trafogrijač
Izvor: iPC – Rijeka
Bela Nemet
SUSTAV GRIJANJA

TRAFOGRIJAČ - Patent koji štedi energiju i ima pozitivan ekološki utjecaj

U Udruzi Inovacijsko-poduzetnički centar (iPC – Rijeka) svojevremeno je, sada nažalost pokojni, Zvonimir Jurinjak patentirao zanimljiv sustav grijanja – TRAFOGRIJAČ. U iPC – Rijeka smatraju da bi šira primjena ove vrste grijača imala vrlo značajan pozitivan ekološki utjecaj. S druge pak strane, omogućila bi energetske uštede, posebno u slučaju substituiranja toplana s toplovodnim razvodom i klasičnih kotlova s mineralnim gorivom.

Za punu ocjenu isplativosti šire primjene ovog sustava potrebno je, međutim, elaborirati ekonomske aspekte, kao i razviti veće uređaje na bazi navedenog patenta, koji je razvijen za etažne grijače.

Prikaz patentnog rješenja

Pojednostavljeno, TRAFOGRIJAČ je transformator, koji u primaru koristi gradski napon, a sekundar vrlo niskog napona, ali velike jakosti struje, izveden je u obliku cijevne spirale od nehrđajućeg čelika. Prolazak jake struje kroz cijevnu spiralu uzrokuje njeno zagrijavanje, a time i zagrijavanje vode koja cirkulira kroz cijevni sustav centralnog grijanja. Uređaj sadrži i cirkulacijsku pumpu, koja osigurava prisilno kruženje vode kroz klasičnu instalaciju centralnog grijanja, i elektronski sustav za sprječavanje strujnog udara u električnoj mreži prilikom uključenja.

Cijevni grijač je izveden na način kojim se sekundarni strujni krug zatvara unutar uređaja, tako da se na cijevnoj instalaciji centralnog grijanja ne pojavljuje nikakav napon. Uređaj je relativno malih dimenzija.

Prednosti u primjeni u postojećim objektima

U usporedbi s klasičnim sustavima centralnog grijanja, primjena TRAFOGRIJAČA ima sljedeće prednosti:

 • kod primjene etažnog grijanja, u etaži se koristi postojeća instalacija centralnog grijanja, s neznatnim izmjenama (prekid veze s glavnim razvodom u zgradi)
 • eliminira se uporaba kotlovnice u zgradi, a time i potreba održavanja kotlovnice i cisterne za gorivo
 • eliminira se trošak dobave goriva
 • eliminira se trošak održavanja kotlovnice
 • grijanje zgrade je ekološki čisto, smanjuje zagađenje zraka u naselju
 • stupanj djelovanja velikih sustava (dakle uređaja u električnoj centrali) je bolji od stupnja djelovanja malih kotlovnica, što bi u široj primjeni pridonosilo uštedi goriva i smanjenju zagađenja na razini naselja

Nedostatak: visoka cijena električne energije. Nije izvršena usporedna analiza troškova, pa bi za konačnu ocjenu isplativosti šire primjene novog sustava bilo neophodno izraditi takvu usporedbu za prosječni stambeni i uredski prostor, uz prethodno definiranje statističkog uzorka.

Prednosti u primjeni u novogradnjama

 • U izgradnji se ušteđuju troškovi izgradnje kotlovnice s cisternom za gorivo. Zavisno od politike najmodavca, troškovi dobave/ugradnje etažnih trafogrijača mogu se uključiti u cijenu stana, ili prepustiti kupcima stana. Za ocjenu isplativosti, trebalo bi troškove izgradnje kotlovnice i cisterne za gorivo po prosječnom četvornom metru prostora usporediti s troškovima dobave i ugradnje etažnih trafogrijača, posebno za stambene i posebno za poslovne prostore (zbog različitih režima grijanja).
 • Ušteđuje se centralni cijevni razvod centralnog grijanja, odnosno cijevni razvod u zgradi između kotlovnice i etažnih grijača.
 • U korištenju izgrađenog prostora, sve prednosti koje su navedene i za postojeće objekte, bit će, naravno, prisutne i u novoizgrađenim prostorima.
 • U načelu, moguće je razviti i TRAFOGRIJAČ za velike snage, koji bi s klasičnom instalacijom centralnog grijanja bio ugrađen u zgradi umjesto klasične kotlovnice. Takav sustav bi mogao biti priključen i na solarne predgrijače, koji bi za sunčanih dana doprinosili uštedi energije. Osim toga, velike transfomatore treba hladiti, što se ostvaruje rebrastim hladnjacima koji griju dvorište, pa bi se i ta, sada izgubljena energija mogla bar dijelom usmjeriti u sustav grijanja. No takav bi uređaj trebao konstrukcijski razviti i ispitati odgovarajući proizvođač transformatora.
 • Poseban slučaj su objekti priključeni na toplane toplovodnim cijevnim razvodom, gdje osim cijene izgradnje i/ili troškova pogona same toplane treba ocijeniti i utjecaj održavanja i toplinskih gubitaka u cijevnom razvodu na cijenu grijanja po četvornom metru prostora.

Zaključak

Iz prethodnoga je vidljivo da prije konačne preporuke za širu primjenu patenta TRAFOGRIJAČ treba provesti opsežan ekonomski elaborat za ocjenu isplativosti takvog rješenja. Za varijantu TRAFOGRIJAČA velike snage (za cijelu zgradu) trebalo bi prije svega razviti i ispitati verziju za velike snage.

Na kraju, koliko god bi nam bilo drago da se naša inovacija pokaže prikladnom, treba spomenuti i nedovoljno raširenu primjenu podnog grijanja, kako u investiranju manje skupog, električnog, tako i toplovodnog, koje se također može kombinirati i s TRAFOGRIJAČEM, i sa solarnim predgrijavanjem, barem u prijelaznom razdoblju (proljeće i jesen).

Podno grijanje odlikuje izvrstan raspored temperature u prostoru, pa vezano s tim ugodan osjećaj i dobro iskorištenje utrošene energije, a u slučaju električne verzije također se eliminiraju svi prije spomenuti troškovi ugradnje i održavanja klasičnog sustava centralnog grijanja. Stoga bi u eventualnu ekonomsku studiju tebalo uključiti i usporedbu drugih sustava sa sve tri verzije podnog grijanja (električno i toplovodno – klasično i kombinirano s TRAFOGRIJAČEM). S obzirom da izvedeni prototip nije ispitan u konkretnoj primjeni, prvi korak bi trebao biti ugradnja uzorka u konkretan ispitni prostor, s praćenjem ponašanja i troškova u realnoj primjeni. Pri korištenju TRAFOGRIJAČA, najpovoljniji rezutat bi trebalo očekivati u verziji toplovodnog podnog grijanja u prostoru s dobro izvedenom termoizolacijom. Preduvjet za to je naravno prostor koji ima ugrađen cjevovod za toplovodno podno grijanje.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.