Joško Šupe i Tomsilav Štimac
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
UPRAVITELJI I SUVLASNICI

'Upravitelj vas potkrada? Pa raskinite ugovor i prijavite ga policiji!'

U zgradama imamo kućni red. Pa prva rečenica kućnoga reda mora biti – kada vidiš susjeda, reci dobar dan, nasmiješite mu se, pitajte ga kako mu je zdravlje, ima li problema.

Suvlasnici moraju shvatiti da su oni glavni i odgovorni za kvalitetu zgrade. Nekvalitetnim održavanjem zgrade, suvlasnici gube svoj kapital koji je uložen i koji nije mali. 

Obaveze i odnosi u zgradi utvrđuju se ugovorima i oni se moraju kvalitetno napraviti te se jasno moraju podijeliti uloge, prava i obaveze.

To su kratki zaključci nove emisije ZGRADOnačelnik u kojoj su gostovali Joško Šupe, novi predsjednik Udruge Upravitelj i član Uprave šibenske tvrtke za upravljanje zgradama Biro Stan - Upravljanje, te Tomislav Štimac, suvlasnik tvrtke Rijeka Stan i bivši predsjednik Udruge Upravitelj.

Emisiju ZGRADOnačelnik u partnerstvu donose prvi poslovni internet i podcast radio PoslovniFM i ZGRADOnačelnik.hr, prvi online savjetodavni servis za svakog suvlasnika u Hrvatskoj.

Problemi u zgradama su veliki, česti i ponekad nerješivi jer se suvlasnici ne mogu dogovoriti. Često se prst krivnje upire u upravitelja ili predstavnika suvlasnika.  

Tko je kriv?

- Prvenstveno, svi navedeni svoje odnose definiraju ugovorom. Međuvlasničkim ugovorom suvlasnici međusobno definiraju svoja prava i obaveze, a ugovorom o upravljanju suvlasnici, odnosno zgrada, s upraviteljem definiraju prava, obaveze, način ponašanja i postupke kako se to upravljanje mora provoditi. Stvar je ugovora, on nije vječan i u svakome trenutku može se raskinuti. Ako je do raskida došlo zbog nesavjesnog upravljanja ili kriminala, interes suvlasnika bio bi pokrenuti postupak traženja odgovornosti ili pokretanja prijave ili tužbe DORH-u, MUP-u. Jer nerješavanje problema i odmahivanje rukom ne rješava problem, oni se nagomilavaju onda mi upravitelji imamo etiketu da smo lopovi - smatra Tomislav Štimac.

Problemi u zgradama

- Najveći problem u Hrvatskoj je nebriga za vlastitu imovinu. Primjerice, na sastanku suvlasnika rijetko kada se uspostavi kvorum. A gdje su tek investicijski zahvati za koje odluka mora biti 100-postotna. To je nemoguća misija. Ovim poslom se bavim 22 godine i niti jednom nisam dobio odluku sa 100 posto suglasnosti niti ću je ikada dobiti. Aktivnost suvlasnika je presudna - rekao je Štimac.

Mnogi predstavnici suvlasnika žale se na svoje Upravitelje. U Facebook grupi Predstavnici suvlasnika svako malo iskoči problem s Upraviteljem.

Evo jedan od primjera koji je ZGRADOnačelnik.hr-u stigao mailom:

Upravitelj se 'SKOMPA' s predstavnikom i financijski 'ŠIŠAJU' suvlasnike stanova trošenjem njihovog novca.

  • PRIMJER 1: Izmjena 2 žarulje po 60W zaračunato je 1.322 kune, a to može svatko napraviti.
  • PRIMJER 2: Remont dizala u režiji Upravitelja košta 128.000 kuna, a mi smo našli renomiranijeg izvođača za 102.000 kuna koji je odstranio sve primjedbe inspektora.

Gotovo uvijek kada se radovi izvode u sprezi UPRAVITELJ - PREDSTAVNIK cijene su napuhane. Ukratko, dolazi do kriminala jer se dvoje dogovara, a plaća treći (suvlasnici).

- Kada izgori žarulja ispred ulaza u moj stan, ja je promijenim. Bez predstavnika ili upravitelja. U društvu smo se naučili na jedan komoditet - da bismo htjeli naručivati, sve napraviti, a da to sve bude besplatno. Ali to ne ide tako. Moramo pokazati inicijativu da sami nešto napravimo, da sami pomognemo - kaže Joško Šupe.

Dodatna provizija koju upravitelj naplaćuje

- Takve situacije mogu se događati, ali moramo raditi na tome da ih ima sve manje. Ako uistinu upravitelj majstorima naplaćuje proviziju za usluge jer su oni odradili neke radove u zgradi, raskida se ugovor. Ne može se dva puta naplatiti provizija! - rekao je Tomislav Štimac.

Nova regulativa

- Ne bih puno očekivao od zakonske regulative. Ne može netko 'sa strane' riješiti naš odnos. Različiti su spektri problema. Vlasnici moraju biti usmjereni jedan na drugoga, bez sukoba. Imamo u Hrvatskoj primjere dobro održavanih zgrada, ali to proizlazi iz dobre zajednice unutar zgrade - ističe Joško Šupe.

U zgradama postoji nešto što se zove kućni red. Pa prva rečenica tog dokumenta morala bi biti – kada vidiš susjeda, reci dobar dan, nasmiješite mu se, pitajte ga kako mu je zdravlje, ima li problema. Pozitivni odnosi unutar zgrade stvorit će i pozitivne odnose s upraviteljima i imat ćemo dobre rezultate. Očekivati da će zakonodavac kaznama i mačem to postići nije realno i to je zabluda. Mačem i bičem nitko neće riješiti naše probleme - zaključuje Šupe.

Poslušajte dosadašnje emisije ZGRADOnačelnik na Poslovnom FM-u:

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.