ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE
Izvor: Bernarda Lusch
BUDITE UPORNI

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE - O čemu treba razmišljati na početku, a ne na kraju obnove

Članica Facebook grupe Predstavnici suvlasnika Bernarde Lusch prenijela je svoje iskustvo energetske obnove stambene zgrade u Osijeku u kojoj je predstavnica suvlasnika. Opisala je sve potrebne korake za pripremu projekta te s nama podijelila sve probleme s kojima se suočila kako bi i druge predstavnike suvlasnika i suvlasnike pripremila na sve s čime se mogu susresti i na što trebaju paziti. Sada piše o tome kako provjeravati situacije, koji su završni radovi te koji su problemi u pripremi i provedbi postavljanja sustava grijanja.

Provjera situacija

Za one koji možda još ne znaju, situacija je obračun izvedenih radova, a može biti privremena i okončana. U praksi ćete najvjerojatnije imati nekoliko privremenih i jednu okončanu situaciju. Važno je znati da svaka situacija obuhvaća i sve prethodne privremene situacije, a okončana je ukupan obračun svih izvedenih radova, odnosno uključuje sve situacije od početka do kraja.

Kada izvođač izda situaciju, prvo ju mora ovjeriti nadzorni inženjer, a zatim i naručitelj radova, a to je najčešće upravitelj zgrade. Nemojte se ustručavati zahtijevati uvid u situaciju prije ili nakon ovjere nadzornog inženjera, a svakako prije slanja u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)! Ključno je da se unesu ispravke prije nego što situaciju pregleda i odobri FZOEU, upravo da bi se spriječile eventualne financijske korekcije radi nepravilnosti.

Može se dogoditi da se ugradi lošiji materijal od onoga navedenoga u troškovniku, a da se ne korigira pripadajuća stavka i cijena. Može se dogoditi da se neki radovi ne odrade ili se odrade u manjoj mjeri. Primjerice, u troškovniku je navedeno obijanje dotrajale žbuke i izravnavanje masom prije postavljanja fasade.

Na primjeru naše zgrade smo primijetili da se to gotovo uopće ne radi, odnosno da se fasada stavlja izravno na oštećenu žbuku. Nismo mogli dokazati da to nije napravljeno, ali nam je ipak, na naše inzistiranje, ta stavka u količini znatno smanjena. Također obratite pozornost na količine, barem ono što znate i možete provjeriti sami!

>>> ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE - Ovo su problemi s kojima ćete se vjerojatno susresti

Količina materijala, metri i kvadrati

Zgrada u kojoj živim ima dva ulaza te smo tijekom radova bile nas dvije predstavnice. To je bila olakšavajuća okolnost jer ne znam bih li sama izdržala tolike pritiske. Uglavnom, potrudile smo se, premjerile smo i izračunale što smo mogle i znale. Naravno, postoje stavke koje smo morale prepustiti nadzornom inženjeru, ali neke stvari se relativno lako daju provjeriti, osobito ako je manja zgrada u pitanju. Za ponešto je bilo potrebno samo malo temeljitije proučiti troškovnik, kao primjerice za vanjske klupčice.

Vanjske klupčice

U troškovniku postoji stavka "demontaža vanjskih klupčica" (i popratni radovi) te "montaža novih vanjskih klupčica" (plus popratni radovi). Jedinica obračuna je dužni metar, a skidaju se sve vanjske klupčice te se montiraju nove. Mogli biste pomisliti da je količina u ove dvije stavke jednaka, ali nije! Naime, dio stanara (gotovo njih pola) u obnovi je promijenio svoju privatnu stolariju.

U cijenu privatne stolarije su, između ostaloga, uključene i vanjske klupčice! (provjerite je li tako i u vašem troškovniku). Isto vrijedi i za novu zajedničku stolariju.

Dakle, količina novih klupčica = količina demontiranih klupčica – (minus) količina klupčica nove privatne i zajedničke stolarije. Stavka je ispravljena na naš zahtjev.

