smeće
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
Tin Bašić
GOSPODARENJE OTPADOM

Cijene odvoza otpada bit će više, a smeća će biti posvuda

U uvjetima hrvatskog nedostatka komunalnog reda može se očekivati da će oni koji više nemaju pravo na besplatan odvoz papira, plastike, stakla, metala i slično te frakcije odbacivati kojekuda.

Stižu izmjene Zakona o gospodarenju otpadom čim se, sukladno europskim direktivama, do 2035. godine određuju:

 • novi, viši ciljevi odvajanja i recikliranja otpada - 65 umjesto 50 posto i
 • novi niži ciljevi za odlaganje otpada - 10 posto

Predloženim zakonom zabranjuje se:

 • od 3. srpnja - stavljanje na tržište određenih jednokratnih plastičnih proizvoda (npr. slamke, pribor za jelo, štapići za uši i sl.)
 • od 1. siječnja 2022. - stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje

>>> Ustavni sud ukinuo dijelove Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Izuzetak su vrlo lagane plastične vrećice koje se koriste isključivo iz higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu, kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane.

Propisuje se da država i županije te Grad Zagreb moraju izraditi plan gospodarenja otpadom. Isto tako, propisuje se:

 • nadležnost za vođenje evidencije i očevidnika za djelatnost gospodarenja otpadom
 • javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada
 • ekonomski instrumenti gospodarenja otpadom

>>> GLOMAZNI OTPAD - Što, kako, gdje i na koji način zbrinuti

Sve je to super, no što to konkretno znači za građane. Sonja Polonijo, savjetnica za razvoj crikveničkog komunalnog društva Eko-murvica i jedna od najvećih hrvatskih stručnjakinja za problematiku otpada, kratko je objasnila što ove izmjene zakona znače za građane. 

 • Ugovorna kazna više nije dio cijene javne usluge - a to pak znači da će se za tu kaznu plaćati PDV 25 posto, a ne 13 kao do sada
 • Odvoz otpada se i dalje plaća solidarno u slučaju zajedničkih kontejnera (višestambene zgrade)
 • Stanari  u zgradi mogu birati žele li vlastitu kantu (za svoj stan) ili žele udio u zajedničkom kontejneru (to je bilo i prije)
 • Fizičke osobe (domaćinstva) kao javnu uslugu obavezno koriste odvoz miješanog komunalnog otpada i odvojenih frakcija (papir, plastika, biootpad..)
 • Sva domaćinstva moraju imati jedinstven paušal (obvezna cijena minimalne javne usluge)
 • Nedomaćinstva - gospodarstvo (a iznajmljivači su isto u ovoj kategoriji) kao javnu uslugu obavezno koriste samo odvoz miješanog komunalnog otpada, a za odvojene frakcije sklapaju komercijalne ugovore po tržišnim uvjetima
 • Kako su tvrtke do sada uglavnom plaćale viši paušal od građanstva, za očekivati je da će smanjenje njihovog paušala dovesti do povećanja paušala građana, i to na način da će jednaki paušal plaćati mala i velika domaćinstva. Jednako tako, jednaki paušal plaćat će kompleks hotela Solaris i baba Mara koja iznajmljuje dvije sobe.

- U uvjetima hrvatskog nedostatka komunalnog reda može se očekivati da će oni koji više nemaju pravo na besplatan odvoz papira, plastike, stakla, metala itd. te frakcije odbacivati kojekuda. Dapače, komunalni redari imaju ovlasti samo nad fizičkim osobama - građanima, a inspektori zaštite okoliša (njih par koliko ih ima) bi trebali nadzirati obrte i poduzeća.
Drugim riječima, usavršit ćemo tehniku pisanja ustavnih tužbi - kaže Sonja Polonijo.

>>> RECIKLAŽNA DVORIŠTA - S Novom godinom krenula i nova pravila

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.