Sukob
Izvor: RyanMcGuire / Pixabay
RJEŠENJE SUKOBA

Nesporazumi, svađe, buka, otpad - problemi u zgradi se mogu riješiti i bez suda

Sukobi u kolektivu su nažalost neminovni. No kada se sukob dogodi, ključno je na dobrobit kolektiva (zajednice) taj sukob riješiti na što efikasniji mogući način jer u suprotnome može eskalirati, kaže zagrebačka odvjetnica Dora Ljevar, koja je ujedno i medijatorica i članica Hrvatske udruge za medijaciju.

Koji bi bio najčešći uzrok sukoba u jednoj zajednici kao što je zgrada?

U zgradama često dolazi do klasičnih susjedskih nesporazuma i sukoba kojima se krši pravo na mirno uživanje vlasništva, posjeda, ili se jednostavno ne poštuje kućni red i mir. To može biti bilo što, imali smo primjer držanja divljih vrana u stanu zbog čega su susjedi trpjeli buku i neugodan miris životinja, imali smo slučajeve i s aktualnim plavim vrećicama za odvajanje otpada u Zagrebu gdje su se stanari podijelili na redarstvenike i protivnike vrećica pa jedni druge uznemiravaju, zaista ima različitih slučajeva uz one klasične kao što su neplaćanje pričuve i slično.

Kako se sukob može riješiti, izgladiti?

- Sukob se može riješiti na različite načine, sve naravno ovisi o pojedinom slučaju, no ono što se u mojoj praksi pokazalo kao zajedničko rješavanju bilo koje situacije i kao krucijalna vještina jest poznavanje psihologije i sociologije koja omogućava problem-solveru da otkrije koji je interes i koja je potreba svake strane u sukobu bez čega se niti jedan problem ne može riješiti uspješno za obje strane. Praksa medijatora, kao i odvjetnika, mora ići za postizanjem rješenja koje će na najbolji mogući način udovoljiti zahtjevima svih strana, to je ono što klijenti žele. Nitko ne želi sudjelovati u dugotrajnim i iscrpljujućim sudskim postupcima u kojima treće osobe donose odluke o njihovom životu i poslovanju, osim kada se radi o taktici i strategiji, koja opet dovodi do rješenja problema jer to je ono što u pravilu svi žele.

Dora Ljevar, odvjetnica

Kako uopće spriječiti sukob?

- Sukob je teško spriječiti, to je prirodno i ljudski. Važno je znati kako riješiti sukob jer je u većini slučajeva rješiv.

Što je medijacija i kako ona funkcionira?

- Medijacija je jedan od dobrih načina rješavanja sukoba, radi se o strukturiranom postupku pregovaranja u kojem sukobljene strane uz pomoć medijatora nastoje pronaći najbolje rješenje za sebe. Medijator im pomaže u komunikaciji i pregovorima svojim vještinama jer je to u pravilu profesionalac koji korištenjem različitih tehnika dolazi zajedno sa suprotstavljenim stranama do out-of-the-box rješenja koje na sudu ili u nekom drugom sličnom postupku ne bi bilo moguće postići.

A o razlikama medijacije i sudskog postupka, kako se pronalaze rješenja  te kako sukob u jednoj zgradi utječe na društvo općeniti, pročitajte u cijelom tekstu na Savjeti.hr

Izradu i objavljivanje serijala tekstova pod naslovom 'Kaos u zgradi širi se oko zgrade – kako kolektivnu odgovornost proširiti na širu zajednicu', autora Tina Bašića, financijski je podržala Agencija za elektroničke medije kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2022. godinu, a u cijelosti ga objavljuje portal Savjeti.hr.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.