Energetska efikasnost
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
MOŽE I MORA BOLJE

TRI NAČINA kako svoju nekretninu učiniti energetski efikasnijom i plaćati niže račune

Povodom trećeg rođendana ZGRADOnačelnik.hr-a, zamolili smo partnere, suradnike i sve ljude dobre volje, da napišu svoje mišljenje o tome što bi u idućih godinu dana trebalo napraviti da jedna nekretnina, naselje ili grad budu odživiji, funkcionalniji i bolji. Nevjerojatno kreativna ekipa, Anamari Majdandžić i Zvonimir Anić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), napisali su svoje prijedloge. 

Svjedočimo konstantnom rastu cijena energenata, dok inflacija dodatno opterećuje naše kućne budžete. Stoga je možda baš pravo vrijeme za razmišljanje o mogućim većim ili manjim investicijama kojima bi vlastito kućanstvo učinilo energetski održivijim, funkcionalnijim i otpornijim na moguće skokove cijena energenata.

Dugo vremena ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku učinkovitost se smatralo elitnom alternativnom opcijom ili avanturom u koju se upuštaju samo oni najbogatiji građani. Danas OIE više ne predstavljaju alternativu ili nekakav egzotični izbor proizvodnje struje odnosno grijanja kućanstva. Danas, OIE predstavljaju jedini put kojem si možemo priuštiti adekvatni i sigurni izvor opskrbe i cjenovno prihvatljivi izvor energije.

Energetski održiviji i funkcionalniji stan u višestambenoj zgradi ili obiteljska kuća smanjuje potrošnju odnosno rasipanje energije što znači i niže račune za struju, plin i vodu. To može dugoročno donijeti značajne uštede. Bolja izolacija, efikasniji sustav grijanja i hlađenja te kvalitetniji prozori i vrata mogu stvoriti ugodniju unutrašnju klimu i smanjiti potrebu za većim i manjim popravcima.

S obzirom na ove čimbenike, energetska obnova nekretnine često se smatra pametnim dugoročnim ulaganjem. Osim financijskih koristi, energetskom obnovom objekata doprinijet ćete očuvanju okoliša i poboljšati kvalitetu života u svom domu.

U nastavku donosimo nekoliko koraka koje suvlasnici višestambenih zgrada ili vlasnici obiteljskih kuća mogu poduzeti kako bi unaprijedili energetsku učinkovitost svojih nekretnina i barem djelomično smanjili svoje mjesečne izdatke za energiju.

Male, srednje i velike investicije

Cjelokupna investicija u izolaciju objekta obuhvaća niz ključnih aspekata kako bi se postigla veća energetska učinkovitost i smanjili troškovi vezani uz energiju. Ove investicije obuhvaćaju:

  • obnovu fasade, uključujući i krov
  • zamjenu prozora
  • implementaciju novog sustava grijanja (poput dizalice topline) te
  • instalaciju fotonaponskog sustava za proizvodnju vlastite električne energije

S obzirom da investicije u izolaciju i poboljšanje energetske učinkovitosti objekta mogu biti veliko financijsko opterećenje, pristup energetskoj obnovi objekta može ići postepeno – putovnice za zgradu s popisom primijenjenih mjera kao i mapa budućih investicija. Investicije energetske obnove kao cjelovite obnove zahtijevaju veliki budžet, ali mogu donijeti značajne uštede i povećati kvalitetu života u kućanstvu.

Nadalje, osim što su svakako prilagođene trenutnim i budućim financijskim mogućnostima vlasnika objekata, investicije u energetsku obnovu ovise i o dostupnoj dokumentaciji te dogovoru među suvlasnicima ili vlasnicima nekretnine. Stoga se ove investicije mogu podijeliti u tri osnovne kategorije: velike, srednje i male investicije.

  • Velike investicije

Izolacija fasade predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih investicija u poboljšanje energetske učinkovitosti objekta. Dobro izolirana fasada može značajno smanjiti troškove grijanja i hlađenja. Slično tome, kvalitetna izolacija krova može rezultirati uštedom do 20 posto na računima za energiju, dok izolacija zidova može smanjiti gubitak topline za čak dvije trećine, a izolacija poda može pridonijeti smanjenju gubitaka za 10 posto.

