potres
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
POMOĆ GRAĐANIMA

Građani Siska - što vam sve sufinancira Grad Sisak, a što država

Građanima s crvenim oznakama najamninu sufinancira država, a Grad Sisak sufinancira najamninu građanima čiji objekti imaju žute naljepnice. 

Grad Sisak produžio je sufinanciranje najamnine do 31. kolovoza 2021. građanima s područja grada Siska čije su nekretnine uslijed posljedica katastrofalnog potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine, postale neuporabljive za stanovanje.

Mjesečna najamnina iznosi do 1.000 kuna mjesečno, a građane kojima je istekao ugovor o najmu stana pozivamo da dostave važeći ugovor prijavljen u Poreznoj upravi.

Sufinanciranje najamnine odnosi se na građane čiji su objekti nakon provedenog brzog pregleda statičara dobili žute oznake:

  • PN2 – potrebne mjere hitne intervencije
  • PN1 – potreban detaljan pregled

Budući se, sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske, građanima s crvenim oznakama najamninu sufinancira država, Grad Sisak odlučio se ovom izmjenom Odluke za sufinanciranje najamnine građanima čiji objekti imaju žute naljepnice.

Sufinancirani iznos najamnine kojeg Grad Sisak osigurava do 31. kolovoza 2021. godine, uplaćivat će se na račun najmodavaca na temelju sklopljenog ugovora o najmu koji je prijavljen Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, u iznosu navedenom u ugovoru o najmu, ali ne više od 1.000 kuna mjesečno.

Građani sve informacije mogu dobiti u:

  • izmještenom središtu gradske uprave u Ulici Marijana Cvetkovića 8,
    • od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati ili
  • na brojeve telefona: 635-502 ili 635-520.

Nadalje, Grad Sisak omogućava građanima dobivanje namjenske kartice pomoću koje će moći kupovati građevinski i drugi materijal za otklanjanje šteta prouzročenih potresom. Pravo na namjensku karticu:

  • u vrijednosti od 2.000 kuma imaju građani čije kuće imaju žutu oznaku uporabljivosti PN2.
  • u vrijednosti 1.000,00 kn imaju građani čije kuće i stanovi imaju zelenu oznaku uporabljivosti U2

Svi koji imaju pravo na namjensku karticu trebaju se prijaviti OVDJE ili na Gradskoj blagajni na gradskoj tržnici Kontroba. Mole se građani koji osobno podnose obrasce za ostvarivanje prava na namjensku karticu OTP banke da sa sobom ponesu osobne iskaznice svih ukućana.

Namjenska kartica moći će se iskoristiti u navedenim iznosima u trgovinama građevinskog materijala DIR Rubinić (Marijana Celjaka 86), Exco Sisak (Obrtnička ulica 66), Sandra-prom (Novoselska 123), BIT promet (Obrtnička ulica, Sisak) i Pevex (Zagrebačka ulica 47).

Zakupnina za poslovne prostore 

Odlukom gradonačelnice svi zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Siska oslobođeni su plaćanja mjesečne zakupnine ako su obustavili obavljanje svoje djelatnosti u vrijeme trajanja mjera suzbijanja zaraze virusom Covid-19 temeljem odluka Stožera Civilne zaštite RH. Odluka se odnosi i na sve zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Grada Siska koji su morali obustaviti svoju djelatnost jer su objekti u kojima rade, nakon potresa i brzog pregleda statičara dobili oznaku neuporabljivo ili privremeno neuporabljivo.

Računi za dimnjake

Mole se građani Siska koji su samostalno popravljali dimnjake i krov da sačuvaju sve račune za materijal i uslugu, koje su pritom dobili, radi odštete. Također, svi koji su platili atest za plin i pregled dimnjaka imat će pravo na odštetu uz predočenje računa.

Interventna pomoć

Građani Siska kojima je objekt u kojem su stanovali dobio crvenu naljepnicu imaju pravo na interventnu pomoć od 2.000 kuna. Pravo na pomoć imaju kućanstva, odnosno obitelj, neovisno jesu li živjeli u zgradi ili kući, koja je proglašena neuporabljivom.

Pomoć podiže jedan član kućanstva za sve. Potrebno je samo predočiti osobnu iskaznicu ili neki drugi dokument s upisanom adresom na kojoj je stanovao. Ova pomoć nema veze sa štetom na objektu nego se može koristiti za sve što je bilo kome potrebno. Građani kojima nije hitno ili su trenutno izvan Siska ne moraju doći odmah po pomoć jer im to pravo ostaje do trenutka kada će moći doći po pomoć, odnosno kada se vrate u Sisak.

Komunalna naknada

Obveznici plaćanja komunalne naknade za stambene prostore koji se ne koriste jer je stručnjak za brzu procjena oštećenja utvrdio da je zbog više sile (potresa) stambeni prostor neupotrebljiv ili privremeno neuporabljiv (crvena ili žuta naljepnica) oslobodit će se temeljem podnesenog Zahtjeva u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade za razdoblje od 1. siječnja 2021. godine do trenutka kada stambeni prostor postane ponovo uporabljiv. Obveznik je o tome dužan obavijestiti gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove u roku od 15 dana.

Uz obrazac Zahtjeva prilaže se oznaka uporabljivosti brzog pregleda statičara (crvena i žuta naljepnica). Zahtjev za oslobađanje možete preuzeti na stranicama Grada ili u prijemnoj kancelariji na adresi Marijana Cvetkovića 8, Sisak.

Nakon popunjavanja Zahtjev se može dostaviti osobno ili putem pošte u pisarnicu Grada Siska (Marijana Cvetkovića 8). Podatke se, također, može dostaviti i putem elektroničke pošte na sljedeće e-mail adrese: adela.labas@sisak.hr, ivana.klaric.vabik@sisak.hr, jadranka.maric@sisak.hr. Telefon za kontakt: 044/635–527 i 044/635–512.

Što država sufinancira?

Nadalje, Vlada je donijela nekoliko odluka u posljenjih nekoliko mjeseci kojima građanima omogućuje:

  • korištenje autoceste A11 Zagreb – Sisak bez plaćanja cestarine do 1. listopada 2021. godine
  • produženje besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji te za sve koji sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.

Isto tako, Hrvatska radiotelevizija otpisuje potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima. To se odnosi za RTV pristojbu za razdoblje srpanj, kolovoz i rujan 2021. godine s mogućnošću produljenja.

Otpisuju se i potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za srpanj 2021.

To se odnosi na one koji su bili nastanjeni u stambenim objektima kojima je dodijeljena crvena i žuta oznaka. 

Također to, kao i za HTV pristojbu, vrijedi i za one koji ispunjavaju uvjet da su korisnici ili su članovi njihovog kućanstva korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, a da žive na području Grada Petrinje; Grada Gline; Grada Siska; Grada Hrvatske Kostajnice; Općine Lekenik; Općine Sunja; Općine Donji Kukuruzari; Općine Majur; Općine Dvor; Općine Topusko; Općine Gvozd; Općine Jasenovac; Općine Hrvatska Dubica, Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko.

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!