Energetska učinkovitost
Izvor: pixabay.com
Bernarda Lusch
UZ POMOĆ EU FONDA

Energetska obnova višestambenih zgrada - Otkuda krenuti?

U facebook grupi Predstavnici suvlasnika često se provlači tema energetske obnove višestambenih zgrada, stoga je jedna od članica podijelila svoje iskustvo. Naime, ona je kao predstavnica suvlasnika u svojoj zgradi u Osijeku 'odradila' energetsku obnovu zgrade uz sufinanciranje iz EU fondova. Doduše, treba uzeti u obzir da je pisala prema vlastitom sjećanju i iskustvu s prethodnog natječaja.

Preliminarna provjera – zadovoljava li vaša zgrada uvjete za sufinanciranje

Prije nego što u svojoj suvlasničkoj zajednici uopće pokrenete raspravu o mogućoj energetskoj obnovi, provjerite zadovoljavate li postavljene kriterije. Ako sami niste sigurni ima li vaša zgrada potrebne uvjete, konzultirajte se s Upraviteljem zgrade.

Korisni linkovi:

  • letak s osnovnim informacijama, uključujući kriterije za prijavu - OVDJE
  • web stranica strukturnih fondova - tu potražite link na dokumentaciju PDP_4c2.2.zip gdje možete pronaći Upute za prijavitelje. U tim uputama imate cjeloviti popis dokumenata koji se prilažu projektu. Još jednom napominjem - radi se o prethodnom natječaju, pa ne znam hoće li u sljedećem biti kakvuh promjena

Sastanak suvlasnika

Organizirajte sastanak suvlasnika na kojemu ćete prezentirati prednosti energetske obnove uz sufinanciranje. Iz osobnog iskustva mogu reći da su, uz energetsku uštedu, problemi s ravnim krovom ili procurivanje fasade vrlo uvjerljivi argumenti kod većine stanara. Ostali benefiti uključuju mogućnost zamjene privatne stolarije uz sufinanciranje do 60 posto, dugoročne uštede na grijanju i hlađenju, rješavanje problema vlage i plijesni, povećanje vrijednosti nekretnine, a ne treba zanemariti niti estetski faktor. Povećanje pričuve će se djelomično ili u potpunosti kompenzirati uštedama na računima za grijanje i hlađenje.

Dogovor s Upraviteljem

Ako procijenite da možete skupiti natpolovičnu suglasnost, obratite se Upravitelju zgrade. Provjerite ima li vaš Upravitelj iskustva s energetskom obnovom te definirajte tko će biti prijavitelj projekta – Upravitelj ili predstavnik suvlasnika (i jedno i drugo ima prednosti i nedostatke!).

Zamolite da vam procijene ima li zgrada mogućnost energetske uštede od minimalno 50 posto, jer je to jedan od osnovnih kriterija prolaska projekta. Bilo bi dobro da vam mogu izraditi aproksimativni troškovnik radova na energetskoj obnovi jer vam na temelju toga mogu izračunati potrebno povećanje pričuve. Razmotrite s Upraviteljem mogućnost poboljšica na sustavu grijanja, jer je i za to moguće ostvariti sufinanciranje! Ovo je posebno važno ako se grijete preko gradske toplane, a imate zastarjelu toplinsku podstanicu direktnog tipa. Koliko mi je poznato, i ugradnju dizala je moguće dodati u projekt te za to također dobiti sufinanciranje – ako vam je ono potrebno.

Javna nabava prije prijave na natječaj

Vrlo je važno napomenuti da je sufinanciranje moguće samo za radove/aktivnosti koje su odrađene prema pravilima javne nabave!

Javnu nabavu obavlja prijavitelj projekta – Upravitelj ili predstavnik suvlasnika. Za prijavu na natječaj morate imati energetski certifikat, glavni projekt energetske obnove, ugovoren stručni nadzor.

U našem slučaju to je značilo sljedeće – za izradu certifikata je bila dovoljna izravna pogodba s jednim certifikatorom (svejedno je dobro imati više ponuda radi odabira povoljnije). Za izradu glavnog projekta morale su biti minimalno tri ponude – ali sve ovisi o iznosu ponude, pa je preporučljivo provjeriti pravila! Ako vam projekt prođe, za radove će se morati raspisati javni natječaj.

Priprema dokumentacije

Za prošli natječaj bilo je potrebno čak 20 dokumenata. Ako će prijavitelj projekta biti Upravitelj, tada vam oni pripremaju veći dio dokumentacije te otvaraju poseban projektni račun u banci.

Kao predstavnik suvlasnika, morat ćete odraditi sljedeće:

  • Prikupljanje potpisa na Odluku o energetskoj obnovi zgrade. Napomena – tražite od Upravitelja tekst Odluke i potpisnu listu.
  • Pribaviti dokaz da je zgrada postojeća, a to je uporabna dozvola.
  • U suradnji s Upraviteljem ažurirati popis suvlasnika.

Dodatni savjeti

Prema potrebi, i prije obnove dogovorite sa suvlasnicima određeno povećanje pričuve, kako biste u projekt ušli financijski spremni. Glavni projekt i certifikat morate platiti prije prijave, a oni će vam se sufinancirati samo ako i kada projekt prođe. Računajte da ćete taj novac dobiti možda tek za godinu-dvije.

Ako je u pitanju veća zgrada, imenujte Vijeće suvlasnika, koje će zajedno s vama pratiti projekt i donositi sve odluke vezane uz njegovu provedbu. Idealno bi bilo da u Vijeću imate nekoga od povjerenja, a da je građevinske struke.

Bez obzira imate li nužnu natpolovičnu većinu, bilo bi dobro uvjeriti što više suvlasnika u važnost i isplativost ovakve investicije. Naime, za kredit u banci ćete također morati prikupiti suglasnost, a u tom slučaju će visina iskalkulirane pričuve ovisiti i o postotku suglasnosti suvlasnika za kredit.

Za nastavak kliknite na:

Izgled zgrade PRIJE energetske obnove 

Izgled zgrade NAKON energetske obnove

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.