Osim što donosi značajne financijske uštede, dobra izolacija također poboljšava kvalitetu života, smanjuje rizik od problema poput pucanja cijevi tijekom zime, sprečava razvoj gljivica i vlažnosti u prostoru te čini objekte udobnijim za stanovanje. Također, dobra izolacija produljuje životni vijek objekta i pozitivno utječe na okoliš.

U Hrvatskoj, većina stambenih objekata trenutno troši oko 250 kWh/m2 godišnje. Prema stručnim preporukama, niskoenergetske kuće troše između 5 i 40 kWh/m2 godišnje, dok pasivne kuće troše do 15 kWh/m2. Optimalna debljina izolacije ovisi o lokaciji objekta.

Za primorske i toplije dijelove zemlje, optimalna debljina izolacije je oko 12 cm, dok se za unutrašnjost Hrvatske preporučuje debljina izolacije od oko 17 cm. Međutim, izolacija debljine 20 cm i više može zadovoljiti sve parametre niskoenergetske kuće i dugoročno donijeti veće uštede na troškovima grijanja.

Jedna od učinkovitijih velikih investicija je zamjena postojećih prozora i balkonskih vrata s modernim prozorima i vratima visoke izolacijske vrijednosti. Stari prozori često uzrokuju značajne gubitke topline, čak i do 40 posto ukupne energije potrebne za grijanje prostora. Zamjena dotrajalih prozora modernim termoizolacijskim prozorima može znatno poboljšati energetsku učinkovitost objekta.

Najčešće korišteni materijali za prozore uključuju PVC prozore, drvene prozore i metalne prozore (željezni ili aluminijski). PVC prozori su osjetljivi na temperaturne promjene i nisu najbolji izbor za velike površine, dok drveni prozori zahtijevaju redovito održavanje, ali dugoročno mogu biti isplativi. Metalni prozori imaju lošiju toplinsku izolaciju, ali su prikladni za velika ostakljenja i zahtijevaju minimalno održavanje.

Troškovi ugradnje fotonaponskog sustava smanjuju se svake godine, a uz to postoje i programi financiranja koje povremeno raspisuje nadležno Ministarstvo i Fond. Na postavljanje fotonaponskog sustava određena je nulta stopa PDV-a, što podrazumijeva isporuku i ugradnju fotonaponskog sustava te uključuje projektni i izvedbeni dio jednog ili više izvođača. Za izračun koliki fotonaponski sustav vam je potreban, poslužite se METAR solarnim kalkulatorom.

Jedno od skupljih investicija je zamjena sustava grijanja. Preporuka je grijanje na biomasu (drvo ili peleti) ili ugradnja dizalice topline. Od svih preporučenih mjera trenutno je najskuplja ugradnja dizalica topline. Sve ostale preporučene mjere s porastom cijena postale su dostupnije kao investicija za koju bi se građani trebali što prije odlučiti.

Naravno, prijava na javne natječaje za financiranje energetske obnove od strane države, ministarstava ili raznih fondova, najisplativiji je način financiranja ovih velikih investicija. Međutim, natječaji nisu uvijek dostupni, a sredstva nisu uvijek dostupna za sve prijavitelje. Neuspjeh dobivanja sredstava financiranja ili sufinanciranja energetske obnove na natječaju ne znači nužno i kraj energetskoj obnovi objekta.

Ako postoji suglasnost svih suvlasnika objekata te financijske mogućnosti, može se pristupiti samofinanciranju energetske obnove pri čemu je i dokumentacija znatno jednostavnija. Iako će takva investicija zasigurno dovesti do povećanja pričuve u višestambenim zgradama, dugoročno može rezultirati značajnim uštedama i unaprjeđenjem kvalitete života, održivosti, ali i vrijednosti nekretnine.

