upravitelj
Izvor: vecstock / Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
SHVAĆANJE OBAVEZA

Upravitelji nisu bogovi koji mogu sve riješiti

Sanja Pamuković licencirana je arhitektica, predstavnica suvlasnika u svojoj zgradi te iznimno aktivna članica Facebook grupe Predstavnici suvlasnika. Sudjelovala je na okruglome stolu koji je ZGRADOnačelnik.hr organizirao na jubilarnoj 50. Ambienti i rekla mnogo zanimljivih stvari.

U čemu suvlasnici i predstavnici suvlasnika pa i upravitelji, najviše griješe?

Već smo govorili o tome, ali ponovimo još jednom - suvlasnici govore 'to je moje, promijenit ću prozor, obojit ću ogradu, zatvorit ću balkon'. Problem je u shvaćanju.

SUVLASNIK - što smije, a što ne smije. I što MORA!

 Upravitelji? Problem je u shvaćanju da su upravitelji bogovi koji mogu sve riješiti. Oni će riješiti sve, odgovorni su i nešto znaju.

Što sve MORA i SMIJE raditi upravitelj zgrade

Kod predstavnika suvlasnika je problem u tome što ni oni ponekad ne rade ono što bi trebali. Imam jedan slučaj predstavnice suvlasnika koja prima naknadu za svoj rad ali ne radi ništa i otvoreno to kaže - mene to ne zanima. A kažem joj da joj armatura propada, no to nju ne zanima.

Koje su obaveze i dužnosti predstavnika suvlasnika

Imamo još jedan problem - u mojoj zgradi je već pola stanova u najmu. U neboderu se to ni ne zna, ali u malim zgradama se itekako zna. Vlasnike takvih stanova u većini slučajeva zanima da je stubište bojano i da je njihov stan sređen.

Non stop se događa da ravni krovovi cure i suvlasnici kažu da upravitelj ništa ne radi. Kako ništa ne radi? Odradit će hitnu intervenciju, prekrit će krov ceradom, zakrpat će da sada ne curi, ali sanacija krova je skupa i suvlasnici moraju o tome donijeti odluku. To što ne kapa i curi ovome na četvrtome katu, a curi ovome na 15., oni moraju znati da će zbog toga konstrukcija korodirati.

Ako ne znate kako riješiti problem u zgradi, potrebna vam je pomoć ili pak samo želite motivirati i educirati susjede, proučite naše savjetodavne i druge usluge te nam se slobodno javite mailom za daljnje dogovore.

TREBAM SAVJET

Na panel raspravi 'Uređena zgrada VS Uređen stan' sudjelovali su eminentni stručnjaci zgradarstva:

  • Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i predstavnik suvlasnika,
  • Marko Porobija, odvjetnik, Porobija & Špoljarić,
  • Domagoj Šešok, Udruga upravitelj, direktor Sektora tehničkih poslova GSKG-a,
  • Vesna Bukarica, stručnjakinja za energetsku učinkovitost i voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog Instituta Hrvoje Požar
  • Sanja Pamuković, licencirana arhitektica i predstavnica suvlasnika,
    • moderator je bio Tin Bašić, ZGRADOnačelnik.hr

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.