kredit
Izvor: https://pixabay.com/
SUBVENCIONIRANI KREDITI

Što nakon APN-ovih kredita? Kako smanjiti ratu?

Što nakon APN-ovih kredita? Što će se dogoditi kada istekne pet/sedam/devet godina tijekom kojih država sufinancira najmanje 30 posto mjesečne rate kredita? 

Subvencionirani krediti APN-a odnosno, službeno rečeno, krediti plasirani sukladno Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita koje provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) mnogim su mladim obiteljima omogućili kupnju prve nekretnine.

Međutim, gotovo nitko nije postavio pitanje – a što nakon APN-ovih kredita? Što će se dogoditi kada istekne pet/sedam/devet godina tijekom kojih država sufinancira najmanje 30 posto mjesečne rate kredita?

Ono što je prilično jasno - rate kredita svima će porasti. Ne samo za onu minimalnu trećinu koji je plaćala država, nego će porasti i zbog nešto više kamatne stope. Naime, nakon isteka razdoblja subvencije, a sukladno ugovoru kojeg su mnogi potpisali, nastupaju drugačiji uvjeti. Prema do sada dostupnim informacijama, kamatna stopa bi se nakon tog razdoblja mogla popeti i do 3,3 posto. Naravno, to sve ovisi o banci s kojom je sklopljen ugovor.

Nedavno smo pisali o tome koliko će točno država uplatiti svakom građaninu koji je kupio nekretninu temeljem ovog programa. Podsjetimo, država će isplatiti od 6.768 eura pa i do 15.000 eura. Ako se uzme kredit od 100.000 eura, na rok od 30 godina, rata kredita kreće se od 374 eura do 446 eura, a država plaća od 112,2 eura po rati kredita.

Znate li koliko možete uštedjeti uz APN-ov kredit? Mi znamo!

Pogledajte izračun jedne potencijalne situacije koja bi se mogla dogoditi nakon što istekne subvencioniranje. Uzeli smo u obzir ove brojke:

 • Iznos kredita – 100.000 eura
 • Rok otplate – 30 godina
 • Kamatna stopa tijekom subvencije – 2,12 posto
 • Kamatna stopa NAKON razdoblja subvencije – 2,30 posto

Prema spomenutim parametrima:

 • nakon PET godina 'APN kredita' ostalo vam je 87.364 eura glavnice
 • nakon SEDAM godina - ostalo je 81.929 eura glavnice
 • nakon DEVET godina – ostalo je 76.261 euro glavnice

Rata kredita:

 • prvih PET/SEDAM/DEVET godina bila je 374 eura, a NOVA iznosi 385 eura (rata raste zbog veće kamatne stope nakon razdoblja subvencije)

Nije riječ o nekoj velikoj razlici – 11 eura, manje od 100 kuna. No, što ako postoji mogućnost da vam BUDUĆA rata kredita bude manja? Čak i manja od one subvencionirane?

Naime, napravili smo izračun – kada biste cijelo vrijeme trajanja subvencije onaj dio koji plaća država, dodatno 'stavljali sa strane' – kasnije itekako možete profitirati.

Dakle, za kredit od 100.000 eura, na rok od 30 godina, EKS 2,12 posto:

 • nakon PET godina APN kredita možete uštedjeti 6.768 eura
 • nakon SEDAM godina možete uštedjeti 9.475 eura
 • nakon DEVET godina možete uštedjeti 12.182,4 eura

Kada bi taj ušteđeni novac uplatili u glavnicu kredita (to se zove djelomična prijevremena otplata glavnice), tada bi vam rata kredita iznosila:

 1. slučaj uštede (pet godina) – 354 eura
 2. slučaj uštede (sedam godina) – 338 eura
 3. slučaj uštede (devet godina) – 321 euro

U prvom slučaju štedite 31 euro u odnosu na onaj iznos rate kredita koji bi bio da se ne uplati u glavnicu. U drugome slučaju rata je 45 eura manja, a u trećem 61 euro manja. Godišnje je riječ o 372, 540 odnosno 732 eura uštede.

Dakle, ako razmišljate o subvencioniranim kreditima, razmislite i o vremenu kada ta subvencija završi.

Kako do subvencioniranog kredita APN-a

Kamatne stope banaka u 'APN kreditima'

Pratite temu #APN OVDJE i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!