 MW "teške" sunčane elektrane.  

Ugradnja sunčane elektrane smiješno je jednostavna, ali onda se suočavamo s problemom zdravog razuma. Primjerice, imamo imovinsko-pravne odnose zbog kojih se nisu izdavala elektroenergetska odobrenja, ali na istom tom mjestu se uredno naplaćivala potrošnja električne energije. 

Potrebno je smanjiti udjele sufinanciranja kako bi oni bili cjelogodišnji i ne bi radili poremećaje na tržištu. 

 Hrvatska ima TRI MILIJARDE EURA za ulaganja u energetsku obnovu i učinkovitost

  • Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra

Na svim projektima pokušavamo postići zero building. Imamo više od 200 sunčanih dana u godini, a tek nedavno je Opća bolnica Zadar odradila energetsku obnovu i postavila sunčanu elektranu. 

U Sportskom centru Višnjik dnevno posjećuje 4.000 ljudi, ugradili smo sunčanu elektranu. 

Energetska obnova i sunčane elektrane – "Postali smo ovisnici o bespovratnim sredstvima"

  • Srećko Tamburović, stariji istraživač iz Odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP)

Brojni su benefiti ugradnje sunčane elektrane, najočitiji je onaj financijski. No, imate vlastitu energiju, štedite na električnoj energiju i taj novac se može uložiti dalje. Smanjuju se emisije CO2 i povećava kvaliteta zraka. 

Imamo i administrativni i tehnički problem. No, tehnički problemi se mogu riješiti. Nije problem postići stabilnost elektroenergetskog sustava, no zapreke su u administraciji. 

 Sunčane elektrane mogu „zarađivati“ za energetski siromašne građane

  • Jasmin Mekanović, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Što se tiče obnovljivih izvora energije, nastavit će se dosadašnji model subvencioniranja. U drugoj polovici godine bit će raspisani javni pozivi. Planiraju se veća sredstva sufinaniciranja, odnosno veće alokacije u javnim pozivima. 

ZGRADOnačelnik.hr je u suradnji s Udrugom gradova u Hrvatskoj te brojnim stručnim partnerima izradio jedinstveni priručnik za djelatnike gradskih uprava - kako proizvoditi električnu energiju na krovu zgrade koja je u vlasništvu grada.

Priručnik je nastao u koautorstvu s Regionalnim energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Zakladom Konrad Adenauer. A nastao je višemjesečnim istraživanjem, pisanjem, redigiranjem, recenziranjem, "peglanjem" stručne tematike kako bi svi djelatnici gradskih uprava, bilo da rade u upravnim odjelima za financije, graditeljstvo, gospodarstvo ili u odjelima za komunalne poslove te imovinu, dobili točnu, provjerenu i stručnu informaciju o načinima i modelima ugradnje sunčane elektrane na krov objekta u vlasništvu grada.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!