mladi par, stan, ključ
Izvor: freepik.com
APN 2021.

Kako do subvencioniranog kredita APN-a u 2021.

Opet kreće natječaj za subvencioniranje stambenih kredita. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) vodi cijeli postupak. Prijave za građane počinju 29. ožujka.

Veliki dio zainteresiranih već je počeo skupljati dokumentaciju, pa je krajnje vrijeme da, ako niste do sada, da provjerite svoju nekretninu i kreditnu sposobnost kod svojeg bankara ili kreditnih specijalista - posrednika. Oni će vam to isto napraviti besplatno za više banaka i pomoći u jednostavnijoj, bržoj i točnijoj pripremi dokumentacije.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači:

 • da se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u 100%-tnom vlasništvu nemaju nekretninu podobnu za život, ili žele postojeću prodati zbog kupnje/izgradnje veće
 • subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti (kredit može biti i veći, no subvencija 'ide' do 100.000 eura)
 • rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina
 • visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita, što možete vidjeti OVDJE

Novi APN krediti: Donosimo novosti, 'cake' i najčešće probleme

1. KORAK - tko se može prijaviti

 • građanin s prebivalištem na području Republike Hrvatske
 • kreditno je sposoban, odnosno ispunjava uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje banka
 • građanin koji u trenutku podnošenja zahtjeva banci nije stariji od 45 godina odnosno nije napunio 45 godina
 • čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u 100%-tnom vlasništvu nema stan ili kuću podobnu za život (ili istu mora prodati u 2 godine)

2. KORAK – potraga za nekretninom i provjera kreditne sposobnosti

 • podnositelj zahtjeva prethodno mora pronaći stan ili kuću (s uporabnom dozvolom ili legaliziran), odnosno posjedovati građevinsko zemljište s građevinskom dozvolom za gradnju kuće na području RH
 • uvjeti, mogućnosti i rokovi otplate stambenog kredita, koji se kreću od 15 do 30 godina, mogu se potražiti u jednoj od banaka s kojima je APN sklopio Ugovor o davanju subvencioniranih kredita, ili kod kreditnih specijalista kao što je Pro grupa.

Provjeru kreditne sposobnosti i svih uvjeta banaka je puno jednostavnije obaviti na jednom mjestu uz pomoć kreditnih specijalista koji još od prvih natječaja besplatno (naplaćuju se od banaka, ne od klijenata) pomažu mladima u potrazi za idealnim subvencioniranim kreditom, čime se izbjegava nepotrebni veliki dio stresa stresa i nedoumica.

Popis banaka s kojima je APN sklopila ugovor s popisom efektivnih kamatnih stopa

IZRAČUNALI SMO koliko će vas koštati APN kredit po bankama

3. KORAK - priprema dokumentacije

Prije odabira ili po odabiru odgovarajuće banke, korisnik uz dokumente za dokaz kreditne sposobnosti kod banke, treba kompletirati priličnu količinu dokumenata vezanih uz nekretninu i natječaj. 

POTREBNI DOKUMENTI za APN kredit u 2021.

4. KORAK - dostava dokumenata

 • navedene dokumente kompletirate uz pomoć bankara ili kreditnog specijalista i dostavljate banci
 • banka u slučaju dobre kreditne spsobnosti i odgovarajućeg legaliteta nekretnine, pokreće njezinu procjenu slanjem procjenitelja
 • u slučaju da je vrijednost zadovoljavajuća, odobrava se kredit i kompletirani predmet zajedno sa Zahtjevom za subvencioniranje kredita banka(!) predaje u APN.

Tu pozivamo na OPREZ – budite u kontaktu s bankarom ili kreditnim specijalistom koji koordinira cijeli proces za vas, da budete sigurni da je kredit odobren i poslan APN-u. Sukladno Oglasu o početku subvencioniranja stambenih kredita, banke će potpune zahtjeve podnositi u APN sve do datuma završetka natječaja kojeg APN objavljuje tjedan dana prije potrošnje iznosa osiguranog u proračunu za ovaj natječaj. 

5. KORAK - obrada zahtjeva, odlučivanje, odobravanje

 • APN će odobravati zahtjeve po redoslijedu zaprimanja 
 • ako su zahtjevi potpuni, njihovo Povjerenstvo donijet će odluku o odobravanju
 • navedenu Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita APN šalje banci u kojoj je podnesen zahtjev u roku TRI dana od njezina donošenja

6. KORAK - banka i APN

 • kada banka zaprimi Odluku, dužna je u roku 8 dana dostaviti Ugovor o subvencioniranom kreditu APN-u koji ga potpisuje i ovjerava
 • taj potpisani i ovjereni Ugovor APN vraća banci koja taj ugovor također potpisuje i ovjerava te poziva korisnika kredita na na solemnizaciju ugovora kod javnog bilježnika

Ukratko:

 • po odobrenju u APN-u, banka dobiva Odluku
 • banka šalje APN-u Ugovor
 • APN potpisuje i ovjerava ugovor i šalje natrag banci
 • banka ga također potpisuje i ovjerava ugovor
 • tek tada poziva se građanin koji je tražio subvenciju da taj isti ugovor potpiše i ovjeri / solemnizira kod javnog bilježnika

Jednostavno, zar ne?

7. KORAK – konačna dostava ugovora i isplata

 • nakon što sve TRI strane potpišu i ovjere ugovor (APN - banka i korisnik kredita), banka može izvršiti upis u teretovnicu ZK izvatka nekretnine (hipoteka). Nakon toga se može izvršiti isplata kredita prodavatelju / investitoru, a potom vi izvršiti primopredaju i konačno - zahtjev za upis vlasništva na Gruntovnici.

Jednostavnije do subvencije uz pomoć stručnjaka

Veliki dio stresa i nedoumica moguće je potpuno izbjeći javljanjem kreditnim specijalistima koji još od prvih natječaja besplatno (naplaćuju se od banaka, ne od klijenata) pomažu mladima u potrazi za idealnim subvencioniranim kreditom.

Javite se Pro grupi, koja nastala na 17-godišnjem iskustvu posredovanja za gotovo sve banke u Hrvatskoj, a aktivno su sudjelovali na svim dosadašnjim natječajima subvencioniranja putem APN-a. Pomažu vam savjetima već od prvih koraka pri odabiru nekretnine, procjene vaše kreditne spsobnosti za nekoliko banaka, odabiru odgovarajuće banke te kompletnom posredovanju u prikupljanju dokumentacije i prosljeđivanju odabranoj banci i konkretnom bankaru koji će brzo odobriti predmet i poslati ga APN-u.

Pratite temu #APN OVDJE i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

*sadržaj podržava Pro grupa