Novac
Izvor: pixabay.com
LOVA DO KROVA

TRŽIŠTE ZGRADA - Godišnje se od pričuve prikupi 2,47 milijarde kuna!

U Hrvatskoj zgrade mjesečno 'dobiju' gotovo 206 milijuna kuna u pričuvu. No, nitko ne zna koliko u Hrvatskoj ima zgrada, ne postoji podatak koliko danas ima ukupno stanova, nego se ti podaci moraju ručno zbrajati. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (podaci su iz 2011. godine kada se radio posljednji popis stanovništva), u Hrvatskoj ima 2,24 milijuna stanova. Od toga, nastanjeno je njih 1,49 milijuna. 

DZS nema objedinjeni podatak broja stanova nakon toga, vjerovali li ne. No, u statistikama postoji dio koji se odnosi na broj završenih stanova, a njih je od 2012. do kraja 2019. bilo nešto više od 88.000, a imali su 6,9 milijuna četvornih metara. 

Isto tako, vrlo je važno, a možda čak za rubriku 'vjerovali ili ne', u Hrvatskoj ne postoji podatak koliko ima zgrada. DZS ne vodi taj podatak, no možda se on dozna s obzirom da se počeo izrađivati registar zgrada. Više o tome OVDJE

No, vratimo se na naš izračun. U prijedlogu novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, koji možete vidjeti OVDJE, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izračunalo je:

  • 2.246.910 ukupni je broj stanova u Hrvatskoj  
  • 37,7 posto njih su u zgradama
  • 81 m2/stanu - prosječna je veličina stana

REZULTAT -  68.613.890 četvornih metara

Dakle, rezultat ovog izračuna je broj četvornih metara stanova koji se nalaze u zgradama, prema popisu stanovništva 2011. godine. 

Nadalje, prema dostupnim podacima, danas se na ime održavanja zajedničkih dijelova zgrada (pričuva) izdvaja prosječno oko 3,00 kune po četvornome metru. 

To znači da se u Hrvatskoj MJESEČNO 'skupi' 205, 8 milijuna kuna pričive, što ispadne da se GODIŠNJE skupi oko 2,47 milijardi kuna. 

Ako se pričuva poveća na minimalnih 3,06 kuna, koliko se predlaže novim zakonom, dobije se da bi se mjesečno moglo prikupiti gotovo 210 milijuna kuna, što je godišnji iznos od 2,52 milijarde kuna. Govorimo o povećanju od 49,4 milijuna kuna godišnje temeljem novog prijedloga Zakona. 

 A koliko je sektor 'pričuve' velik, pokazuje i usporedba s drugim poslovnim djelatnostima u Hrvatskoj. Primjerice, djelatnost 'ostale uslužne djelatnosti' godišnje u Hrvatskoj imaju prihod od 3,5 milijarde kune. Djelatnost obrazovanje, pak, 1,6 milijardi kuna. 

Zaključak je slijedeći - 'tržište zgrada' do sada nije imalo jasne zakonske okvire što je dovelo do nereda. Nadamo se da će novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada barem malo urediti ovo tržište.  

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.