ugradnja dizala
Izvor: adelements/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
LIFTOVI U ZGRADI

ISKUSTVO IZ DUBROVNIKA - Kako smo ugradili dizalo

Tema ugradnje dizala, odnosno lifta, u postojeće višestambene zgrade je rak rana mnogih suvlasnika. Potreba za skupljanjem 100 posto suglasnosti u slučaju da u zgradi nema osobe s invaliditetom, pa čak i 51 posto ako je ima, nije jedina poteškoća na koju suvlasnici nailaze. Nakon što se savlada pravna zavrzlama, veliki problem stvaraju i financije. Stoga nas uvijek veseli kada možemo objaviti tekst koji prikazuje pozitivan primjer, da se ipak može napraviti nešto dobro u zgradi, pogotovo onoj nešto starijeg izdanja! Upravo je takvo i ovo iz Dubrovnika o kojem smo razgovarali s članovima Udruge upravitelj, upraviteljem iz Domouprave Dubrovnik.

Ne treba niti opisivati kolika je sreća mnogih suvlasnika kada u zgradi imaju dizalo. Pa tako je sada i sa suvlasnicima jedne zgrade u Dubrovačkom naselju Šipčine. Zgrada je izgrađena 1966. godine i ima pet katova (4 kata i prizemlje). Nalazi se na adresi Trnovička 1, a neobično je to što dvije jednake susjedne zgrade, u Trnovičkoj 2 i Viškoj 1, od početka imaju dizalo, a ova, iz nekog neobjašnjivog razloga, kako su rekli iz Domouprave Dubrovnik, nije imala ugrađeno dizalo.

Odluka suvlasnika

Poznato je da u vlasničkopravnom smislu o ugradnji dizala odlučuju suvlasnici zgrade prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a s obzirom na to da je ugradnja dizala posao izvanredne naravi, potrebno je ishoditi suglasnost svih suvlasnika, osim ako u zgradi živi osoba smanjene pokretljivosti. U tom slučaju dovoljna je suglasnost natpolovične većine suvlasnika, a kako se nagoviješta u obrisima novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, za ugradnju dizala će u bilo kojem slučaju biti potrebna natpolovična većina.

Zahvaljujući toj činjenici i inicijativi predstavnika suvlasnika i jednog suvlasnika Trnovičke 1, suvlasnici su se pokrenuli i odlučili krenuti s ugradnjom dizala. Skupili su više od 51 posto potpisa i došli upraviteljima sa zahtjevom da žele krenuti u akciju.

Financijska konstrukcija

Nakon što je tehnička služba upravitelja izašla na teren, uvidjeli su olakotnu okolnost - ugradnja dizala je itekako moguća budući da je u zgradi već postojao otvor u koji se dizalo može ugraditi. Iako i dalje ostaje nejasno zašto dvije susjedne zgrade imaju dizalo, ipak je svima bilo drago čuti da će zbog tog otvora imati nešto povoljnije uvjete. Jedini problemčić je bio u tome što kroz taj otvor prolazi glavna vertikala za vodu koju je bilo potrebno izmjestiti.

S obzirom na to da je zgrada do tada imala izuzetno nisku pričuvu od 1,53 kuna po četvornom metru i nedovoljno sredstava za ugradnju dizala, bilo je potpuno jasno da im je za financiranje potreban kredit. Pričuva je povećana na 5 kuna po četvornom metru i podignut je kredit s rokom otplate od 15 godina. Nakon osiguranja sredstava iz kredita, ugovoreni su radovi čija je sveukupna vrijednost iznosila 335.598,75 kuna s uključenim PDV-om. Osim ugradnje dizala i troškova oko tog dijela, iz kredita se financirala izmjena glavnih razvodnih ormara i nova elektroinstalacija za novougrađeno dizalo.

Radovi su trajali oko osam mjeseci. Osim izmještanja vertikale iz okna, nekih većih poteškoća nije bilo, a s tim se rijetko koja zgrada u Hrvatskoj može pohvaliti. Najviše vremena je otišlo na komunikaciju s HEP-om oko novih priključaka za struju te je dizalo ugrađeno i pušteno u pogon u rujnu 2022. godine.

Sreća i veselje

Vjerujemo da nije potrebno opisivati sreću svih suvlasnika kada je dizalo pušteno u pogon. Posebice sreću suvlasnika koji živi na četvrtom katu i osoba je s invaliditetom, pa mu je ova odluka suvlasnika i ugradnja dizala uvelike olakšala svakodnevicu. Vjerujemo da bi ovakva sloga dobro došla i drugim slabo pokretnim osobama, bez obzira na to jesu li osobe s invaliditetom, starije osobe ili trudnice, i bez obzira jesu li u Dubrovniku, Rijeci, Osijeku ili nekom drugom hrvatskom gradu, a koje žive u višekatnicama bez dizala. Jasno nam je da su financije najveći problem, ali ovaj primjer pokazuje da se može.

Naravno, s ugradnjom dizala nije kraj ulaganjima u zgradu. Ona je kao živo biće, zahtijeva stalnu brigu. Pa tako je i sa zgradom u Trnovičkoj 1 u kojoj je i dalje potrebno napraviti još poneke sitnice poput promjene poštanskih sandučića i portafona te urediti stubište. No te će 'kozmetičke' promjene za sada pričekati, kao i ona veća, vrlo poželjna investicija - energetska obnova. Ipak, zgrada je u dobrom stanju, održava se redovito, a fasada se ne raspada pa neće biti problem pričekati neko vrijeme i krenuti u nove akcije. A dodatno je pohvalno da su svi suvlasnici svjesni važnosti plaćanja pričuve i u zgradi nema neplatiša.

Nadamo se da će ovo iskustvo baš vas i vaše susjede (suvlasnike) i predstavnike suvlasnika motivirati na promjene i poboljšanja.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.