glomazni otpad
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
Tin Bašić
NEMA TRAJNOG RJEŠENJA

SMEĆE U ZAGREBU - Tek počinju problemi s otpadom

Glomazni otpad počeo se opet odvoziti, natječaj za biootpad je stopiran, a vraćaju se i 'zeleni otoci'. Dugogodišnji problemi s otpadom došli su na naplatu.

Čini se da su problemi s odvozom glomaznog otpada u Zagrebu samo početak puno većih problema. Naime, kako se u Zagrebu ali ni u većini gradova u Hrvatskoj u posljednjih deset godina nije radilo na sustavnoj izgradnji zbrinjavanja otpada, tako su nataloženi problemi počeli iskakati na površinu.

Prvo je zagrebačka Čistoća prestala pružati uslugu odvoza biootpada u onim slučajevima kada u smeđim kantama nije bio propisno odložen otpad. O tome možete pročitati OVDJE

>>> Cijene odvoza otpada bit će više, a smeća će biti posvuda

Zatim je zagrebačka Čistoća prestala odvoziti glomazni otpad jer nije imala prostora ni mjesto za njegovo odlaganje jer su svi deponiji za glomazni otpad bili puni kao i reciklažna dvorišta. O tome možete pročitati OVDJE.

GLOMAZNI OTPAD

Nakon više od tjedan dana odvoz glomaznog otpada je krenuo. Iz Čistoće poručuju kako se odvozi glomazni otpad nepropisno odložen na javnim površinama te da se prazne reciklažna dvorišta. Također, odvozi se i otpad građana koji su ranije, prije obustave odvoza glomaznog otpada, predali zahtjeve za odvoz. Nakon toga će, u što kraćem vremenskom roku, započeti s odvozom glomaznog otpada sukladno zahtjevima građana koji su zaprimljeni u kolovozu, o čemu će javnost na vrijeme obavijestiti.

>>> GLOMAZNI OTPAD - Što, kako, gdje i na koji način zbrinuti 

Upozoravaju da Zakon o održivom gospodarenju otpadom zabranjuje odlaganje otpada na javne površine. Svako nepropisno odlaganje otpada građani trebaju prijaviti Komunalnom redarstvu Grada Zagreba. Inače, krupni (glomazni) otpad građani mogu u vlastitom prijevozu predati, bez naknade, u reciklažna dvorišta.

Čistoća pruža uslugu:

  • odvoza krupnog (glomaznog) otpada na Zahtjev građana te
  • naručivanje kamiona Čistoće ispred kućnog praga

Za ovu vrstu otpada građani mogu, bez naknade, naručiti:

  • dva puta godišnje odvoz do DVA m3 ili
  • jednom godišnje odvoz do ČETIRI m3

Odgovor na zahtjev, s terminom odvoza, Čistoća daje u što kraćem roku, a ne duljem od 20 dana.

Obrazac Zahtjevi za odvozom glomaznog otpada građani su dobili uz račun u veljači a zaprimaju se na:

  • adresu Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća, Radnička cesta 82, 10 000 Zagreb,
  • na mail adresu: cistoca.glomazno@zgh.hr ili
  • ispunjavanjem e-Zahtjeva

- Pronađena je lokacija u Sesvetskom Kraljevcu i s tom tvrtkom je uprava Zagrebačkog Holdinga sklopila ugovor da se idućih 75 dana tamo skladišti otpad. To će biti dovoljno vremena da proradi taj sustav – poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. No, iako će to biti samo privremeno, a otpad se neće gomilati po šumama i livadama ove zelene četvrti već će se skladištiti u zatvorenom prostoru, stanovnici ovog mjesnog odbora za to ne žele ni čuti. Društvene mreže preplavili su zato gnjevni komentari i objave u kojima stanovnici naglašavaju da oni otpad kod sebe ne žele.

BIOOTPAD

Kao što smo naveli, zagrebačka Čistoća prestala je odvoziti smeđe kante ako u njima nije propisno odložen otpad. To je dovelo do toga da su prepune kante biootpada preplavile zagrebačke ulice, a neki su se dosjetili takve kante iz kojih se širi nesnosan smrad odgurati nasred ulice.

>>> U koju kantu baciti tetrapak ili žarulju? Ovisi u kojem ste gradu 

Slijedi jedan primjer iz zagrebačkog naselja Vrbik. Prepuna kanta biootpada odvučena na sred pješačke staze, pored dječjeg vrtića i parkića.

 

Iako je nova zagrebačka vlast raspisala 36 milijuna kuna vrijedan natječaj za projekt zbrinjavanja biootpada, on je sada na čekanju. Naime, tvrtka iz Zagreba uložila je žalbu na natječajnu dokumentaciju. To znači da postupak javne nabave ne može u daljnji proces sve dok se o predmetu ne očituje Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM). Ta je komisija prošle godine žalbe rješavala, u prosjeku, unutar mjesec dana. Gradska vlast tvrdi da to neće biti problem i da imaju dovoljno kapaciteta dok se ne riješi natječaj. 

ZELENI OTOCI

Prije godinu i pol je napuštena ideja zelenih otoka u Zagrebu. Međutim, ideja se opet vraća. A čak će se i povećati njihov broj. 

Na području grada Zagreba trenutačno se nalazi 712 zelenih otoka, a u planu je povećanje broja lokacija sa zelenim otocima do maksimalno 900 jer u Čistoći smatraju da su zeleni otoci jedno od najboljih rješenja za prikupljanje otpada.

>>> Što je recikliranje i zašto je važno odvajati otpad u kućanstvu

U Čistoći navode i da, iako primaju pritužbe građana na lokacije određenih zelenih otoka te molbe da se pojedini zeleni otok ukine ili pak postavi, na takve zamolbe pravovremeno odgovore te, ako je moguće, u dogovoru s mjesnom samoupravom dolazi se do traženih preinaka.

Za razliku od zelenih otoka, obavještavaju iz Čistoće, pojedinačni spremnici, tzv. 'zvona' i spremnici u paru postupno će se uklanjati, a zamijenit će ih novi zeleni otoci. 

>>> OZNAKE NA AMBALAŽI - Koje su i što znače

Čini se da problem s otpadom neće i ne može biti brzo riješen. Građani se mole za strpljenje, a građani pak traže rješenja. Ono što je sigurno jest - građani moraju PROPISNO odvajati otpad (što je i njihova zakonska obaveza), a Čistoća ga mora odvoziti. Bacanje 'vešmašine' na ulicu neće riješiti dugo godina nagomilane probleme. Zato neka svako prvo 'pokosi travu u svojemu dvorištu', a onda neka krene u tuđe. 

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.