ljuti susjed
Izvor: Michael Gaida / Pixabay
Srđan Šimac
SUSJEDI IZ PAKLA

Suprostavljanje dobre susjede pretvara u opasne neprijatelje

Brojna su susjedska neslaganja, pa i konflikti uključujući i one oko međa. Neslaganje oko međe, ako se njime ne upravlja, lako se pretvori u dugotrajnu parnicu (pravni rat).

Sudske parnice u pravilu višestruko uvećavaju početni ionako veliki problem između susjeda sudionika konflikta. Opako međusobno suprotstavljanje dobre susjede pretvara u 'ljute' neprijatelje. Gubitak parnice jednog i pobjeda onog drugog susjeda cementiraju takav konflikt zauvijek. Tako se početno privremeno susjedsko neslaganje, a potom neprijateljstvo, pretvara u trajno. Prenosi se čak i na njihove buduće generacije.

Jedno takvo neslaganje oko međe u Zagorju također se pretvorilo u višegodišnju parnicu. Bila je riječ o sporu oko 'komadića' zemlje dugog možda 5 - 6 metara, a širokom na pojedinim mjestima od 40 do 90 centimetara. Sutkinja Općinskog suda u Varaždinu je po tko zna koji put pokušala potaknuti zavađene stranke na dogovor:

'Gospodo, već dugo ste u parnici. U njoj ste jedan drugome nanijeli već mnogo boli i do sada ste imali velike troškove. Kako se radi o kratkom i uskom komadiću zemlje, što mislite, možete li još jednom pokušati dogovoriti se i riješiti problem međe jednom zauvijek.'

Jedna stranka je šutjela, a druga je odmah odgovorila sutkinji: 'Ne može!' 'Zašto ne može?', upitala je sutkinja. Uslijedio je još brži i odlučniji odgovor:

'Poštovana gospođo sudec, ne može, jer ovaj komadić zemlje možda nije široke, ali je duboke.'

Jednako je duboko bilo i neslaganje među njima, baš kao i njihova parnica 'bez dna.

Postoji li izlaz? Da, MEDIJACIJA. U medijaciji je moguće riješiti i ovakvo neslaganje uz djelotvoran angažman treće neutralne osobe u sredini. Uključivanje medijatora ili medijatorice koji zavađene strane vode na putu prema IZLAZU iz konflikta, osigurava zavađenim stranama velike izglede da se oslobode 'zarobljeništva' u konfliktu, od međusobnog suprotstavljanja, od boli, te da nađu unutarnji MIR, jednom zauvijek. Da bi u tome uspjeli treba im obostrana dobra volja i želja za okončanje konflikta.

'Ne postoji konflikt koji ne želi biti riješen'. Da, reći ćete - 'lakše je to reći, nego izaći iz konflikta.' Svaki put započinje prvim korakom. Ovaj medijacijski se računa!

Pročitajte i 10 načina kako susjedi mogu izbjeći konflikte i sporove kao i druge zanimljive teme vezane uz susjedstvo iz pakla.


Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.