obnovljena zgrada
Izvor: DV
SVE SE MOŽE

ISKUSTVO IZ SISKA - Kako smo sami sebi postali upravitelji

Uvijek nas veseli kada možemo objaviti tekst koji prikazuje pozitivan primjer da se ipak može riješiti određeni problem u nekoj zgradi. Upravo je takav i ovaj tekst koji nam je poslao jedan od članova Facebook grupe Predstavnici suvlasnika. Pogledajte fotografije i pročitajte ovo iskustvo, a možda će baš vas i vaše suvlasnike i predstavnike suvlasnika motivirati na promjene i poboljšanja.

Pišem iz Siska, ispred ulaza koji se nakon dugo godina borbe s raznim kvazi upraviteljima, neodgovornim predstavnicima suvlasnika i, na kraju, s mnoštvom nezainteresiranih suvlasnika našao u potpuno uređenoj situaciji.

Tko ne riskira ne profitira

Na inicijativu nekoliko entuzijasta odlučili smo se na raskid Ugovora s tadašnjim Upraviteljem i krećemo u avanturu zvanu 'Bit ćemo sami sebi Upravitelji'. I, pogodili smo! Skupili smo 99 posto potpisa iako nam je bilo dosta 51 posto, no igrali smo na sigurno. Vezali smo se na članak 44. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Članak 44.

  • (1) Suvlasnici mogu suglasno povjeriti upravljanje stvarju određenoj osobi kao upravitelju, koji će djelovati kao njihov opunomoćenik. Za upravitelja mogu izabrati jednoga ili nekolicinu između sebe, a mogu upravljanje povjeriti i bilo kojoj drugoj poslovno sposobnoj fizičkoj ili pravnoj osobi.
  • (2) Za suvlasnika koji posjeduje suvlasničku stvar ili njezin samostalni dio na temelju odluke suvlasnika kojom su međusobno podijelili posjed stvari i izvršavanje suvlasničkih ovlasti, smatra se da mu je povjerena redovita uprava nad time, ako nisu što drugo sporazumno odredili svi suvlasnici.
  • (3) Kad ima više upravitelja, oni odlučuju većinom glasova, ako suvlasnici nisu odlučili drukčije.
  • (4) Odlučivanje o postavljaju i djelokrugu upravitelja posao je izvanredne uprave, ali ako se suvlasnici ne mogu o tome suglasiti, svaki od njih može zahtijevati da umjesto njih o tome odluči sud u izvanparničnom postupku.

No u našem slučaju fizička osoba koja je Upravitelj, nema registrirani obrt za upravljanje, već smo suvlasničkom većinom odlučili da Upravitelj bude jedan od nas. Ja, kao Upravitelj, potpisujem naloge, a pečat se nalazi kod PS-a kako bi izbjegli nekontrolirano trošenje novca. Poslove ugovaramo odlukom suvlasničke većine, osim sitnih kupnji do 500 kuna. Otvoren je posebni račun u banci (račun za posebne namjene) gdje su na potpisnom kartonu Upravitelj i PS.

Ako me pitate je li sve po zakonu, budući da sam ja Upravitelj kao fizička osoba, što je, kao što sam naveo, utemeljeno u ZoV-u - jest. Naime, imali smo već jednu tužbu upravo zbog toga, međutim, nakon procedure i detaljno istražene dokumentacije, dobili smo odgovor da je sve u redu.

Povećanje pričuve

Počeli su se odvijati sastanci koji su donosili neke konkretne zaključke, izvukli smo se iz ropstva izmišljenih dugovanja bivšeg Upravitelja (ne biste vjerovali na koliko nepravilnosti smo naišli prilikom kopanja po hrpi papira i računa), samo smo malo podigli pričuvu ( s 3 na 3,5 kuna) te se odrekli naknada koje obično PS i Upravitelj uzimaju, što znači da volontiramo.

Izračunali smo da bi na naknade do sada izdvojili cca 80 000 kuna. U 10 godina koliko smo sami, s transparentnim i pametnim upravljanjem izvršili smo sanaciju ravnog krova koji je vapio za sanacijom, no, naravno, bivši Upravitelj je govorio da nema love na računu, izvršili smo rekonstrukciju stepenica na ulazima u stubište, platili sve uredno i zaključili kako bi uz malo strpljenja mogli napokon napraviti dugo sanjanu novu toplinsku ovojnicu.

Energetska obnova i potres

U dogovoru sa suvlasnicima naručili smo izradu projektne dokumentacije, tražili ponude te, nakon dobivenih šest ponuda, izabrali smo najkonkretniju. U rujnu 2020. počeli su radovi, sve je išlo kao po loju i u prosincu nas je stresao potres. Šteta na zgradi je, srećom, bila zanemariva, no radovi su stali.

Nakon brojnih poziva upućenih Izvođaču radova kada smo predstavnik suvlasnika i ja tražili informaciju kada će se nastaviti s radovima, prvo nismo dobivali odgovore, a ako bi se netko i javio rekli bi nam da nema radnika. Uz puno razumijevanja za situaciju koja nas je sve zadesila, tražili smo da nam se bar dođu zaštititi prozori u ulazu s kojih su skinute klupice pa nam je voda probijala na svim katovima. Morali smo, na kraju, zvati drugu tvrtku koja je napravila taj posao i naplatila.

U ožujku 2021. radovi su se napokon nastavili i radilo se do srpnja, kada je sve bilo završeno, skinula se skela i radnici su otišli. 'Sitnice' poput vraćanja broja ulaza, cokla, odnosno rubnjaka koji nam je štitio ulaz vode u stanove na prizemlju, krivo postavljenih limova na balkonima (više je vode ulazilo u balkon, nego van), procurivanja kroz dvije novopostavljene klupice nisu napravljene.

Problemi s Izvođačem radova

Dogovor stanara bio je da se treća i završna faza radova ne plati dok se ti nedostaci ne otklone, što smo Izvođaču javili. No odgovora nije bilo, ništa se nije događalo, ništa se nije popravljalo, nitko nije tražio isplatu završne faze.

U ožujku 2022. naš je predstavnik suvlasnika, pokretač svega u ulazu iznenada preminuo. Dva tjedna nakon sprovoda javio se Izvođač radova, koji se uopće nije javljao otkako su završili radovi, i donio nam je završni račun uvećan za nekoliko tisuća kuna više no što je ugovoreno Ugovorom o gradnji, ali bez ikakvih dokaza o dopuštanju povećanja cijene. Rekao nam je da je to bio dogovor s našim predstavnikom suvlasnika, sada pokojnim.

Pozvao sam ga na sastanak, gdje je odlučeno da će mu se završni račun platiti u onom iznosu koji je dogovoren Ugovorom i umanjen za iznos koji smo platili tvrtki koja je sanirala štetu od vode. Tražili smo i da objasni suvlasnicima zašto je račun uvećan, no suvlasnici su dobili odgovore 'Ja sam to napravio i vi ćete to platiti', 'Vi meni nećete platiti iz vašeg hira' itd…

I dalje nije riješena situacija, dobili smo prijetnje sudskim vještakom, ali smo mi uzeli odvjetnika da zaštitimo svoje vlasništvo.

Ali može se

A upravo smo borbom protiv takvih načina izvlačenja novaca iz pričuve došli do toga da imamo super ulaz koji će samo napredovati. Sada se većina suvlasnika uključila, na neki način, u razvoj našeg ulaza. Na svakom sastanku im napomenem da je to naše i kako se brinu za svoje stanove, da se tako brinu za zajedničke prostore.

Pričitajte još:

 

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.