3. rođendan ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
SREĆA I VESELJE!

Luda ideja o servisu za suvlasnike slavi TREĆI ROĐENDAN!!

Ma ludi ste! I genijalni! I super je to ideja, ali kako ćete to napraviti? Koga to zanima? Da, to je svima potrebno, ali nitko se baš time ne želi baviti? Baš ste entuzijastični ako to želite.

Da, sve su nam to, i još mnogo toga, govorili kada smo pokrenuli ZGRADOnačelnik.hr. Da, ohrabrivali su nas na čudan način. Da, govorili su da nismo normalni. OK, to nam i danas govore.

I eto, ta pomalo suluda ideja o servisu za suvlasnike nekretnina, slavi treći rođendan!

Kada smo pokretali ZGRADOnačelnik.hr, ideja je bila pružiti suvlasnicima višestambenih zgrada osnovne informacije o tome kako jedna zgrada treba funkcionirati, što treba raditi i kako to raditi. Onako, altruistički, za opće dobro. Jer sami smo, tražeći informacije, naišli na puno pogrešnih i nepotpunih informacija, rekla-kazala priča, i previše nepoznanica. 

Tri godine kasnije, ZGRADOnačelnik.hr postao je centralno mjesto, savjetodavno-edukativno-informativni servis za sve suvlasnike nekretnina u Hrvatskoj. Možda pretjerujemo u frazi 'centralno mjesto', no istinski vjerujemo i nadamo da je to tako. Svakoga dana trudimo se svojim objavama, ali i brojnim projektima, suvlasnicima zgrada u Hrvatskoj približiti tu zgradu, odgovornost koju imaju prema njoj, obaveze koje moraju ispunjavati, ali i projekte koje mogu provoditi. Kada kažemo 'zgrada', mislimo na sve objekte koje imaju zidove i krov, dakle, privatne, javne i poslovne zgrade te obiteljske kuće.

Nadali smo se da će do našega trećeg rođendana biti objavljen dugo iščekivani novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada. No to se još nije dogodilo. Mnogi suvlasnici vape za boljom regulativom u zgradama jer žele riješiti desetljećima nagomilane probleme, a ovaj Zakon jedan je od temelja toga. Nadamo se i vjerujemo da će ove godine prijedlog Zakona ugledati svjetlo dana i da ćemo svi zajedno krenuti u snažniju revitalizaciju našega stambenoga fonda.

S obzirom na to ZGRADOnačelnik.hr nije mainstream medij početni je plan bio objavljivati jedan tekst dnevno, ali teme i problemi se svakodnevno produbljuju i pojavljuju, pa smo u ove tri godine objavili nešto više od 1300 tekstova. Svi su ti tekstovi potpuno besplatni za čitatelje, no ima i tema koje još nismo obradili, a mnogima su potrebni savjeti i pomoć, stoga naš mailbox iz dana u dan dobiva brojne poruke s pitanjima (ali i pohvalama za naš rad, što nam uvijek stavi osmijeh na lice).

Mnogi predstavnici suvlasnika i suvlasnici pomoć potraže u Facebook grupi Predstavnici suvlasnika koja broji gotovo 8.500 članova, a taj broj svakim danom raste. Ta grupa okuplja predstavnike suvlasnika i sve druge koji imaju dobre namjere i žele napraviti nešto dobro za svoju zgradu, a svi si međusobno pomažu u savjetima i kontaktima.

Da ne bi ni vama ni nama bilo dosadno, pokrenuli smo emisiju ZGRADOnačelnik u partnerstvu s prvim poslovnim internet i podcast radijem PoslovniFM. 

Nismo samo na tome stali, pa je nedavno otvoren i Youtube kanal na kojemu se nalaze video isječci naših konferencija, okruglih stolova, medijskih izjava i sudjelovanja.  

I ove smo godine (su)organizirali nekoliko važnih događaja, druženja, projekata. Svakako ističemo konferenciju 'CO2 do 55 – Zeleni plan za Hrvatsku' koju smo organizirali s Motus medijom. Događaj u dvorani pratilo je nešto manje od 200 sudionika, a online nekoliko tisuća. Ponosni smo na to što je ova konferencija na stručan, edukativan i informativan način otvorila temu energetske obnove stambenog fonda. 

O često marginaliziranoj temi energetskog siromaštva bavili smo se na Nacionalnoj konferenciji o energetskom siromaštvu, koju je organiziralo Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) uz medijsku podršku ZGRADOnačelnik.hr-a, a početkom ožujka Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s portalom ZGRADOnačelnik.hr organizirao je konferenciju NEVIDLJIVO LICE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA – ŽENSKA PERSPEKTIVA

I u ovih godinu dana aktivno smo sudjelovali na raznim događanjimaSavjetovanju upravitelja nekretninama u Puli koje je organizirala Udruga Upravitelj, na konferenciji SeeLift u Hrvatskoj koju su organizirali Hrvatska udruga za dizala (HUDIZ), Macedonian Lift Association (MLA) i Bulgarian Lift Association (BLA), ArhiuBau gdje smo sudjelovali na panel raspravi 'Facility Management, building maintenance and rehabilitation' i mnogim drugima. 

Od 2022. godine malo smo više pažnje posvetili energetskoj obnovi i obnovljivim izvorima energije. Prvenstveno zbog obaveze koju Hrvatska ima u dekarbonizaciji. Ključno je još jednom naglasiti - nećemo ispuniti ciljeve iz Bruxellesa bez energetske obnove višestambenih zgrada! Zato je važno o ovoj temi pričati konstantno.

Naime, početkom 2022. godine ZGRADOnačelnik.hr je pokrenuo novi projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući velikoj pomoći pokrovitelja, partnera i sponzora projekta, u rubrici 'Osunčajmo Hrvatsku' objavili smo više od 320 tekstova - od savjeta, iskustava iz prve ili druge ruke, korisnih informacija do javnih poziva koji se odnose na energetsku obnovu i primjenu OIE-a.

U sklopu projekta moramo istaknuti besplatnu brošuru za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade koju smo početkom godine izradili s našim partnerom ENNA - energia naturalis. Brošura je do sada preuzeta više od 6.200 puta. 

Ne znamo jesmo li nešto zaboravili. Godina ima 365 dana, a mi barem dvostruko toliko ideja, projekata i želja. Vjerujemo da ćemo u idućih godinu dana raditi još više, kreirati još zanimljivih i edukativnih projekata te nastaviti širiti znanje. Malo ćemo nazdraviti i proslaviti u radnoj atmosferi jer posla nikada ne nedostaje. Hvala vam što nas pratite i podržavate - nastavite tako i dalje! 

ZGRADOnačelnik.hr 3. rođendan

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.