Zgrada
Izvor: Tin Bašić
Tin Bašić
ENERGETSKA OBNOVA

'Udvostručili smo pričuvu, trošimo manje plina, a plaćamo ukupno manje. Evo kako!'

U posljednjih nekoliko mjeseci imamo prilike vidjeti brojne komentare suvlasnika zgrada i kuća koji ne vjeruju u energetsku obnovu. Koji smatraju da je to samo laž. Da to nema smisla. Da je to izmišljotina Europe. Da je to samo način da se pljačka ovaj napaćeni narod. Da zašto im to država ne financira. A to je daleko od istine! 

U posljednjih nekoliko mjeseci o energetskoj obnovi zgrada piše se kao nikada do sada. Europska unija je zacrtala jasne ciljeve do 2030. godine i do 2050. godine. A cilj je energetski obnoviti sve stare zgrade u EU kako bi postale barem upola manji potrošači energije nego sada. 

Silne milijarde i milijarde eura potrošit će se upravo na to - energetsku obnovu zgrada. To će se dogoditi i u Hrvatskoj. 

Prvi Javni pozivi za sufinanciranje bit će uskoro raspisani, o količini dostupnog novca možemo diskutirati (apsolutno je premalo, ali OK...), no zgrade će se krenuti energetski obnavljati. I to prvi puta od 2016. godine (tu prvenstveno mislim na energetsku obnovu uz sufinanciranje). O tome se govorilo na konferenciji koju su organizirali ZGRADOnačelnik.hr, Predstavništvo europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.   

Upravo zbog toga je ZGRADOnačelnik.hr pokrenuo projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo ZAJEDNO! kako bi tematiku energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije podigao na još višu razinu. Da bi svim dionicima - suvlasnicima zgrada i kuća, javnom sektoru, projektantima, pravnicima, upraviteljima, kome god, još više približili ovu tematiku. Kako bismo im na jednostavan način pokazali koje su prednosti, ali i mane, koji su troškovi, što se gubi, a što se dobiva. 

Nevjerni Tome

U posljednjih nekoliko mjeseci imamo prilike vidjeti brojne komentare suvlasnika zgrada i kuća koji ne vjeruju u energetsku obnovu. Koji smatraju da je to samo laž. Da to nema smisla. Da je to izmišljotina Europe. Da je to samo način da se pljačka ovaj napaćeni narod. Da zašto im to država ne financira. I tako dalje. Prvi argument u korist energetske obnove jest rečenica koju je na spomenutoj konferenciji izrekao Toni Borković, stariji istraživač Energetskog instituta Hrvoje Požar - 'Do sada nisam primijetio da je netko skinuo fasadu i toplinsku izolaciju jer je uvidio da je to laž i neisplativo.'

Nadalje, moram priznati da me nepovjerenje suvlasnika motiviralo. Zašto? Zato što ljudi ne shvaćaju što znači energetska obnova, što znači trošiti manje novca na grijanje. Samo vide veću pričuvu. Ništa drugo.  

Zato sam odlučio kao predstavnik suvlasnika svoje zgrade zatražiti pomoć svojih susjeda. 

Naime, zgrada u kojoj živim jedna je od prvih u Hrvatskoj koja je 2014. godine napravila energetsku obnovu. Tada je sufinanciranje iznosilo 40 posto, a novac je osiguran iz nacionalnih izvora. Nisam tada živio u zgradi, ali su mi susjedi pričali kako je to prije izgledalo. Otprilike ovako - pričuva se nije plaćala, fasada je opadala sa zgrade toliko da su morali zvati alpiniste da skidaju dijelove kako ne bi nekoga na cesti ubili. 

I onda je nešto prelomilo, nekoliko susjeda se 'probudilo' i shvatilo da tako više ne može. Organizirali su se i krenuli. Odlučili su energetski obnoviti zgradu s pomoću EU novca. 

I to su napravili, prilično uspješno. 

Zato sam, da se vratim na početak priče, zamolio bivšu predstavnicu suvlasnika Irenu da mi pomogne s nekim podacima. Zamolio sam je da pronađe analizu računa za plin iz 2013. godine i za 2015. godinu. I da mi dostavi iste podatke za pričuvu. Da ih mogu usporediti.

Zašto? Zato da pokažem što znači energetska ušteda. Da pokažem da je odmah vidljivo da ćete račune plaćati manje! Kada se građanima objašnjava zašto energetski obnoviti zgradu priča se o ulaganju, investiciji, uštedama energije, da se zapravo 'zarađuje' kroz uštedu, koriste se riječi i pojmovi kao što je povrat na ulaganje. 

Dakle, jasno i glasno svima kažem - objasnimo to drugačije!  

Ako želite svojim suvlasnicima u zgradi objasniti zašto energetski obnoviti zgradu, to možete uspjeti na ovaj način - mjesečno ili godišnje ćete plaćati manje ili jednako. 

A evo i izračuna koji to dokazuje. 

Osnovni podaci zgrade i cijeloga projekta:

  • Pričuva je s tri kune po metru četvornome podignuta na šest kuna
  • Sufinanciranje je iznosilo 40 posto
  • Sustavi grijanja nisu mijenjani (ostali su stari atmosferski bojleri) 

Uzeo sam primjer susjeda Željka. On ima stan od 91,83 četvornih metara. U tablici se nalazi izračun na godišnjoj razini

IZRAČUN:

  2013.  2015. 
Pričuva  3.305,88   6.611,76 
Plin  5.655,71  2.131,23
UKUPNO   8.961,59    8.742,99 

Dakle, Željko u jednoj godini na plin i pričuvu troši 218 kuna manje nego prije energetske obnove. I sad će mnogi početi udarati - pa što je to?? To nije ušteda! To je prevara! Laž! Nepotrebno. Glupost! 

Dakle, sufinanciranje je iznosilo 40 posto, danas je sufinanciranje od 60 do 85 posto. Energetska obnova se financirala kreditom banke. Tada je kamatna stopa bila preko 5,5 posto. Danas je za taj kredit kamatna stopa 3,5 posto jer je zgrada refinancirala kredit u drugoj banci, a istodobno se zadužila za elektronsku rekonstrukciju dvaju liftova. Pričuva se nije mijenjala. 

Pa čak i da je godišnji trošak (plin i pričuva) viši, što onda? Zgrada je obnovljena, nova je fasada, novi je krov, viši je energetski razred, stanovi vrijede više. Da, nije lako objasniti suvlasnicima energetsku obnovu, nije lako objasniti što će se i što se mora napraviti. Košta li? Da, košta. Mora li se dići kredit? Vrlo vrlo vjerojatno. 

Isplati li se? Naravno. 

I još za kraj - zgrada se MORA održavati. Zgrada ima vijek trajanja, vanjska ovojnica zgrade (fasada) ima svoj rok trajanja. Ako netko nije 50 godina ništa radio na održavanju zgrade, sorry onaj tko sada u njoj živi to će morati. 

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.