Energetska obnova
Izvor: Julije Domac/FB
GORAK OKUS U USTIMA

Kako (ni)sam prijavio zgradu na Javni poziv za energetsku obnovu zgrada – IZ PRVE RUKE

Mia Dimšić imala je puuuno veću šansu pobijediti na natječaju za najbolju pjesmu Eurovizije nego što su mnogi imali šanse dobiti sufinanciranje za energetsku obnovu zgrade, jer je vrijednost projekta obnove naše zgrade preko 15 milijuna kuna, što znači da se ovakvim natječajem može obnoviti oko 20 zgrada poput naše!

Odbrojavanje teče… ruke se lagano znoje. Ne, to nije obračun kod O.K. Corrala nego još jedan najbrži prst natječaj – ovaj je za višestambene zgrade. Rezultat? U 9:00:01 sati, dakle unutar JEDNE sekunde, moja je prijava zaprimljena pod rednim brojem 279! Uffff…. Jesam li ili nisam bio dovoljno brz?

Susjedi, hoćemo obnoviti zgradu? Priča je počela davno, još 2020. godine kada se čekala objava prvog javnog poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Uslijed pandemije i potresa, sredstva koja su bila predviđena za poziv preusmjerena su na financiranje zdravstva i potpore poduzetništvu. Već tada je bilo teško objasniti suvlasnicima kako je moguće da se poziv mogao zadnji čas otkazati, a na projektnu dokumentaciju smo potrošili preko 100.000 kuna.

Kako poziv tada nije objavljen, suvlasnici su (s pravom) očekivali da će postojeću projektnu dokumentaciju moći koristiti u novom pozivu, no to neće biti moguće - kao prihvatljiv trošak je naveden trošak izrade projektne dokumentacije nastao nakon 1. veljače 2020. godine – ovo je baš teško razumjeti.

Morali smo, dakle, ići u dopunu projektne dokumentacije – novih gotovo 100.000 kuna, ali i dalje ne znajući hoće li nam barem dio novca biti vraćen, odnosno hoće li projektna prijava proći. Poznato je da je dvije godine nakon planirane objave prvog poziva spremno čak oko 1500 projekata pa ostaje pitanje kako to pokriti s alokacijom od 300 milijuna kuna?

To otprilike znači da je Mia Dimšić imala puuuno veću šansu pobijediti na natječaju za najbolju pjesmu Eurovizije jer je vrijednost projekta obnove naše zgrade preko 15 milijuna kuna, što znači da se ovakvim natječajem može obnoviti cca 20 zgrada poput naše!

Ima li nacionalni natječaj uopće smisla za obnovu 20 zgrada? Građanima nakon današnjeg natječaja sigurno ostaje gorak okus u ustima jer, nažalost, u ovom trenutku ne postoji plan ni najava objave novih sličnih poziva za višestambene zgrade...

Poziv je inače odličan u smislu tehničkih uvjeta i mogućnosti sufinanciranja sveobuhvatne obnove zgrade, ali je provedba i dalje opterećena apsurdima – iako se prijavitelj prijavljuje putem sustava NIAS (e-građani), opet je svu dokumentaciju bilo potrebno prethodno printati, potpisivati, pečatirati (!), skenirati pa tek onda učitavati u sustav.

Jesam li ili nisam uspio prijaviti zgradu za energetsku obnovu? Pa, vidjet ćemo uskoro…

*Julije Domac, predstavnik suvlasnika u svojoj zgradi, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu, predsjednik Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju

VIŠE O TEMI ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.