Ograde lođa

Na lođama su drvene ograde, odnosno ograde od tzv. docking lamela, koje su nam se također obračunale prema dužnim metrima. Nakon naše provjere, ispalo je da nam je zaračunato gotovo 100 metara više! Nakon naše intervencije, nadzor je izašao na teren i sve ponovno premjerio te nam je ova stavka korigirana prema realno izvedenom stanju.

Završna žbuka

Vjerojatno je da će vam završna žbuka imati određenu granulaciju – najčešće 2 mm. Temeljem našega iskustva, provjerite stavlja li vam se doista žbuka te granulacije ili manje! Fotografirajte kantu žbuke, a možete tražiti i uvid u račun za nju. Manja granulacija znači lošije pokrivanje neravnina i slabiju zaštitu unutarnjih slojeva.

Cijena žbuke 2 mm i 1,5 mm je po kanti jednaka, ali stvar je u tome da kvalitetnija žbuka ima manju pokrivnost, odnosno, za istu površinu vam je potrebna veća količina žbuke veće granulacije, nego žbuke manje granulacije. Konkretno za našu zgradu je razlika oko 50 kanti, što na kraju nije zanemariva stavka.

Antigrafitni premaz

Nakon toliko muke oko nove fasade, iskreno preporučam nanošenje antigrafitnog premaza do oko 2,5 metra visine. Rezultat? Nakon nekih pola godine od završetka radova, dva mlada 'umjetnika' su nam se potpisala na zgradu (kao i na još nekoliko svježe obnovljenih zgrada u naselju). Tvrtka koja se bavi uklanjanjem grafita nam je uklonila grafit relativno lako i jeftino, a ostala je tek mala promjena boje na tom mjestu.

Razlog? Kažu u toj tvrtki da antigrafitni premaz nije nanesen na pravilan način. Naime, na visokoupijajuće žbuke sa spomenutom granulacijom nanose se dva sloja premaza, a nama je stavljen samo jedan. Pouka glasi – ako ćete stavljati antigrafitni premaz, kontrolirajte da se napravi prema uputama proizvođača! (Ako koga zanima, 'umjetnici' su uhvaćeni i dobili su kaznenu prijavu).

Prijava pogrešaka u situacijama

Neke manje probleme možda možete riješiti na licu mjesta s izvođačem, ali općenito sve primjedbe koje imate oko radova ili obračuna istih, najbolje je rješavati pismenim putem. Sve smo slali nadzornom inženjeru, a kopija e-maila išla je upravitelju. U kritičnim situacijama, kada takav način komunikacije nije davao zadovoljavajuće rezultate, u kopiju maila sam uključivala i referenta u FZOEU. Važno je da sve strane u postupku znaju da niste sami u ovome.

Odnos izvođača prema investitoru

Ne dajte se smesti, već postupite prema svojoj savjesti. Neka vas smatraju napornima, neka vas podcjenjuju, ali se izborite za ono što možete. Tako je o nama predsjednik uprave izvođača (koji, usput budi rečeno, nije građevinske struke) rekao da 'o struci neće raspravljati s osobama koje nikako nisu adekvatne za komentiranje projektne dokumentacije', a u dopisu upravitelju (kao naručitelju radova) čak je zamolio da 'prestane kontinuirano maltretiranje izvođača od strane predstavnica stanara'.

Pod 'maltretiranje' je valjda mislio na upozoravanje na nepravilnosti. Ne samo to, čak su zabranili svojim inženjerima da komuniciraju s nama! Ne zaboravite, investitor radova su suvlasnici zgrade! Ovo je, naravno, bio samo jedan oblik pritiska.

>>> Energetska obnova višestambenih zgrada - Otkuda krenuti?

