uređena zgrada
Izvor: Dubravka Mrkonjić
ŽENA ZMAJ

USPJEŠNA ZGRADA: Izabrali novog upravitelja, otplatili dug, saniramo krov i okoliš. Zgrada blista!

Svi naši čitatelji vjerojatno već znaju da jako, baš jako, volimo pozitivne primjere koji su vezani za upravljanje i održavanje zgrade, koji govore o dobrim predstavnicima suvlasnika, lijepoj suradnji s upraviteljem i, kao najvažnije, lijepim međuljudskim odnosima u toj suvlasničkoj zajednici. Još jedan takav primjer stigao je na našu e-mail adresu od upravitelja koji nam je predstavio jednu predstavnicu suvlasnika - zvanu Žena zmaj.

Velika mi je čast i zadovoljstvo predstaviti našu predstavnicu suvlasnika – Ženu zmaja ili od milja Zmajicu Melicu koja se krije pod imenom Dubravka Mrkonjić. Upoznale smo se u ljeto 2021. i poželjeli smo joj biti podrška u njenoj borbi za sigurnu, funkcionalnu i lijepu zgradu u zagrebačkom Botincu.

Naša gospođa Dubravka je vrlo brzo prikupila natpolovičnu većinu suvlasničkih dijelova te je konačno 1. studenog 2021. zgradu preuzelo na upravljanje i održavanje društvo Stambeni ZG d.o.o.

Sada nam je godina dana kako zajednički plovimo u suvlasničkoj lađi po nemirnom moru izazova. A njih je jako puno.

Naša predstavnica suvlasnika nikad nije bila pesimist - nije se žalila zbog nepovoljnog vjetra. Bila je optimist i pravi kapetan i namještala jedra prema vjetru.

Sigurno plovi uz navigaciju i kompas upravitelja i svog referenta. Zgrada ima novi krov i obnovljenu prekrasnu fasadu. Priču o svemu neka najbolje ispriča ona sama.

Mi kao upravitelj zaista smo ponosni na nju, što nam je ukazala povjerenje i dokazala da SE MOŽE!

Ovo su riječi Upravitelja, a sada slijedi priča Zmajice Melice, članice Facebook grupe Predstavnici suvlasnika, koja je spremno odgovorila na sva naša pitanja.

Zgrada u kojoj stanujem izgrađena je 1967. godine, a prvu djelomičnu obnovu doživjela je 2014. Zgrada je velika, ima osam ulaza i 48 stanova. Većina suvlasnika su umirovljenici. Svega je nekoliko mladih obitelji s djecom.

Godinama se nije ništa ulagalo, pričuva se plaćala minimalno do 2012. a onda je zbog fasade podignuta na 5 kuna (0,66 eura) pa potom na 7,20 kuna (0,96 eura) po četvornom metru. Tadašnji predstavnik suvlasnika je krajem 2014. godine odlučio da se ide u obnovu fasade, bez obzira na to što je krov od azbestnih ploča i u izuzetno lošem stanju. Uz to što je krov prokišnjavao, dimnjaci su bili ruševni. Fasada je napravljena, ali vrlo brzo su se na njoj sa sjeverne, ulične strane pojavile gljivice. Predstavnik suvlasnika nije na to reagirao, nego je prodao stan i odselio se početkom 2019. godine.

Prikupljanje potpisa

Svjesna da to ne može ostati ovako otišla sam našem Upravitelju i rekla da želim biti predstavnica suvlasnika. Iako je on imao potencijalnog predstavnika, dao mi je potpisnu listu suvlasnika i vrlo brzo sam skupila potrebnu većinu. Dakle u svibnju 2019. godine postala sam predstavnica suvlasnika cijele zgrade.

