Križevci
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
JASNA STRATEGIJA

Solarni 'boom' u Križevcima

Sve više gradova u Europi i Hrvatskoj izrađuje svoje energetske strategije i ciljeve kako postati energetski neovisan. Tako planiraju i u Gradu Križevci, i to do 2030. godine. 

Po tom pitanju provedeni su i pokrenuti brojni projekti. Međutim, svjestan da bez uključivanja građana to neće uspjeti, Grad je 2020. objavio dva javna poziva, jedan za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, a drugi za sufinanciranje opreme odnosno za samu izgradnju solarnih elektrana.

Pozivi su bili namijenjeni isključivo građanima kako bi na krovovima svojih kuća postavili solarnu elektranu uz potporu Grada Križevaca. Prve godine bila su dva korisnika za projektnu dokumentaciju i tri korisnika za opremu odnosno postavljanje solarne elektrane, a već 2021. primijetio se veći broj korisnika – 17 građana iskoristilo je sredstva za izradu projektne dokumentacije dok je sredstva za opremu iskoristilo 13 građana. 

Iz godine u godinu interes građana raste pa je 2022. godine 72 građana iskoristilo sredstva za izradu projektne dokumentacije, a 47 građana za opremu zbog čega je Grad Križevci rebalansom osigurao dodatna sredstva.  A u 2023. raspisani su i novi javni pozivi.

Poticati građane na korištenje obnovljivih izvora energije jedan je od prioriteta Grada Križevaca pa je tako i krenuo s mjerom sufinanciranja postavljanja solarnih elektrana na obiteljskim kućama. 

Proučite javne pozive u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Jedinstveni projekti

Grad Križevci odavno je, naime, i kontinentalno prepoznat upravo po aktivnostima koje provodi u smjeru energetske neovisnosti i klimatskoj neutralnosti, a napose dobre prakse po pitanju energetske tranzicije građana. Pored energetske obnove javnih zgrada, istraživanja geotermalnog potencijala, izgradnje punionica za električna vozila i nabave električnih i hibridnih gradska vozila, posebno je poznat po projektu Križevačkih sunčanih krovova kojim su na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka i Gradske knjižnice 'Franjo Marković' postavljene sunčane elektrane kroz model grupnog ulaganja.

To je bio prvi projekt ulaganja građana u gradski projekt, jedinstven u Hrvatskoj. Grad Križevci i Zelena energetska zadruga pokrenuli su ga 2018. godine investicijom u izgradnju fotonaponske elektrane na javnom objektu.

Građanima je pružena mogućnost da financiraju postavljanje 230.000 kuna vrijedne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci kroz davanje zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih im se vraća ulog s kamatom od 4,5 posto. Najniži ulog bio je 1.000 kuna, a najviši 10.000 kuna.

Nakon objave kampanje potreban iznos prikupljen je u samo 10 dana te je odaziv građana bio zaista izvanredan. Snaga postavljene elektrane je 30 kW, a procijenjena ušteda plaćanja računa za struju je 36.000 kuna godišnje.

Grad Križevci - Kako nastaje grad budućnosti kroz Energetsko-klimatski ured

Prijeti vam energetsko siromaštvo? Potražite besplatnu pomoć u Centrima u Križevcima i Zagrebu 

Već 2019. godine Križevci su proveli i drugo grupno ulaganje, ovog puta za postavljanje fotonaponske elektrane na krov Gradske knjižnice 'Franjo Marković', Križevci. Vrijednost ove elektrane bila je 172 tisuće kuna, a potreban iznos prikupljen je u rekordnih dva dana te je također u potpunosti financirana od strane građana po modelu mikro zajmova.

Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se vratiti ulog s kamatama od 3 posto godišnje. Najniži ulog bio je 1.000 kuna, a najviši 7.500 kuna.

Postavljanjem ove elektrane snage 30 kW, Gradska knjižnica 'Franjo Marković' postala je prva hrvatska sunčana knjižnica.

Nove elektrane

Osim solarnih elektrana koje se grade na krovovima obiteljskih kuća, važno je spomenuti kako se tijekom 2023. godine na krovovima šest javnih zgrada postaviti solarne elektrane, riječ je o projektu 'One Sun Connecting North and South' koji je financiran iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma, a na kojem je Grad Križevci jedan od brojnih partnera.

Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Križevce iznosi gotovo 246.000 eura kod čega je 209.000 bespovratnih sredstava. Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom 981,87 MWh i smanjenjem 155,72 tone godišnjih emisija CO2. Elektrane ukupne snage 229 kW će se graditi na zgradi Gradskog društva Crvenog križa, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole 'Vladimir Nazor', nove sportske dvorane i sportske dvorane OŠ Ljudevita Modeca. 

Nezaobilazni partner

Na 'solarnim projektima' Grada Križevaca i na edukaciji građana konstantno radi i KLIK energetska zadruga. KLIK je povodom Europskog tjedna održive energije, proglašen je pobjednikom glasovima javnosti u kategoriji lokalnih energetskih akcija Europske nagrade za održivu energiju – EUSEW (European Sustainable Energy Awards).

KLIK je nagrađen za izniman trud u transformaciji lokalne zajednice kroz održiva energetska rješenja, u pomaganju Križevčanima u razvoju klimatskih i energetskih projekata te poticanju na ulaganja u obnovljive izvore energije. 

Energetska zadruga KLIK proglašena finalistom Europske nagrade za energetsku održivost 2023.

U samo dvije godine KLIK je podržao građane Križevaca u ugradnji 277 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima. To čini ulaganje od pola milijuna eura, od čega je polovicu omogućio sam Grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova.

Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288791 kWh obnovljive energije godišnje. Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta. To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!