Zgrada u Zadru, Višnjik
Izvor: Ante Armanini
ISKUSTVO IZ ZADRA

USPJEŠNA ZGRADA - Imamo novu zgradu, puno problema, no riješili smo ih jer razumijemo 'institut pričuve'

Još jedno, uglavnom, pozitivno iskustvo ovoga puta stiže iz zadarske četvrti Višnjik. Ovu priču ispričao nam je Ante Armanini, suvlasnik u zgradi koji nije predstavnik suvlasnika, ali je svjestan uloge koju predstavnik suvlasnika ima, kao i uloge suvlasnika u očuvanju i održavanju zgrade.

Nisam predstavnik suvlasnika. Imamo sreću što nam je predstavnik suvlasnika osoba koja je bila nadzorni inženjer dok se zgrada radila. Tako čovjek zna sve instalacije, poznaje cijelu zgradu.

Divim mu se koliko ima živaca objašnjavati svaku stvar jer nekim pojedincima treba potanko objasniti kao pučkoškolcima. Ja ne bih imao živaca za to.

Vjerujem da je on jedan od faktora što stvari za sada dobro funkcioniraju. Mislim da je kvalitetan predstavnik suvlasnika jako bitan faktor da ovakav sustav bude funkcionalan.

U starim zgradama sigurno ima puno više problema, a samim time i posla te je teško postići suglasnost za neke skuplje radove. Teško je raditi s ljudima, vjerujem da u praksi ima situacija da curi krov i ove na donjim katovima nije briga i sl.

Važnost pričuve

Pričuva je jako bitna stvar za svakog stanara, odnosno suvlasnika u zgradama. Živim u relativno novoj zgradi, sagrađenoj 2008. godine. Garancije su, doduše, istekle, no nemamo kredit. Do lani je pričuva bila 2,5 kune po četvornom metru (0,33 eura), ali smo je podigli na 3,5 kune (0,46 eura) jer nam na računu nije nikad bilo dovoljno sredstava za veće hitne sanacije.

Bolje je redovito plaćati pričuvu i redovito održavati zajedničke dijelove jer tako i vrijednost stambene jedinice vrijedi više.

Imamo sreću što su sustanari razumni i nema problema oko pričuve, a i upravitelj dobro radi svoj posao. Kad smo već kod upravitelja, i on je jako važan faktor. Imaju vodoinstalatere i električara koji izlaze na hitne intervencije, samo ih se mora obavijestiti.

Zgradom upravlja Zadar-stan. Oni imaju aplikaciju gdje svaki suvlasnik može ući putem svoje šifre (dio poziva na broj s računa) i pogledati financijsko stanje zgrade, dospjele obveze, dugove, plaćanja, uplate pričuve... Tako, koga zanima može pratiti gdje i kako se troši i koliki je priljev sredstava.

Tako bi trebalo izgledati u svakoj višestambenoj zgradi, odnosno tako bi trebala funkcionirati 'institucija' pričuve.

Hitno rješavanje problema

Prošle godine morali smo hitno ojačati, odnosno sanirati jednu stranu fasade zgrade jer je prijetila opasnost da se odlomi izolacija (stiropor). Kako nije bilo dovoljno sredstava u pričuvi dogovoreno je da svi jednokratno uplatimo trostruku mjesečnu ratu kao dodatak redovitoj pričuvi. Tako smo akumulirali dodatnih 100.000 kuna (13.272,28 eura) i odradili sanaciju koja je mnogo jeftinija nego da se izolacija odlomila.

Što se tiče fasade, očito da izolacija nije bila kvalitetno vezana, odnosno fiksirana. Dvaput se pokušalo sanirati tako da su alpinisti visili na konopcima i pokušali dodati nekakve klinove. S obzirom na to da je ta strana na udaru bure, kod zadnjeg postavljanja klinova čovjek je rekao da ne može garantirati kako se neće odlomiti.

Za sve odluke bila je potrebna suglasnost 51 posto suvlasničkih udjela. Zgrada ima 88 stambenih jedinica i 5 poslovnih prostora.
Kad čujem iskustva u nekim zgradama, tada sam sretan što su velika većina suvlasnika razumne osobe. Doduše na sastancima se uvijek pojavi netko kome je puno 0,46 eura (3,5 kune), kome je nepotrebno pojačati fasadu jer on ima stan na suprotnom kraju zgrade, ali takve nadglasa većina, a dovoljno su razumni da znaju, ako ne plate, da će se kroz neko vrijeme pokrenuti ovrha.

Poslovni prostori i garaže

Poslovni prostori su u vlasništvu osoba koji ih koriste. Što se jednog prostora tiče, s njima imamo problem jer su postavili terasu i fiksirali nosače tende tako da nije ostalo dovoljno mjesta za vatrogasni pristup.

Da se razumijemo, zakon kaže da pristup mora biti 5 metara, a sad je oko 3 metra. Kamion može proći, ali zakon je zakon i to je na sudu. Plaća najam za ne znam točno koliko kvadrata terase.

Zatim su dva prostora koja služe kao uredi. Imamo i kockarnicu te kozmetički salon. Svi oni imaju posebne ulaze, a ulazi u stubišta su zaključani, postoje parlafoni s kamerom.

Problem su garaže i parking ispred zgrade. U garaži parkirna mjesta ima nekoliko osoba koji žive u susjednim zgradama, a iz garaže se može nesmetano ući u svih pet stubišta.

Korisnici garaže imaju dodatnu pričuvu za garažu. Nemamo svi kupljeno mjesto u garaži tako da ne znam tarifu.

Drugi problem je s parkingom. Postoji rampa s karticom, ali je neki mudrac prodao karticu obližnjem autoservisu pa ovaj stavlja automobile svojih mušterija na naš parking. Mijenjali smo kartice, ali nakon mjesec dana opet isto. Još nismo identificirali mudraca.

Zaključak

Samo kada su svi suvlasnici, ili barem većina njih, svjesni da je zgrada njihovo zajedničko vlasništvo i da je njihova odgovornost brinuti se za nju, onda stvari mogu funkcionirati. Problemi će se događati, to je neminovno, ali uz slogu i, svakako, dobrog predstavnika suvlasnika, komunikaciju, mogu se riješiti.

Kada stvari u zgradi krenu loše, kada vam je potrebna motivacija, pratite #UspješnaZgrada i znat ćete da se može i da nije nemoguće dobro i kvalitetno upravljati zgradom.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.