kredit
Izvor: pixabay.com
KRENULE PRIJAVE

Stiglo 600 zahtjeva za APN kredite, a idući natječaj je u proljeće 2022.

Prema informacijama ZGRADOnačelnik.hr-a, prosječan subvencionirani kredit do sada je iznoso približno 70.000 eura. Stoga, ukupan iznos svih subvencioniranih kredita iznosi oko 1,23 milijarde eura, odnosno oko 9,3 milijarde kuna.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je, u sklopu već šestog natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a prvo jutro banke su predale više od 600 zahtjeva svojih klijenata. 

>>> Kako do subvencioniranog kredita APN-a u 2021.

APN je dostavljačima banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio jutros u osam sati, a kako je direktor agencije Dragan Hristov izvijestio novinare u sjedištu APN-a, dosad je zaprimljeno više od 600 zahtjeva za subvencije.  

    ŽELIM APN KREDIT    

 

Prema neslužbenim informacijama, a zaključno s vremenom u kojem su novinari boravili u prostorijama APN-a predano je: 

  • Zagrebačka banka (Zaba) 435 zahtjeva
  • Privredna banka Zagreb (PBZ) 61 zahtjev
  • Erste banka i OTP banka po 54 zahtjeva
  • Hrvatska poštanska banka (HPB) 28 
  • BKS banka sedam zahtjeva

Natječaj će biti otvoren dok se ne utroši 50 milijuna kuna, idući natječaj ići će na proljeće 2022.

>>> IZRAČUNALI SMO koliko će vas koštati APN kredit po bankama

Na pitanje novinara znači li to da na jesen neće biti raspisan još jedan natječaj u ovoj godini, ministar Darko Horvat je odgovorio da će ovaj natječaj biti otvoren toliko dugo dok se ne utroše planirana sredstva.

- Natječaj ćemo držati otvorenim tako dugo dok po broju pristiglih zahtjeva ne ocijenimo da ćemo utrošiti 50 milijuna kuna proračunskih sredstava. Oni koji stignu s prijavama ovo proljeće dobro su došli, svi koji neće stići, vrlo jasna poruka - proljeće slijedeće godine, ista mjera s otprilike istim sredstvima - izjavio je ministar.

Upitan smije li osoba na adresi nekretnine koju je kupila državnom subvencijom i prijavila svoje prebivalište prijaviti i svoj poslovni subjekt, Horvat je rekao da ova mjera nije osmišljena za razvijanje gospodarske djelatnosti, ustvrdivši i kako postoji jako puno poticajnih mjera putem kojih se mogu subvencionirati mladi poduzetnici i njihov poslovni nastan.

>>> SEDAM KORAKA - Izgradili smo montažnu kuću uz pomoć APN kredita

- Ovo je mjera za stambeno zbrinjavanje i kupnju prve nekretnine i zakon je tu vrlo dorečen i jasan - izjavio je.

Na primjedbu novinara da državne subvencije podižu cijene nekretnina, Horvat je ustvrdio da je najviše takvih kritika čuo od onih kojima stan ne treba, dok s druge strane, svi oni s kojima je razgovarao, a stambeno su pitanje riješili putem subvencija, iskazuju pohvale za ovu mjeru.

Efektivne kamatne stope banaka od 2,09 posto do 3,50 posto

Podsjetimo, APN je 26. veljače sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,09 do 3,50 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,50 posto za kredite u eurima.

>>> Novi APN krediti: Donosimo novosti, 'cake' i najčešće probleme

  • Na poziv se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.
  • Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru četvornom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.
  • Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.
  • Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Jednostavnije do subvencije uz pomoć stručnjaka

Veliki dio stresa i nedoumica moguće je potpuno izbjeći javljanjem specijalistima koji još od prvih natječaja besplatno (naplaćuju se od banaka, ne od klijenata) pomažu mladima u potrazi za idealnim subvencioniranim kreditom. Javite se Pro grupi, koja nastala na 17-godišnjem iskustvu posredovanja za gotovo sve banke u Hrvatskoj, a aktivno su sudjelovali na svim dosadašnjim natječajima subvencioniranja putem APN-a. Pomažu vam savjetima već od prvih koraka pri odabiru nekretnine, procjene vaše kreditne spsobnosti za nekoliko banaka, odabiru odgovarajuće banke te kompletnom posredovanju u prikupljanju dokumentacije i prosljeđivanju odabranoj banci i konkretnom bankaru koji će brzo odobriti predmet i poslati ga APN-u.

Od početka provedbe te mjere 2017. godine, pa zaključno s posljednja dva poziva u ožujku i rujnu 2020. godine odobreno je 17.526 zahtjeva za subvencioniranjem.

Na to ime dosad je isplaćeno oko 460 milijuna kuna, a ukupno zaduženje prema svim odobrenim subvencioniranim kreditima, odnosno ono što će kroz slijedeće godine biti isplaćeno, doseže 1,2 milijarde kuna.

Prema informacijama ZGRADOnačelnik.hr-a, prosječan subvencionirani kredit iznosi približno 70.000 eura. U skladu s navednim, ukupan iznos subvencioniranih kredita iznosi oko 1,23 milijarde eura, odnosno oko 9,3 milijarde kuna.

*sadržaj podržava Pro grupa