Dean Smolar
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZELENA GRADNJA

Ključan problem zgradarstva je vlasništvo - kako potaknuti građane da obnavljaju zgrade

Građane treba potaknuti da obnavljaju svoju imovinu, ne samo zbog klime, nego i zbog manje potrošnje energije i ugodnijeg života.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju je međunarodna nevladina organizacija osnovana prije 12 godina. Dio su najvećeg svjetskog savjeta za zelenu gradnju. Bave se zelenom gradnjom, održivom gradnjom i infrastrukturom, energetskom učinkovitošću, općenito izgrađenim okolišom.

Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju gostovao je u trećoj emisiji ZGRADOnačelnik koju u partnerstvu donose prvi poslovni internet i podcast radio PoslovniFM i portal ZGRADOnačelnik.hr, prvi online savjetodavni servis za svakog suvlasnika u Hrvatskoj.

Tri su ključna apekta zelene gradnje. 

 • Prvi je okolišni
  • kakav je utjecaj zgrade na okoliš i na klimu
 • Drugi je društveni apekt
  • kako utječe na čovjeka i njegovo zdravlje
 • I treće - ekonomski i gospodarski aspekt
  • koliko to sve košta

Ako se pametno pristupi cijeloj gradnji, ako se u dovoljno ranoj fazi sjednu svi ključni akteri, onda se takva zgrada može napraviti tako da je ona isplativija u startu.

>>> Zgrade se energetski mogu obnoviti ISKLJUČIVO novcem EU-a, a natječaja i plana nema

>>> Dražen Pomper: Nema više tete u općini koja se brine za vašu zgradu, to morate sami

Gradi li se zeleno u Hrvatskoj?

- Da, gradi se, naravno. Samo što se to možda ne vidi na prvu. Građani ne znaju što je to dizalica topline, jasno im je što je toplinska izolacija zgrade i razumiju da je to dobro, no neke tehnologije ne. Dizalice topline nisu budućnost, one su standardna tehnologija – kaže Smolar i dodaje da su dizalice topline postale standard u novogradnjama.

Kada netko kupi stan možda neće znati da su stakla troslojna, da su korišteni održivi materijali u gradnji, no osjetit će da im je ugodno u stanu ili kući, da je zrak čist, da im je lijepo.

A investitori su najviše svjesni što je zelena gradnja jer, iako će u startu uložiti više, u konačnici će takve nekretnine brže prodati po višoj cijeni. Puno je investitora i u Hrvatskoj koji rade zeleno.

Stanje zgrada u Hrvatskoj

Najviše zgrada u Hrvatskoj je građeno 60-ih godina prošlog stoljeća. Izolacija i akustika su loše. To sve utječe na zdravlje ljudi. A zgrade od 70-ih su se gradile protupotresno i dobre su za obnovu. Tu je i problem zgrada koje su kulturna baština. A takvih će zgrada biti sve više i više jer se sada zaštićuju zgrade iz 60-ih i 70-ih godina. To će biti sve veći problemi jer su te zgrade veliki potrošači.

Najviše energije se troši i najveći utjecaj na klimu je kroz zgradu. Ključan problem zgradarstva je vlasništvo - kako potaknuti građane da obnavljaju zgrade, da im zgrade postanu zelene. Građane treba potaknuti da obnavljaju svoju imovinu, ne samo zbog klime, nego i zbog manje potrošnje energije i ugodnijeg života.

Zelene zgrade:

Postižu veću ekonomsku isplativost:

 • 16 posto više prodajne cijene
 • 6 posto više rente
 • 13 posto niže troškove održavanja

Smanjuju:

 • potrošnju energije od 50 posto
 • potrošnju vode za 40 posto
 • emisiju CO2 za 40 posto

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.