Politikantstvo
Izvor: pressfoto/Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
KONFERENCIJA OTPAD 360°

"Problemu otpada u Hrvatskoj moramo pristupiti bez populizma i politike!"

Na konferenciji 'OTPAD 360° - jučer smeće, danas problem, sutra sirovina', Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) jasno je i nedvojbeno prokazao glavne krivce koji su uzrokovali današnje probleme s otpadom u Hrvatskoj. 

- Postavlja se pitanje zašto gorivo iz otpada dajemo susjednim zemljama i još im plaćamo za to. Pojedinci i udruge plaše ljude s tim postrojenjima (energanama, op.ur). S obzirom na to da su energane u centru Beča ispalo bi da Bečani žive kraće od nas. A to nije istina. Bečani žive četiri godine duže. To rade sve europske zemlje. Imate više od 500 energana u EU. Danas je cilj poslati jasne poruke koje su realne kako bi ljudi mogli taj problem realno sagledati - rekao je Budiša. 

Od konferencije je očekivao da će iznjedriti zaključke da napravimo korak naprijed.

- Razlog zašto ne radimo konkretne korake je politika, pa smo danas tu gdje jesmo. Ova tema važna je ne samo zato što nam rastu količine otpada i imamo nestašicu energenata. Hrvatska je unijela sve važne odrednice europskih direktiva vezanih uz principe kružne ekonomije u kojoj bi otpad sutra trebao biti sirovina. Moramo pristupiti ovom problemu zdravorazumski, bez populizma i politike - upozorio je Budiša. 

Jasmina Džanović, suvlasnica ZGRADOnačelnik.hr-a poručila je kako količina otpada u Hrvatskoj nezaustavljivo raste unatoč činjenici da broj stanovnika opada. Predviđa se da će za 10 godina količina prikupljenog otpada biti 36 posto viša nego danas. Nije baš mali postotak. A već danas se prilično teško nosimo s tim problemom.

Marija Dekanić, direktorica Motus medije kazala je da je otpad problem koji se godinama taložio, skupljao i zatrpavao, a nije se sustavno rješavao. Sada je krajnji trenutak da se krene u to. 

POGLEDAJTE GOVORE

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.