potres
Izvor: pixabay.com
TELEFON I ONLINE

Evo gdje i kako SVI mogu prijaviti štetu nakon posljednjeg potresa (vrijedi za PET županija)

Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u posljednjem potresu otvoren je besplatan pozivni centar, a prijava se može napraviti i online! 

Za građane čije su kuće i zgrade oštećene u potresu od ponedjeljka je otvoren besplatan pozivni centar 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja i zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina.

Prijave se odnose na Sisačko-moslavačku županiju, Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku županiju i Grad Zagreb.

- Pozivamo ovim putem i volontere stručnjake za građevinske konstrukcije koji su voljni pomoći u obavljanju procjene uporabljivosti da nam se jave - poručuju iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

No, nije telefonski broj jedina mogućnost prijave štete. Ministarstvo je kreiralo i mogućnost online prijave:

Dakle, suvlasnici nekretnina oštećenih u posljednjim potresima iz PET županija mogu na gore navedenom linku također prijaviti štetu. 

Isto tako, ministarstvo poziva VOLONTERE stručnjake za građevinske konstrukcije da se jave: 

- Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što skorije detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi, poručuju iz Ministarstva. 

>>> Kako i gdje prijaviti štetu od potresa koji su pogodili Sisak, Petrinju i okolicu

>>> Evo kako i kada bi trebao krenuti postupak obnove nakon potresa u SMŽ

Vlada RH je na sjednici donijela i Zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima prema kojem se osiguravaju sredstva u državnom proračunu za isplatu naknade putnih troškova i dnevnica za volontere.

Dodatno pojašnjavamo kako su prema klasifikaciji uporabljivosti oštećene zgrade razvrstane u šest kategorija:

  1. N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja – Građevina je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne građevine. Uslijed takve opasnosti preporuka je da se u takvim zgradama nikako ne boravi.
  2. N2 – Neuporabljivo – zbog oštećenja – Građevina je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova oštećene građevine. Uslijed takve opasnosti preporuka je da se u takvim zgradama nikako ne boravi (posebice s obzirom na veliki broj ponavljanja potresa).
  3. PN1 – Privremeno neuporabljivo (u potpunosti ili djelomično) – potreban detaljan pregled. Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja. Nosivost zgrade je djelomično narušena. Ne preporučuje se boravak u zgradi, odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost. Kraći boravak u zgradi je moguć, uz savjete građevinskog stručnjaka koji se odnose na potrebne mjere i ograničenje boravka. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti.
  4. PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije (upotrebljiva nakon kratkoročnih intervencija). Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali se ne može upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. Građevinski stručnjak utvrđuje hitne mjere intervencije i daje upute korisnicima. Dok se ne provedu mjere, zgrada ili njezin dio nije uporabljiv (primjerice krovište). Privremena neupotrebljivost može se odnositi samo na neke dijelove (jedinice) građevine.
  5. U1 – Uporabljivo bez ograničenja – Zgrada se može upotrebljavati. Zgrada nema oštećenja ili ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i uporabljivost zgrade.
  6. U2 – Uporabljivo s preporukom – zgrada se može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima gdje postoji neposredna opasnosti za dio zgrade. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade. Nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.