Krapinske toplice
Izvor: krapinske-toplice.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

U Krapinsko-zagorskoj županiji održivo će se grijati 60.000 m2 stambenog prostora

Krapinsko-zagorska županije pokrenula je projekt HyPoKraT - Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica.

Projekt HyPoKraT je namijenjen za istraživanje i izradu projektne dokumentacije za iskorištavanje geotermalne energije na području Krapinskih Toplica. Projetom bi se trebalo doprinijeti energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije i u konačnici energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske.

Dva su ključna elementa u istraživanju - temperatura i dubina vode - budući da upravo oni određuju kapacitet geotermalne energije u grijanju. U Županiji vjeruju da time imaju potencijala da kroz geotermalne izvore griju sve županijske objekte u Krapinskim Toplicama, ali i dobar dio mjesta.

Prema riječima župana Kolara, Županiji je prioritet bolnica kojom upravljaju, kao i škola i dječji vrtić, ali u budućnosti i 60 tisuća kvadrata stambenog prostora i staklenička poljoprivredna proizvodnja

Nakon pripremne faze, objasnio je Domac iz REGEA, 60.000 kvadrata stambenog prostora koji obuhvaća dobar dio centra općine grijat će se na toplu vodu i tako će se poticati napredna poljoprivredna proizvodnja koristeći tu energiju u 12.000 kvadrata stakleničkog prostora.

Nositelj projekta HyPoKraT je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, koja je zadužena za operativni menadžment i za provođenje svih aktivnosti, Općina Krapinske Toplice te AP Consulting i norveški institut NORCE. Nadležna tijela za provođenje projekta su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi upravitelja programa te Institut Hrvoje Požar u ulozi programskog partnera.

Ukupna vrijednost projekta je 254.373,43 EUR, a 85 posto od prihvatljivih troškova koji iznose 216.217,42 EUR se financira iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u okviru provedbe programa Energija i klimatske promjene, ta tek 15 posto ide iz vlastitih sredstva. 

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!