ugovor
Izvor: pixabay.com
PRIPREMITE SE NA VRIJEME

Novi APN krediti: Donosimo novosti, 'cake' i najčešće probleme

Točan datum početka ovogodišnjeg natječaja službeno se još uvijek još ne zna, no pripremite se na vrijeme!

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita. Kako je s krajem 2020. isteklo trajanje prethodnog Zakona, nakon nikad brže procedure, izglasane su izmjene kojima je natječaj osiguran do kraja 2023. godine. Većina uvjeta je ostala ista.

Međutim ipak su dodane izmjene koje, iako male, ispravljaju nedorečenosti u prethodnim zakonima.

Ako želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati (ili ste vi predstavnik suvlasnika), uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Točan datum početka ovogodišnjeg natječaja službeno se još uvijek još ne zna, iako bi određivanje okvirnog datuma unaprijed pomoglo tisućama građana koji ga očekuju: kupcima, malim investitorima, prodavateljima, bankarima itd…

Ministar graditeljstva Horvat u nekoliko navrata najavio je da natječaj sigurno ide u proljeće 2021., a svi se nadaju da će to biti prije svibnja. Prošle godine prvi od dva natječaja krenuo je netom nakon korona/potres krize, 30. ožujka 2020.

Osnovni uvjeti natječaja:

 • Kupnja stana ili kuće, odnosno gradnja kuće
 • Korisnik kredita ne smije biti stariji od 45 godina, odnosno ne smije napuniti 45 godina
 • Subvencionira se do 1.500 eura za četvorni metar, odnosno do iznosa kredita 100.000 eura, a vaš kredit/cijena nekretnine/trošak gradnje mogu biti i viši
 • Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina
 • Iznos subvencije ovisi o razvijenosti područja gdje se nekretnina koju kupujete nalazi i iznosi od 30 do 51 posto
 • Subvencija se produljuje za 2 godine za svakog novog maloljetnog člana kućanstva i za 1 godinu za svakog postojećeg
 • Subvencija se produljuje za 2 godine ako se korisniku ili članu kućanstva utvrdi invaliditet najmanje 50 posto
 • Obavezna uporabna dozvola odnosno rješenje o izvedenom stanju za kupnju, odnosno građevinska dozvola za gradnju/rekonstrukciju/dovršenje
 • Korisnik subvencije (i (izvan)bračni drug) ne smije u 100-postotnom vlasništvu već imati nekretninu ili, ako ima, ona mora biti manja od nove koja se kupuje i potrebno ju je prodati u roku od dvije godine od realizacije subvencije

NOVOSTI koje su uvedene u ovim izmjenama Zakona:

 • Obvezna je prijava prebivališta za sve članove kućanstva cijelo vrijeme trajanja subvencije + 2 godine nakon njene realizacije. To znači da kada APN prestane subvencionirati vašu ratu kredita, još DVIJE godine morate imati prebivalište na adresi kupljenog stana. U prethodnom natječaju nije bilo definirano da svi članovi trebaju biti prijavljeni niti je bio definiran rok trajanja prijave, pa je bilo dosta manipulacija
 • Nije moguće sudjelovanje u programu ako je građanin već koristio jednu subvenciju. Čak i ako je vratio subvenciju – ne smije koristiti novu.

Na žalost i dalje se ne uvode situacije koje su mnogi priželjkivali:

 • trajanje programa cijelu godinu
 • produljenje subvencije za dvije godine i za trenutačnu djecu, a ne samo za buduću

Najčešća problematika natječaja:

 • Nesigurnost u početak natječaja dovodi i do kasnije objave ponude banaka, pa građani osim što ne znaju točne uvjete, dočekuju ih i nespremni bankari, koji, ne želeći iznositi neprovjerene informacije, otežavaju pripremu unaprijed, na vrijeme.
 • Međutim najveća zabluda, a i jedan od uzroka najvećeg gubitka vremena i lutanja po bankama, jest iluzija da kupci mogu birati banku i da će njihovi projekt ili kupnja lako biti financirana u njihovoj matičnoj banci ili, na primjer, u onoj koja se reklamira s najmanjom kamatnom stopom.
 • Unazad par godina banke se sve više razlikuju kod procjene kreditne sposobnosti i kod osnovnih uvjeta kreditiranja. Kada tako uspoređujemo, zapravo su kamatne stope još najsličniji parametar u međusobnom tržišnom natjecanju i često - manje bitan.
 • Treba li kupac cijeli iznos kupoprodaje financirati kreditom, nekoliko banaka neće mu odobriti 100 posto iznosa, nego manji. Odnosno žele da sudjeluje barem dijelom sa svojim kapitalom.
 • Različiti su i načini izračuna kreditne sposobnosti koje, osim kod osnovne računice, rade razliku i s (ne)uključivanjem raznih dodataka na plaću.
 • Uz ovo, kod subvencioniranih kredita ima i još specifičnosti koje ih čine kompliciranijima od redovnih stambenih kredita, pa ih dio bankara uspije odraditi brzinom i znanjem kojeg klijenti očekuju.

Kako do subvencioniranog kredita APN-a

Kako do subvencioniranog kredita APN-a u 2021.

Znate li koliko možete uštedjeti uz APN-ov kredit? Mi znamo!

Što nakon APN-ovih kredita? Kako smanjiti ratu?

Odlazak stručnjaku

Veliki dio stresa i nedoumica moguće je potpuno izbjeći javljanjem specijalistima koji još od prvih natječaja besplatno pomažu mladima u potrazi za idealnim subvencioniranim kreditom. Pro grupa je nastala na 17-godišnjem iskustvu posredovanja za gotovo sve banke u Hrvatskoj, a aktivno su sudjelovali na svim dosadašnjim natječajima subvencioniranja putem APN-a.

- Napravili smo za građane sustav da ne moraju sami istraživati, obilaziti banke, gubiti živce i vrijeme i mučiti se jer misle da mogu sami. Za to sada imaju nas - najiskusniji tim 8 kreditnih specijalista, koji će vam napraviti kompletnu analizu nekretnine, kreditne sposobnosti, odabira banke i poslovnice koja može odobriti pripremljen kredit, sve uz minimalan trošak vremena i živaca, odnosno kompletno posredovanje do same isplate - BESPLATNO!

Pro grupa je uspjela u strogo reguliranim uvjetima poslovanja od strane HNB-a i Ministarstva financija, ali i samih banaka, stvoriti poslovni model gdje se oni, kao ovlašteni vanjski kanal vodećih banaka, naplaćuju samo od njih – jer bankama obavljaju veći dio posla pripreme kredita.

*sadržaj nastao u suradnji s Pro grupom


Pratite temu #APN OVDJE i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!