fotonaponi na poslovnoj zgradi
Izvor: Kindel Media / Pexels
Marko Rebić
OSUNČAJMO HRVATSKU

Sunčana elektrana i uštede za poduzetnike

U jednom od prošlih tekstova opisao sam kako izračunati vrijeme povrata investicije u fotonaponsku elektranu. Međutim, taj izračun odnosio se na privatne osobe (kategorija kućanstvo). U ovom ću postu pokušati predstaviti uštede kod kupaca električne energije iz kategorije poduzetništvo.

Potrošnja električne energije u kategoriji poduzetništvo utvrđuje se zbrojem 15-minutnih srednjih snaga unutar obračunskog razdoblja. Tako očitane podatke možemo jednostavno prikazati u krivulji opterećenja koju kupci kategorije poduzetništvo mogu zatražiti od operatora distribucijskog sustava i dobiti detaljan pregled svoje potrošnje.

Ti podaci su jako korisni prilikom projektiranja fotonaponske elektrane, kako bi se ona prilagodila potrebama kupca. Prilikom projektiranja fotonaponske elektrane važna je dobra komunikacija između investitora i projektanta, zbog specifičnosti proračuna ušteda.

Primjeri iz prakse pokazuju da je kod poslovnih korisnika, prije poskupljenja cijena energenata, bilo najkorisnije projektirati elektranu koja pokriva između 40 i 50 posto njihove potrošnje. Sad je, pak, cilj pokriti što više vlastite potrošnje, pa čak i postaviti maksimalnu elektranu koju zakupljena snaga dozvoljava. Opet, naglašavam, svakom kupcu se treba prilagoditi pa kod nekih klijenata taj postotak može varirati, ali trenutno je trend da je cilj pokriti od 80 do 100 posto potrošnje. 

Kod projektiranja, ključno je dizajnirati elektranu tako da ona što manje energije predaje u mrežu, jer je tada i financijska isplativost elektrane najveća. Naime, energija predana u mrežu računa se prema sljedećim formulama (Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, članak 51, 5):

  • a) u slučaju da je na mjesečnoj bazi energija koju predate u mrežu manja od energije koju preuzmete iz mreže, cijena energije isporučene u mrežu se formira prema formuli:

FORMULA cijena energije isporučene u mrežu

  • b) u slučaju da je na mjesečnoj bazi energija koju predate u mrežu veća od energije koju preuzmete iz mreže, cijena energije isporučene u mrežu se formira prema formuli:

FORMULA 2 - cijena energije isporučene u mrežu

PKCi je prosječna cijena koju plaćate opskrbljivaču za kWh, s tim da ne uključuje naknadu za korištenje mreže te druge naknade i poreze. U ovom primjeru PKCi je izračunat za crveni tarifni model na niskom naponu. Cijena je izračunata korištenjem podataka o cijenama tarifnih stavki sa stranica HEP Elektre (tarifni model u primjeni od 1. listopada 2021. godine).

Iz jednadžbe vidimo da se cijena otkupa formira omjerom preuzete i isporučene energije. Što je omjer manji, otkupna cijena je niža te može doći do otkupa viška kWh po izrazito niskim cijenama (10-ak lipa) i to treba izbjegavati.

Sad kada smo upoznati s postupkom otkupa kWh, bacite pogled na tablicu s primjerom elektrane s cijenom otkupa u kWh i kunama.

Tablica s primjerom elektrane s cijenom otkupa u kWh i kunama

U tablici su istaknuta dva retka (svibanj i kolovoz 2021.) koji pokazuju da se uz razliku od 800 kWh energije isporučene u mrežu uprihodi skoro jednak iznos. To je relativno normalna pojava jer fotonaponske elektrane proizvode najviše energije u ljetnim mjesecima, a dosta tvrtki je tada na godišnjem pa je i sama potrošnja niska.

Cilj tablice je ukazati kako omjer preuzete i predane energije može smanjiti cijenu otkupa te njegov utjecaj na povrat same investicije.

Proračun ušteda na godišnjoj razini:

Proračun ušteda na godišnjoj razini
Cijena za energiju u samoopskrbi predstavlja uštedu energije direktno potrošene na lokaciji.

Izračun povrata investicije:

Izračun povrata investicije

Riječ je o elektrani koja je projektirana na jugu Hrvatske, uz orijentaciju krova prema jugoistoku. Veličina elektrane je 30 kWp, a cijena investicije 1100 €/kWp.

Treba uzeti u obzir da je ovaj izračun rađen u siječnju 2022. kada su cijene električne energije bile relativno povoljnije što možete vidjeti u tablici:

Tablica

Cijene u tablici iznad su za Crveni tarifni model kod opskrbljivača HEP-Elektre, a cijene uključuju naknade za korištenje mreže, ali poanta je da se s današnjim cijenama električne energije isplati više nego ikad prije predavati električnu energiju u mrežu jer otkupna cijena je više nego prihvatljiva.

Evo, na primjer, jedan ekstremni slučaj:

Uzeo sam cijene 'čistog' kWh koji je klijent potpisao s operatorom HEP Opskrbom u srpnju. Prosječna cijena kWh kod njega je 1,38 kuna.

Recimo da on jedan mjesec preda HEP-u dvostruko više nego što preuzme (napominjem, radi se o ekstremnom slučaju), cijene otkupa kWh bi iznosila 0,62 kune što je recimo više nego što su klijenti plaćali 'čisti' kWh 2020. godine.

Volio bih napomenuti da je korisnicima najbolje zatražiti više ponuda od opskrbljivača električnom energijom i izabrati onu koja im najviše odgovara.

I za kraj mali 'tip'.

Većina tvrtki ne radi vikendom, a to automatski znači da 2 od 7 dana energiju (28 posto) predaju u mrežu. Također, postoje tvrtke koje dio vremena rade uvečer te, iako imaju ogromnu potrošnju, većina je u nižoj tarifi kada elektrana ne proizvodi električnu energiju.

Svakom klijentu treba pristupati individualno i elektranu prilagoditi njegovim potrebama. Također, klijenti mogu svoju potrošnju optimizirati tako da što više koriste energiju iz fotonaponske elektrane i time maksimiziraju uštede.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.