Osunčajmo Hrvatsku
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
NAŠ PROJEKT

U šest mjeseci pokrenuli smo male, ali značajne promjene

Objavili smo 100 tekstova više nego što smo planirali u sklopu projekta, organizirali radne skupine i konferenciju, sudjelovali na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno ka energetski održivijim zgradama. 

Prošlo je nešto više od pola godine od pokretanja ZGRADOnačelnik.hr-ovog projekta 'OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO'. U ovom razdoblju, vjerujemo da smo uspjeli pokrenuti mnoge (su)vlasnike višestambenih zgrada, kuća i vikendica, ali i poduzetnike vlasnike različitih nekretnina da počnu razmišljati o energetskoj obnovi i primjeni obnovljivih izvora energije.

A neki su se čak i pokrenuli, i već krenuli u realizaciju. Također pratimo što se događa s nekretninama u javnom vlasništvu.

Iako smo se obvezali na jedan tekst tjedno o ovoj tematici, zahvaljujući velikoj pomoći partnera, u rubrici 'Osunčajmo Hrvatsku' objavili smo čak 134 teksta, od savjeta, iskustava iz prve ili druge ruke, korisnih informacija, do javnih poziva povezanih upravo na temu energetske obnove i primjene OIE-a.

Svaki tekst je bio i objavljen na našim društvenim mrežama (Facebook i LinkedIN, FB grupa Predstavnici suvlasnika), a čitatelji su ih i sami dijelili dalje. Mediji partneri projekta, kao i brojni drugi mediji, također su često prenosili sadržaj uz navođenje izvora i hvala im na tome.

Također smo realizirali nekolicinu predavanja / edukacija uz pomoć partnera projekta:

Osim navedenog, u sklopu emisije ZGRADOnačelnik, koju radimo s dragim nam medijskim partnerom prvim poslovnim internet i podcast radiom PoslovniFM, obradili smo i tri emisije na temu 'Osunčajmo Hrvatsku', a u kojoj su sudjelovali:

Više o svim do sada snimljenim emisijama možete pročitati na našim stranicama kao i na stranicama PoslovniFM.

Također, do sada održali smo nekoliko radnih skupina partnera projekta na kojima smo raspravljali o gorućim problemima energetske obnove i sunčanih elektrana na nekretninama Hrvatske:

Svakako i dalje namjeravamo održavati ovakve radne skupine.

Zahvaljujući Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ZGRADOnačelnik.hr se pridružio maloj ali snažnoj skupini partnera i potpisnika Povelje o dekarbonizaciji, na što smo jako ponosni.

Nastavno na sve spomenuto, postigli smo otvaranje niza rasprava, da se građani (ali i drugi dionici) zainteresiraj i krenu u smjeru energetske učinkovitosti, da nam postavljaju brojna dodatna pitanja za čije odgovore smo se ponekad znali poprilično pomučiti zbog nedorečenosti nekih zakona i pravilnika. Na neka pitanja još uvijek tražimo odgovore.

I dalje su prisutni problemi oko nerazumijevanja prava i obveza, koristi od ulaganja u nekretninu općenito i nedostatka financija te smo još uvijek daleko od toga da postanemo klimatski neutralna zemlja s predivnim i održivim nekretninama i gradovima, ali svaki mali korak naprijed u tome je već pozitivna promjena.

Svakako se ZGRADOnačelnik.hr nastavlja zalagati za energetsku obnovu i primjenu obnovljivih izvora energije na svim vrstama zgrada (višestambenim, poslovnim, javnim) kao i kuća i vikendica u Hrvatskoj te kroz projekt 'OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - zajedno!' raditi na stalnom promicanju i educiranju svih dionika o važnosti ove teme.

Ipak, zgrade su, uz promet, najodgovornije za emisije stakleničkih plinova te su odgovorne za oko 40 posto potrošnje energije u EU (a govori se i o još većem postotku u Hrvatskoj).

Naravno, i dalje ćemo se baviti problematikom prava i obveza (su)vlasnika višestambenih zgrada i kuća u Hrvatskoj te uz pomoć različitih institucija i partnera nuditi rješenja, olakšavati komunikaciju i snalaženje u brojnim zakonima, pravilnicima i različitim propisima s ciljem da jednog dana svi živimo u ljepšim i održivijim nekretninama i gradovima.

Posebno hvala svima vama koji su prenosili i dijelili sadržaj te svima koji nas redovito obavještavaju o novim događanjima, promjenama, zanimljivostima na ovu temu i pridonose redovitom stvaranju korisnog sadržaja.

Ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.