Grad Split
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
Alen Kristović
ODGOVOR ODVJETNIKA

Apartmanske zgrade - što ako nemaju PS i upravitelja?

Svaka zgrada je naizgled slična, ali zapravo su jako različite. Svaka zgrada ima temelje, krov, zidove, prozore. Sve su jednake, ali svaka je, zapravo, jedinstvena. Na temelju svega toga, svaka zgrada ima svoje probleme i vlastita rješenja tih problema. Zbog toga je vrlo važno dobro upravljanje zgradom. Pa i onom koja je većinski ili isključivo apartmanska. Udruga suvlasnika - stanara grada Karlovca o tome je razgovarala s odvjetnikom Vanjom Vargecom, a razgovor prenosimo u cijelosti. 

Upravljanje apartmanskim zgradama na moru zna biti vrlo problematično najviše zbog toga što su suvlasnici dislocirani i borave tamo povremeno. Komunikacija između suvlasnika je slaba i svega ih je dvoje ili troje zainteresirano, a ostatak je posve inertan i nezainteresiran. Vjerovali ili ne postoji i zgrada u kojoj nitko ne želi biti predstavnik suvlasnika, upravitelja nisu izabrali, pričuvu ne plaćaju, a zgrada zahtijeva neke radove. Koje opcije imaju suvlasnici u zgradi i krše li neki zakon? Koje je rješenje? Pitali smo odvjetnika Vanju Vargeca.

Ako suvlasnici nisu osigurali upravljanje nekretninom u zakonskom roku (istekao je 1. siječnja 1998. godine), tada je jedinica lokalne samouprave ovlaštena odrediti pravnu ili fizičku osobu koja obavlja poslove prinudnog upravitelja, koji prema toj odredbi ima ovlasti upravitelja nekretninom, propisane u glavi 3. devetog dijela Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (članak 378.).

Ovako napisana odredba može se tumačiti dvojako. S jedne strane, kao ovlaštenje ex lege koje daje prinudnom upravitelju prava kao i redovnom upravitelju, te drugo tumačenje prema kojem su prava prinudnog upravitelja u velikoj mjeri ograničena.

Naime, kako je već uvodno naglašeno, ovlaštenje (redovnog) upravitelja proizlazi iz ugovora sa suvlasnicima i iz Zakona ako ugovorom ta ovlaštenja nisu isključena. Međutim, prinudni upravitelj nema ugovore sa suvlasnicima već ovlaštenje koje proizlazi iz odluke jedinice lokalne samouprave.

Stoga u odnosu na suvlasnike čijom imovinom prinudno upravlja, taj prinudni upravitelj, smatramo, ima položaj poslovođe bez naloga. Kod poduzimanja radova trebao bi imati u vidu mogućnost prigovora suvlasnika u pregledu visine troškova. Istina, prinudna uprava traje samo dok suvlasnici sami preuzmu upravljanje svojom zgradom, odnosno sami odrede upravitelja, ali se ipak ne može isključiti mogućnost da suvlasnici priznaju samo nužne troškove odnosno da odbiju platiti radove za koje smatraju da prelaze taj okvir.

Za rješenje konkretnog slučaja potrebno ipak sagledati detalje konkretnog slučaja i procijeniti je li rješenje čak i popravak kvara što prije i regresna tužba protiv ostalih suvlasnika, ali je za to potrebno detaljnije savjetovati se s odvjetnikom.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.