Petrinja
Izvor: Sanja Pamuković
Sanja Pamuković
PETRINJSKI POTRES

Dvogodišnja muka počela je 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta

Snažan potres bacao je ljude, lomio pokućstvo, kosio zabate i dimnjake, rušio nesolidne građevine, dokrajčio zanemarene spomenike kulture. Ugasio je sedam života.

Dočekujemo treću Novu godinu od petrinjskih potresa. Jednog razornog, deset jakih i brojnih slabijih.

Mnoštvo ljudi će biti u nadi da će ulaskom u Novu godinu ući i u novu kuću ili stan

Dvogodišnja muka počela je 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta kojoj je dan ranije predtodio potres slične jačine kao zagrebački. O tom danu i danima koji su slijedili puno se pisalo.

Sve o tome možda sada zavrjeđuju pričati slike. Fotografije stavljene uz ovaj tekst su snimljene u pregledima kuća i zgrada odmah nakon potresa.

Po sličnoj nesreći osam mjeseci ranije, posrećila se uvježbanost i oprema za pomoć.

O (ne)uvježbanosti, ovdje je moj kratak osvrt i dojam:

Nas je arhitekte Civilna zaštita Grada Zagreba preko HKA-a (Hrvatska komora arhitekata) pozvala u brze preglede zgrada negdje tjedan dana nakon zagrebačkog potresa, dakle krajem ožujka. Dotada se računalo da će brze preglede uspjeti obaviti studenti i inženjeri građevine.

Kada smo stigli, u podrumskim prostorima CZGZ-a, prema zakazanom terminu za dogovor i upute, naiđemo na nekoliko izložbenih panela - pet ili šest veličine cca 1x1 m. Svaki je imao jednu od tri boje - zelenu, žutu i crvenu - jasno istaknutu na vrhu, a ispod boje bile su fotografije urušenih i oštećenih zgrada i crteži zidova. Debelim flomasterima rukom su bili nacrtani tipovi oštećenja konstruktivnih zidova te kratko i jasno kada i u kojem slučaju koje građevine zaslužuju crvenu, žutu ili zelenu oznaku.

Na zadnjem panelu bile su upute o tome kako instalirati mobilnu aplikaciju za potres da bismo preko nje mogli vidjeti koje su zgrade prijavile oštećenja te kako u aplikaciji ispuniti obrazac za ocjenu oštećenja zgrade i dodati fotografije oštećenja pregledanih zgrada.

Mladi čovjek smireno je i vrlo jasno održao kratki tečaj o tome što vidimo na panelima i što ćemo gledati u stvarnosti. Kasnije sam shvatila tko je taj čovjek - jedan od profesionalaca za potrese, profesor na fakultetu. Njegova brza reakcija, po ovome što sam svjedočila, čini se da je Zagreb zadržala samo na jednoj stradaloj osobi. Od velikog značaja bilo je to da su se mladi inženjeri brzo rastrčali i dali upute koje zgrade treba odmah napustiti, koje ljude hitna pomoć treba odvesti, zatražiti smještaj... Potom su označili bojom smije li se uopće prilaziti zgradi. Brza nabava licenci za aplikaciju također je bila vrlo svježa i moćna organizacijska sposobnost. Za mene je taj mladi čovjek spasio grad od gorih posljedica.

Do petrinjskog potresa stvorila se uigrana civilna zaštita i to je bilo vidljivo isti dan kada je prvi potres, 28. prosinca 2020. pogodio Petrinju i Sisak
Bez obzira na povike kako se ništa još nije napravilo za Petrinju, ne bih se složila jer svatko radi prema svojim sposobnostima i mogućnostima. Uskoro će biti useljivo osam stambenih zgrada u Petrinji sa 128 stanova, a i kuće bi sada trebale nastaviti brže 'rasti'. Ozbiljni je problem pomanjkanje građevinske radne snage pa pretpostavljam da je to jako usporilo ritam izgradnje.

Što se oštećenja tiče, snažni potres imao je razorno djelovanje na stare zgrade, naročito u centru Petrinje, na obiteljske kuće koje su loše građene i gotovo pa redovno na nesolidno sklepane štale.

Ovdje bih istaknula jednu zanimljivost. Obiteljske kuće zidane pedesetih i šezdesetih godina u potpunosti su bez ikakvih serklaža. Vrlo su često kutovi izvedeni punom opekom običnog formata, a parapeti i središnji dijelovi zidani su od kojekakve nađene cigle. Kuće su izvana od toga doba ostale neožbukane. Međutim, u takvim kućama, unatoč namještaju porazbijanom od jačine potresa, nije bilo vidljivih pukotina ni na boji unutarnjih zidova.

Stare su palače centra, nažalost, mahom stradale zbog nevjerojatnih čuda koja su dograđivana s dvorišnih strana tih zgrada. Takve su dogradnje svojim betonskim konzolama, pločama i serklažama solidno izudarale stara zdanja i razorile ih.

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.