  • Srednje investicije

Među mjerama koje možemo smatrati srednjim investicijama energetske obnove najučinkovitija je zamjena starih kućanskih aparatima novima. Primjerice, zamjenom hladnjaka kupljenog u 80-ih ili 90-ih godina prošlog stoljeća s novijim modelom može se godišnje uštedjeti 102 eura čime se povrat investicije ostvaruje u četiri godine.

  • Male investicije

Iako neće donijeti značajne promjene u energetskoj učinkovitosti objekta, male investicije mogu imati pozitivan utjecaj. Na primjer, uporaba silikona, poliuretanske pjene ili izolacijskih traka oko prozora i vrata može spriječiti gubitak topline, prodor zraka ili vlage kroz otvore. Iako troškovi ovih malih investicija nisu visoki, one mogu rezultirati manjim računima za energiju i povećati udobnost stanovanja. Uporaba izolacijske trake koja košta oko 5,31 eura po metru (40 kn/m) može rezultirati godišnjom uštedom od oko 53 eura (400 kn).

Sve ove investicije u energetsku učinkovitost mogu doprinijeti smanjenju troškova energije, unaprjeđenju kvalitete života i očuvanju okoliša. Odabir investicije ovisi o vašim financijskim mogućnostima, potrebama i ciljevima energetske učinkovitosti vaše nekretnine.

Za više informacije pogledajte DOOR-ov Priručnik za uštedu energije kao i novih šest letaka sa savjetima za fotonaponske sustave, dizalice topline, grijanje na biomasu, izolaciju fasade, izolaciju prozora i grijanje na solarne kolektore koje možete preuzeti u DOOR-ovom Centru za borbu protiv energetskog siromaštva na adresi Slavka Batušića 7, u Španskom, u Zagrebu.

Najmoprimci i energetsko siromaštvo

Energetsko siromaštvo, odnosno nedostatak ili neadekvatan pristup modernim energetskim uslugama i proizvodima, postaje sve veći problem u Europskoj uniji. Iako u Hrvatskoj još uvijek ne postoji jedinstvena i općeprihvaćena definicija energetskog siromaštva, često se koristi definicija iz europskih dokumenata prema kojoj je kućanstvo u riziku od energetskog siromaštva ako više od 10 posto svojeg prihoda troši na energiju.

Energetsko siromaštvo obično proizlazi iz kombinacije različitih faktora: niskih prihoda, visokih energetskih troškova te loše energetske učinkovitosti u kućanstvu. Osobe s niskim primanjima često se suočavaju s izazovima plaćanja računa za energiju i održavanja svojih domova na odgovarajućoj temperaturi tijekom zime ili ljeta. Nepredvidljivi ekstremni vremenski uvjeti, posebno tijekom ljetnih mjeseci, mogu dodatno opteretiti njihove financije.

S druge strane, ključni čimbenik koji pridonosi energetskom siromaštvu u Hrvatskoj jest nedostatak energetske učinkovitosti u stambenim objektima. Stanovi i kuće s lošom izolacijom dodatno opterećuju kućne financije i rezultiraju nepovoljnim stambenim uvjetima, što može dovesti do ozbiljnih posljedica po zadovoljstvo i zdravlje stanovnika.

Jedna od skupina koje su u posebnom riziku od energetskog siromaštva su osobe koje žive u unajmljenim stambenim objektima. Osobe koje žive u najmu nisu motivirane obnovom stambenog prostora jer nije u njihovom vlasništvu, dok vlasnici iznajmljenih stambenih prostora ne plaćaju visoke račune za energiju.

Stoga je prvi, ali najvažniji korak ka boljem, zdravijem, održivijem i funkcionalnijem životnom prostoru edukacija vlasnika, suvlasnika i najmodavaca i najmoprimaca o energetskom siromaštvu i energetskoj učinkovitosti.

U tu svrhu mogu biti korisni letci koje je izradio austrijski partner u sklopu projekta ENPOR kojim se želi skrenuti pozornost na energetsko siromaštvo u sektoru privatnog najma, uzimajući u obzir potrebe najmodavaca i najmoprimaca te ih uključiti u širi politički kontekst.

Letcima se može pristupiti:

 ZGRADOnačelnik.hr 3. rođendan

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.