zbunjen
Izvor: CDD20 / Pixabay
Rudolf Stracaboško
MOJ POGLED

Analiza zgrade - zbunjuju me nazivi 'Upravitelj' i 'Predstavnik suvlasnika'

'Avion je mašina za letenje, automobil je mašina za vožnju, a stan/zgrada je mašina za stanovanje' (L.C.).

Kao i sve druge 'mašine', stan i zgrada se moraju pravilno, pravovremeno i profesionalno održavati, kako bi služili svojoj funkciji kroz cijeli svoj dugi radni vijek, poboljšavali kvalitetu života čovjeka i da se spriječi mogućnost da čovjek u njima strada ili da se razboli, te da se očuva vrijednost stana i zgrade kroz dugo godina. 

Ne postoje 'idealni' ljudi, ni idealan društveno-politički poredak, ali je demokracija najbolja, mada je krhka, a da bi bila dobra, mora postojati dio u njoj u kome nema demokratičnosti (stručni profesionalni dio o kome odlučuje manjina, najveći eksperti za to područje). Isto tako ne postoje idealni strojevi, ni naprave, ni građevine, niti idealna tehnička i tehnološka rješenja. Sve zajedno je dio kompleksnog i kompliciranog sistema i svugdje postoji mogućnost pojave problema. Problemi koji nam se pojave (a sigurno će se vremenom pojaviti), bilo tehnički, društveni ili same prirode, nikada ne nestaju sami od sebe.

Nema malih problema

Ponekada doduše oni promijene svoj naziv, ali ne nestaju. 'Skrivanje pod tepih', što je karakteristika nekih od kultura, stoga nije nikakvo rješenje. Mogući veliki problemi se najbolje rješavaju dok su oni još mali (L.T.). Zato, kad se sagleda koliko velike probleme nam mogu uzrokovati naizgled male stvari, i ja sam (kao i B.B.), u iskušenju da pomislim da zapravo nema malih stvari i malih problema. Zato smatram da se moramo odmah suočiti s problemima čim se pojave i rješavati ih brzo i potpuno, ma kako malima se oni naizgled čine.

Državna administracija je priredila procese i procedure za upravljanje održavanjem stambenih zgrada u privatnom vlasništvu suvlasnika. Rezultati primjene toga su u praksi različiti, što prije svega ukazuje na današnju sveopću kompleksnost. Umjesto daljnjeg samostalnog razvijanja svojih procesa u uvažavanju svojih kulturnih karakteristika i mogućnosti sljedećih koraka razvoja svoje kulture, neki su izgleda skloni tome da pokušaju kopirati neke procese koji su se pokazali uspješnima drugdje, u naprednim demokracijama.

Povratna informacija

No, činjenica je (iz iskustva svih biznisa na konkurentnom tržištu) da se svašta može donekle kopirati, ali 'nematerijalno bogatstvo' nikako ne, a to je ključno. Činjenica je i da je danas presudna stručna multidisciplinarnost (suvereno provjereno znanje, povezivanje i primjena: prirodnih, tehničkih, društvenih znanosti i stručnih znanja i superiornih metoda vezanih uz njih) uz tehnokratske karakteristike te ne samo znati što treba napraviti nego i znati kako to napraviti. Tu razinu je jako teško dostići i ako sve njih donositelji odluka nemaju, oni nikada neće biti u stanju donositi zadovoljavajuće odluke i rješenja (što se danas vidi svugdje, u većini država svijeta).

U svakom slučaju, svi svjetovni zakoni i regulative su kroz povijest bili 'živi' (a nisu ostajali 'mrtvi' i 'vječni') i mijenjali su se kako su se mijenjale okolnosti (ponajviše razvojem i utjecajem novih tehnologija) i potrebe vremena, ponajviše na bazi povratnih pokazatelja i informacija iz prakse.

Ako, primjerice danas, nema dotoka takvih povratnih informacija državnoj administraciji, ako je proces blokiran od nekih participanata procesa, onda je državnoj administraciji prekinut dotok korisnih povratnih informacija s tržišta, pa su zato potrebne promjene sustava nemoguće i ne može se državna administracija za to okrivljavati. To je vrsta 'ekstremistana' (N.N.T.), koji je inače karakterističan za apsolutističke sisteme, gdje se čini da je sve idealno (bez ikakvih rizika i problema, sjajno upravljano i procesi idealni), do trenutka neizbježnog totalnog kolapsa i kaosa.

Suvlasnici u prednosti

Dostignuća 4. Industrijske revolucije danas razbijaju sve dosadašnje ustaljene hijerarhijske sisteme i strukture, pa su svi dosadašnji sistemi vlada država i drugih dovedeni u velike probleme. No za suvlasnike ona daju prednost jer je moguće da mrežno i direktno komuniciraju, da lako primjenjuju punu direktnu demokraciju. Time su uloge posrednika i posredovanja u procesima održavanja minimizirani, nedostatci koje u sebi ima svaki tip organizacije su smanjeni, a efikasnost i transparentnost komunikacije mogu biti veliki. Time su suvlasnici dobili i dobar i jednostavan alat kojim mogu brzo rješavati eventualne međusobne konflikte.

Da bih bolje razumio naš sistem upravljanja održavanja stambenih zgrada u Hrvatskoj i nadam se, dao svoj doprinos našem boljem životu i suživotu, doprinio biznisima izvršnog 'upravljanja zgradama', 'predstavnicima suvlasnika', te eventualno i državnoj administraciji, napravio kratku analizu sadašnje problematike demokratskog upravljanja održavanja stambenih zgrada na temelju nekih ovdašnjih primjera iz prakse, konzultacija s ponekim participantima u lancu procesa upravljanja koji su mi ljubazno dali neka pojašnjenja i dostupnih mi dokumenata.

Usredotočio sam se na princip demokratičnosti kao načelo, svjestan i toga da je moguće potrebna i dublja analiza zakona i propisa, koji su razumljivo i dalje u razvoju, ali zasigurno slijede principe demokracije i republike.

Iskustvo

Moj pogled je baziran i na mojim osobnim iskustvima iz života i rada u državama najnaprednijih demokracija svijeta, ponešto i iz onih drugih. Moja stručna i profesionalna znanja i iskustva vezana su za svjetska kompleksna, komplicirana slobodna konkurentna tržišta proizvodnje električne energije (i ona tržišta koja to nisu), za multidisciplinarna iskustvena znanja liderstva i menadžmenta, koja zadiru u brojna područja. Naša korporacija je pored kompletne izgradnje svojih električnih centrala svih tipova, davala i usluge upravljanja radom i održavanja tih centrala (O&M) te pri za to garantirala kvalitetu rada i održavanja kroz vrijeme trajanja ugovora.

Na bazi tog svog iskustva, zbunili su me nazivi 'Upravitelj zgrade' i 'Predstavnik suvlasnika', koje smatram neprikladnim nazivima, što pobliže iznosim daljnjim tekstovima. Kako je u liderstvu i menadžmentu naše međunarodne 'superstar' korporacije, u multidisciplinarnoj djelatnosti na tržištu raznih participanata vladalo pravilo da treba u izražavanju u komunikaciji biti jednostavan i jasan, ovdje nastojim koristiti krajnje jednostavan jezik, bez stručnih i drugih izraza koji bi možda nekome mogli biti strani te također, za ovu priliku ću samo navesti inicijale odabranih velikih autoriteta naše civilizacije čije misli ovdje citiram.

Tekst je dio analize objavljene 28.01.2022.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.