Sastanci i komunikacija

Poteškoće na koje sam nailazila su bile brojne. No na sreću nisam imala poteškoća sa suvlasnicima, već upraviteljem. Održala sam prvi sastanak suvlasnika krajem svibnja. Kada smo promijenili upravitelja sve se promijenilo na bolje. Zgradu sam preuzela s velikim minusom na računu i fasadom kojoj je bilo potrebno ponovno bojanje. Kada sam uložila reklamaciju na izvedene radove na fasadi, izvođač radova je zatvorio tvrtku, a od tadašnjeg Upravitelja nisam dobila nikakvu pomoć iako su nam oni radili nadzor i za to naplatili 22.000 kuna (2.919,90 eura). S obzirom na to da je i inače komunikacija s tadašnjim Upraviteljem bila loša, na sljedećem sastanku suvlasnika predložila sam da promijenimo upravitelja. Kontaktirala sam upravitelja za kojeg smo se odlučili i oni su me vodili kroz cijeli postupak. Nije bilo jednostavno. Tadašnji Upravitelj nas je vezao dvije godine po otplati kredita koji smo podigli za sanaciju fasade. To je trajalo do 31. listopada 2021. godine. Za to vrijeme, gospođe Branka i Maja, djelatnice našeg odabranog Upravitelja, pratile su i pomagale mi da riješimo sve potrebno i na kraju s 1. studenim 2021. godine konačno smo promijenili upravitelja.

Za to smo vrijeme otplatili sav dug, pokrili minus i konačno krenuli naprijed.

Radovi

Fasada je 2015. godine napravljena od 10 cm debelog stiropora, ali je boja bila loše kvalitete, bila sva zelena od algi što se većini nije sviđalo. Stari krov je bio od azbestnih ploča postavljenih na letve, šupalj sa svih strana, a odušak kanalizacije izveden ispod tih ploča. Isto tako dimnjaci su u potresu oštećeni, sedam ih je bilo srušeno, a ostalih 25 većinom oštećeno.

Za početak smo dogovorili da što prije krenemo u sanaciju krova i ponovo obojimo fasadu.  Za te radove trebali smo kredit. U dogovoru s našim referentom, vrlo brzo smo riješili sve potrebno, od podizanja iznosa pričuve, odabira ponuđača radova do podizanja kredita. Dogovorili da ga uzmemo na duži rok otplate kako ne bi morali previše podizati pričuvu. Pričuvu smo podigli s 5 kuna (0,66 eura) na 7,20 kn (0,96 eura) po četvornom metru. A za podizanje kredita banka je tražila potpise za 60 posto suvlasničkih udjela. Sve smo odradili u vrlo kratkom roku. 

U drugoj polovini kolovoza 2022. započeli su radovi na krovu, a zatim i na fasadi. Sve je završeno za otprilike dva mjeseca i sada smo ponosni na našu zgradu. Sada je krov izveden tako da su limene ploče postavljene na daske i foliju, zatvoren sa svih strana, a odušak kanalizacije izveden iznad krova. Srušeni dimnjaci su novo nazidani, a ostali sanirani.

Ostali dijelovi zgrade nisu u potresu oštećeni. Većina ima etažno plinsko grijanje i vlastite vodomjere.

Suvlasnici

Održavala sam sastanke i komunicirala sa suvlasnicima pa sam vjerojatno iz tog razloga dosta brzo dobila od većine suvlasnika (svih onih do kojih sam uspjela doći) pristanak za sanaciju krovišta i dimnjaka, te estetsku obnovu fasade. Nitko nije odbio potpisati.

Od 49 suvlasnika, njih troje je skoro stalno imalo neke primjedbe, ali su mi dali svoj potpis i pristanak za radove koje smo izveli.

Prilikom izvođenja radova nekolicini suvlasnika su smetale skele i buka pa su negodovali, neki su se penjali po skelama i kontrolirali izvođače radova, zatim smo imali loše vrijeme (kiša je danima lijevala) pa je bilo prokišnjavanja u nekoliko stanova, ali je sve riješeno nakon završetka radova.

Planovi

Nakon svih ovih radova, ostalo nam je nešto novaca pa bih htjela da uredimo prilazne staze koje nisu uređene i u lošem su stanju, te urediti stubišta koja su također dosta zapuštena. Bilo bi super to odraditi do ljeta. No to ću predložiti na sljedećem sastanku.

Mislim da će tada zgrada biti u potpunosti ugodna za stanovanje jer imamo zapravo sve što nam je potrebno za to. 

Sve se može ako se sa suvlasnicima nađe zajednički jezik i ako svi zajedno odlučujemo, a, naravno, i ako imate Upravitelja koji vas u tome podupire.

Kada stvari u zgradi krenu loše, kada vam je potrebna motivacija, pratite #UspješnaZgrada i znat ćete da se može i da nije nemoguće dobro i kvalitetno upravljati zgradom.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.