komentar
Izvor: SamuelFrancisJohnson / Pixabay
HRVATSKA UDRUGA STANARA I SUVLASNIKA ZGRADA

O novom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada - pričuva, predstavnik suvlasnika i upravitelj

Urednik internetske stranice Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada napisao je osvrt na nadolazeći Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, koji je osim na stranicama Udruge podijelio i sa ZGRADOnačelnik.hr-om. Prenosimo ključne djelove teksta. 

Povod za pisanje ovog članka pronašao sam među brojnim komentarima, a nitko još nije vidio verziju koja se priprema za javnu raspravu. Rezultat toga su i neke nelogičnosti u komentarima. To je posljedica nedovoljnoga poznavanja stvarnog stanja.

Između ostalog, dobro je posvetiti malo više pažnje sljedećim pitanjima:

  • visina pričuve
  • uloga predstavnika suvlasnika
  • uloga upravitelja

Spominje se termin 'pravo i obaveza plaćanja pričuve'. Obaveza je zakonska i nema potrebe da se to komentira. 'Pravo' nažalost sebi daju samo pojedinci koji na razne načine pokušavaju izbjeći tu obavezu. Tako štetno djeluju na suvlasničku zajednicu i teret održavanja zgrade prebacuju na ostale suvlasnike.

Što se tiče visine pričuve, ona se mora odrediti nužno isključivo za one zajednice koje ne mogu prihvatiti činjenicu da se moraju osigurati nužna sredstva za funkcioniranje sustava upravljanja i održavanja.

Spominje se novi prijedlog o minimalnoj visini pričuve, ali ni ta visina u najviše slučajeva neće biti dovoljna za kvalitetno održavanje zgrada, a posebice ako se očekuju značajnija ulaganja.

Kad je u pitanju uloga predstavnika, iz ankete na portalu može se zaključiti:

JESTE LI ZADOVOLJNI S RADOM PREDSTAVNIKA SUVLASNIKA U VAŠOJ ZGRADI?

  • NE je odgovorilo 4.414 anketiranih, odnosno 80,21 posto 
  • DA je odgovorilo 1.088 anketiranih, odnosno 19,77 posto

UKUPNO GLASOVA: 5.503

Dobrim poznavateljima situacije je jasno zašto je takav rezultat. Kroz analizu ove ankete može se vidjeti gdje su dobri predstavnici. Oni su uglavnom u dobro održavanim zgradama. Ostali se ne mogu prepoznati jer su u sivilu urbane arhitekture načete erozijom i nemarom. Uzrok tome ne treba tražiti u zakonskim propisima.

Problem je još uvijek u tranziciji svijesti većine suvlasnika koji očekuju da će netko drugi rješavati zajedničke probleme. Najviše predstavnika je tu jer nitko drugi neće prihvatiti zajedničke obaveze. Mnogi su tu isključivo radi neke sitne koristi.

Činjenica je da mnoge zgrade nemaju ni formalne predstavnike. Na koji način motivirati suvlasnike da za predstavnika biraju najbolje, ostaje i dalje otvoreno pitanje! Hoćemo li primijeniti pravila iz pozitivne prakse iz nekih zemalja da upravitelj u cijelosti obavlja sve poslove vezane za upravljanje i održavanje zgrada tamo gdje suvlasnici ne mogu izabrati svog predstavnika?

Masovna pojava je da zgrade imaju predstavnike koje nisu izabrali suvlasnici. To je neka vrsta profesionalnih predstavnika. Može se kazati da su to paralelni 'ilegalni upravitelji'. Koliko god dobro oni obavljali svoju ulogu, u spornim slučajevima na sudu ne mogu zastupati suvlasnike. To se pokazalo u sudskoj praksi!

Mjesto i uloga predstavnika ne može biti samo veza između upravitelja i suvlasnika radi zadovoljenja forme.

Upravo smo u trenucima kad se ozbiljno treba pozabaviti mjestom i ulogom upravitelja. Ni dosadašnji propisi nisu bili tako loši kad je u pitanju definiranje upravitelja. Međutim, za ostvarenje zadane uloge, upravitelji nemaju pravni status iz kojeg se vidi javna odgovornost ne samo prema suvlasničkoj zajednici nego i za opći javni interes za održivi razvoj urbane sredine.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.