Sustav grijanja

I tako, vaša je zgrada nakon svih peripetija napokon energetski obnovljena. Poprilično ste se namučili u posljednjih godinu, dvije – potrošili ste puno novca, vremena, ali i živaca u srazu s ostalim sudionicima u projektu. Recimo da je ipak sve prošlo koliko-toliko u redu – niste dobili korekcije, nema većih nedostataka. Preostaje vam da, zajedno s ostalim suvlasnicima, uživate u plodovima energetske obnove.

To znači ugodniji boravak u zgradi ljeti i zimi s očekivanim uštedama na računima za grijanje koje će djelomično ili u potpunosti kompenzirati povećanje pričuve za obnovu.

ALI... Kako biste smanjili račune za grijanje, morate prije svega smanjiti grijanje! Ako imate individualno grijanje po stanovima, primjerice na plin ili drva, to nije nikakav problem. Grijat ćete manje, platit ćete manje. Međutim, ako se grijete gradskom toplanom, postupak je nešto složeniji.

Naše iskustvo - toplana

Zgrada je do obnove bila priključena na gradsku toplanu u Osijeku, a imali smo staru toplinsku podstanicu direktnog tipa. Prilikom izrade projekta nitko nije razmišljao o tome hoće li biti tehnički moguće smanjiti snagu i količinu toplinske energije za grijanje zgrade. Naš projekt obnove uključivao je stoga samo građevinske radove, odnosno postavljanje toplinske ovojnice.

Nakon što je postavljena ovojnica, odmah sam kontaktirala Toplanu i zamolila da se u podstanici smanji protok. Djelatnici su brzo izašli na teren i smanjili protok za oko 20 posto. I dalje nam je bilo previše toplo u stanovima, ali protok se više od toga nije mogao smanjiti. Zašto? Zato što naša podstanica nije imala tehničke preduvjete za značajnije smanjenje protoka.

Druga važna stvar je angažirana snaga. To je ona stavka na računu za grijanje koju plaćamo svakog mjeseca tijekom cijele godine. Da bi se smanjila snaga, HEP Toplinarstvo zahtijeva da se izradi elaborat smanjenja snage, odnosno strojarski projekt koji će prikazati povećanu energetsku učinkovitost i smanjenje potrebe za snagom.

Prikupili smo suglasnost i izradili projekt (cijena je bila oko 10.000 kuna). ALI... Snagu tehnički nije bilo moguće smanjiti zbog toga što je podstanica zastarjela i direktnog tipa. Inače, nova podstanica indirektnog tipa, za manju zgradu poput naše, stoji oko 60 tisuća kuna plus PDV. Da je ovaj trošak, plus trošak strojarskog projekta, bio predviđen projektom cijele energetske obnove zgrade, možda smo mogli dobiti sufinanciranje do 60 posto i za novu toplinsku stanicu.

Isto se odnosi i na termoventile i balansiranje sustava grijanja. Sada imamo novu podstanicu, smanjenu snagu i protok, računi su donekle smanjeni. Međutim, za projektiranu uštedu od 60 posto, kakva je predviđena projektom obnove, morali bismo odraditi još neke radove na sustavu, poput balansiranja i termoventila, o čemu još razmišljamo jer je riječ o značajnoj investiciji (oko 140 tisuća kuna).

Podijelila sam ovo iskustvo u nadi da će ono potaknuti predstavnike suvlasnika koji planiraju energetsku obnovu da se raspitaju o mogućnostima smanjenja snage i količine toplinske energije na svom sustavu grijanja nakon obnove. Naime, energetska obnova bez smanjenje potrošnje toplinske energije nema baš puno smisla. Računi će ostati isti, a pregrijani stanovi će se hladiti otvaranjem prozora, što je doslovno bacanje energije (i novca) u zrak.

Kako biste u potpunosti iskoristili benefite energetske obnove, morat ćete u cijelu priču uključiti i prilagoditi svoj sustav grijanja, a sve to je najpametnije razmotriti prije samog ulaska u projekt energetske obnove. Upozorenje se posebno odnosi na zgrade sa starijim tipovima podstanica, priključenima na gradske toplane!

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.