zgrada
Izvor: ZGRADonačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
DETALJNO TUMAČENJE PODATAKA

Koliko uistinu međuljudski odnosi utječu na održavanje zgrade

Međuljudski odnosi najveća su prednost i najveći problem u zgradama u Hrvatskoj. U anketi koju smo proveli krajem 2023. godine, dobili smo pregršt podataka, a u ovome tekstu analiziramo postoji li i koja je razlika u zgradama u kojima "cvjeta cvijeće" u odnosu na one u kojima je "sve na nož".   

Osnovna pretpostavka ove analize jest da postoje razlike u zgradama, u načinu rada, radovima koji su se napravili ili se planiraju napraviti, visini trenutne i željene pričuve te (ne)zadovoljstvo predstavnikom suvlasnika i upraviteljem ako su međuljudski odnosi korektni (da ne kažemo odlični) u odnosu na zgrade gdje su međuljudski odnosi "raštimani". 

REZULTATI VELIKE ANKETE - Što se zapravo događa u zgradama u Hrvatskoj?

Naravno, u startu će svatko reći da je to logično - ako su suvlasnici u dobrim odnosima, zgrada će se održavati kako treba te će biti suprotno ako suvlasnici nisu u dobrim odnosima. 

(Ne)Zadovoljstvo u zgradi - koji su najveći problemi i koje je najveće zadovoljstvo u zgradama

NAPOMENA -

  • PLAVOM bojom označeni su stupci ispitanika koji su u anketi odgovorili da su međuljudski odnosi u njihovim zgradama najveća PREDNOST
  • CRVENOM bojom su označeni rezultati suvlasnika koji su odgovorili da su međuljudski odnosi najveći PROBLEM
  • analizirani su odgovori u kojima je pojam "Međuljudski odnosi" bio jedini odabrani odgovor

pratite #istraživanja i podaci

Za početak, predstavljamo podatke analiziranih odgovora, odnosno čiji su se odgovori analizirali

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Evo i pregleda dobivenih odgovora po godinama izgradnje zgrade, odnosno prikazujemo stanje međuljudskih odnosa od najstarijih zgrada do najnovijih. Može se primijetiti da su podaci više manje slični, osim kod najstarijih zgrada gdje su međuljudski odnosi u boljoj sferi, dok je s druge strane u novijim zgradama situacija obrnuta.  

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Oksimoron

U idućim grafovima smo malo obrnuli situaciju. Naime, analizirali smo čime su najviše zadovoljni oni koji su rekli da su međuljudski odnosi najveći problem te koji su najveći problemi onih suvlasnika među kojima vlada sloga. 

U zgradama u kojima su međuljudski odnosi narušeni suvlasnici su najviše zadovoljni uređenjem okoliša oko zgrade, visinom pričuve te odrađenom energetskom obnovom. 

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

S druge pak strane, u zgradama gdje su međuljudski odnosi navedeni kao najveće zadovoljstvo, suvlasnici su najviše nezadovoljni raspadajućom fasadom, otpadom oko zgrade i krovištem koje curi. 

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Predstavnik i upravitelj

U iduća dva grafikona predstavljamo rezultate (ne)zadovoljstva predstavnikom suvlasnika te potom upraviteljem. 

Logički se nameće (čak i prije pogleda na grafove) vrlo jednostavan zaključak - zgrade u kojima je navedeno da su međuljudski odnosi najveći problem prevladava nezadovoljstvo radom predstavnika suvlasnika te upraviteljem. I to je točno. 

Gotovo trećina ispitanika nije zadovoljna radom predstavnika suvlasnika u zgradama u kojima su narušeni međuljudski odnosi. 

S druge, pak, strane, više od trećine ispitanika zgrada u kojima "sve štima" zadovoljni su radom svog predstavnika.  

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Slični podaci su i u segmentu (ne)zadovoljstva radom upravitelja. Tu se može primijetiti gotovo identična indiferentnost, odnosno 37 posto i jednih i drugih odgovorilo je "ni da ni ne". Svakako, treba napomenuti da su u zgradama u kojima "sve štima", jako zadovoljni svojim upraviteljem (barem ako se promatraju brojevi - gotovo 41 posto odgovora je pozitivno). 

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

 

Iznos pričuve

Idući graf pokazuje koliko iznosi pričuva u zgradama u kojima su međuljudski odnosi u lošem stanju u odnosu na zgrade u kojima su u dobrom stanju. Najviše odgovora iz sfere pozitivnih odnosa pokazuje iznose pričuve od 27 do 40 centi te 41 do 53 centi.  

Zanimljivo je da malo odskače dio s najvišom pričuvom (2 eura i više) u zgradama u kojima su međuljudski odnosi istaknuti kao jedini problem. Možda je u tim zgradama iznos pričuve uzrok lošim susjedskim odnosima

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Pitali smo i koji bi iznos pričuve bio adekvatan za održavanje zgrade, a te smo rezultate izdvojili s aspekta kriterija međuljudskih odnosa. Primjećuje se da su u zgradama u kojima su narušeni međuljudski odnosi poželjniji niži iznosi pričuve, dok su u zgradama koje su u dobrim međuljudskim odnosima poželjniji viši iznosi pričuve po metru četvornom. 

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Radovi

U idućem grafu pokazujemo koje su radove do sada suvlasnici napravili u svojim zgradama, promatrano s aspekta međuljudskih odnosa. Svakako je zabrinjavajući podatak (i kod jednih i kod drugih) da nisu napravili nikakve radove. 

Pomalo je fascinantno da iskače podatak u segmentu energetske obnove u kojemu su zgrade s problemima i narušenim međuljudskim odnosima imale veći postotak tih odrađenih radova. Postavlja se pitanje, logički, je li upravo ta energetska obnova bila uzrok loših međuljudskih odnosa. Naravno, odgovor ne možemo dati, ali pitanje je svakako zanimljivo. 

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Na pitanje koje biste radove trebali napraviti na svojoj zgradi, daleko je najzastupljeniji odgovor "nikakve" i to onih suvlasnika koji u zgradama imaju narušene međuljudske odnose. To je logičan odgovor jer svakako se ne može ništa planirati ako suvlasnici nisu u dobrim odnosima. 

U grafu se vidi dominacija plavih stupaca, odnosno suvlasnika u međuljudski stabilnijim zgradama imaju želju puno toga napraviti i odraditi.  

ZGRADOnacelnik.hr_Anketa o zadovoljstvu zivotom u zgradama_rujan-prosinac 2023

Prilično su jasni svi navedeni podaci i rezultati. Loši i narušeni međuljudski odnosi kočnica su razvoja i održavanja zgrada. Ponajviše, problem je nekulture stanovanja, nepoštovanja drugoga, izostanka jasnih pravila igre, ali svakako i kućnoga odgoja.

ZGRADOnačelnik.hr-u se svakodnevno javljaju suvlasnici iz cijele Hrvatske s brojnim problemima, a uzrok je gotovo uvijek isti - međuljudski odnosi. 

Pročitajte i sve o KUĆNOM REDU

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.