žarulja
Izvor: sergei akulich/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
ENPULSE

Uz jednostavnu aplikaciju pratite potrošnju struje svake sekunde

Startup Green Energy Pal pokrenuli su Ivan Sudić, Ivan Pavić, Alen Hrga i Domagoj Badanjak. Cilj toga startupa je da kroz hardver i aplikaciju Enpulse ljudi saznaju više o svojoj potrošnji električne energije.

Jedan od osnivača startupa, Ivan Sudić, gostovao je na PoslovniFM-u i istaknuo je da su primijetili da korisnici električne energije ne razumiju kako se ta energija zapravo troši, većini nije jasno koji uređaji koriste više energije, a koji manje. Prosječan korisnik zna samo da ako se grije ili hladi na struju da će platiti veću cijenu, ali ne razumije detaljnije. Tako korisnik neće znati niti uštedjeti, jer najveći pomak u uštedi se ostvaruje kada počnete razmišljati o tome i to počnete pratiti.

- Nas četvorica osnivača startupa dolazimo s FER-a, sa Zavoda za energetiku i visoki napon i mi smo znanstvenici inženjeri koji se bave proučavanjem sustava električne energije i razvojem budućih sustava. To uključuje s jedne strane upravljanje elektranama, ali i monitoring tržišta električne energije koja su svakim danom sve kompleksnija. Naime, trend ciklus je da krajnji korisnik sve više biva uključen u procese pa se danas već pita, primjerice, treba li na krov svoje kuće staviti fotonaponsku elektranu, tj. promišlja o svom statusu aktivnog konzumenta električne energije. U svakom slučaju, razvojem tržišta i mogućnosti odluke krajnjeg korisnika više neće biti jednostavne kao nekad. Trenutno u Hrvatskoj korisnici imaju u kući fiksnu tarifu, no u nekim dijelovima Europe već postoji burza električne energije, a ne samo tarife dnevna i noćna, kao što je još uvijek kod nas slučaj. Uglavnom, bi mi htjeli pomoću signala s tržišta upravljati električnim uređajima, dakle da upalimo proizvodni proces u trenutku kad je jeftina struja, što je naš cilj u razvoju aplikacije, pojasnio je Spudić u razgovoru za podcast Pametna Hrvatska na PoslovniFM, koji uređuje i vodi Boris Živković.

Uređaj i aplikacija Enpulse

Što radi Enpulse:

  • mjeri potrošnju svake sekunde
  • mjeri strujni napon i iz toga računa snagu
  • povezan je na internet cijelo vrijeme
  • svake sekunde šalje podatke na servere i cloud

Ti podaci su pohranjeni i korisnici im mogu putem aplikacije pristupati u stvarnom vremenu i tako mogu vidjeti kolika je trenutna potrošnja u kući ili, pak, nekom industrijskom postrojenju.

- Korisnici odmah mogu vidjeti povratnu informaciju i po želji upaliti neki uređaj te tako vidjeti koliko je skočila potrošnja i onda mogu pojačati taj uređaj pa vidjeti koliko raste potrošnja kad je uređaj pojačan. Dakle, jedan aspekt je u stvarnom vremenu praćenje potrošnje. Drugi aspekt je da se ti svi podaci pohranjuju i onda nakon nekoliko mjeseci mogu se početi pratiti navike i promjene u navikama. Onda mi povratno dajemo komentar i savjet korisnicima što mogu učiniti kako bi smanjili troškove potrošnje električne energije, pojašnjava Spudić.

Glavni benefit sustava je ušteda, ali ima i drugih prednosti - na primjer, ako odete iz kuće i zaboravite isključiti glačalo, možete to vidjeti na mobitelu putem aplikacije. Ili, pak, u tvornici možete gledati procese i povijest procesa pa recimo možete vidjeti da ste npr. prekjučer popodne nešto u tvornici pokrenuli i shodno tome kakve je to troškove prouzrokovalo.

Dugoročni cilj je ne samo da korisnik po želji pali i gasi uređaje, već da aplikacija sama pali i gasi uređaje kada ona procjeni da je to korisno, pojašnjava dalje Sudić.

- Poslovni model je zamišljen tako da klijent kupi početni paket koji uključuje uređaj i pretplatu na našu aplikaciju godinu dana. Nakon toga uzimamo mjesečnu pretplatu od korisnika. Razmatrali smo i druge modele, poput ESCO modela gdje klijenti u početku ne moraju ništa platiti i to upravo ispitujemo, otkriva suosnivač Green Energy Pala, s kojim su ušli u finale BASF Inovation HUB natjecanja, kao jedno od šest najboljih rješenja u području održivog razvoja u srednjoj i istočnoj Europi.

Sami ugrađuju uređaj i aplikaciju koja ide uz to, a namijenjena je za sve i za kućanstva i za, industriju. Uređaj pak izrađuje jedna njemačka tvrtka.

Cijeli razgovor možete poslušati i pročitati na PoslovniFM-u.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.