Glina stambene jednice potres
Izvor: MPGI
ZGRADOnačelnik.hr
OBNOVA BANOVINE

Javite se za dodjelu kuća za privremeno korištenje u Petrinji i Glini

Sisačko-moslavačka županija provodi Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica, odnosno kuća u nizu, koje se nalaze u županijskim naseljima Petrinia u Petrinji i Banovi dvori u Glini. Kuće su namijenjene za privremeni smještaj obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Riječ je o 131 kući u Petrinji i Glini, koje će biti u potpunosti infrastrukturno spremne za useljenje te opremljene namještajem. Kuće će biti okružene zelenim površinama s mogućnošću uređenja vlastitog vrta.

U županijskom naselju Banovi dvori u Glini, u Vukovarskoj ulici, na raspolaganju su 74 stambene jedinice, od kojih su 62 kuće površine 45 m2, a sastoje se od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe i kupaonice. Preostalih 12 kuća u naselju Banovi dvori imaju površinu od 35 m2, a sastoje se od kuhinje s dnevnim boravkom, jedne spavaće sobe, kupaonice i terase.

U županijskom naselju Petrinia u Petrinji ukupno je 57 kuća površine 45 m2 koje se sastoje od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe, kupaonice i terase. Od 57 stambenih jedinica, 41 se nalazi u Ulici Ive Maline, a 16 u Ulici Rudolfa Hercega.

Riječ je o kućama čiju je gradnju Sisačko-moslavačka županija započela u proljeće ove godine sredstvima Fonda solidarnosti EU, a namijenjene su osobama čiji su domovi stradali u potresu. Nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova. Time će one biti i dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske.

Pravo na dodjelu stambenih jedinica na privremeno korištenje imaju svi državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Sisačko-moslavačke županije ako su bili vlasnici kuće ili stana ili su koristili kuću ili stan u vrijeme potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine koja je mišljenjem ovlaštenih stručnjaka za brzu procjenu oštećenja utvrđena neuporabljivom ili privremeno neuporabljivom te da u svome vlasništvu nemaju useljivu kuću ili stan na području Sisačko-moslavačke županije.

Stambene jedinice na privremeno korištenje dodijelit će se osobama starijima od 65 godina, osobama mlađima od 65 godina koji u svom vlasništvu imaju stan ili kuća u postupku obnove, odnosno osobama koje su zbrinute u mobilnim stambenim jedinica na zemljištu uz svoju oštećenu kuću, u kontejnerskim naseljima ili su smješteni u drugom obliku organiziranog smještaja.

Zahtjev s priloženim ispravama kojima podnositelj zahtjeva dokazuje da ispunjava uvjete za dodjelu kuće na privremeno korištenje podnosi se Povjerenstvu za dodjelu na privremeno korištenje stanova osobama pogođenih potresom, a predaje se putem pošte ili osobno u pisarnicu Sisačko-moslavačke županije, Ante Starčevića 29, 44 000 Sisak, tijekom utvrđenog roka i to:

  • od 12. rujna 2023. godine od 8,00 sati do 15,30 sati
  • ostale radne dane od 7,30 sati do 15,30 sati
  • 25. rujna 2023. godine od 7,30 sati do 15,00 sati.

Podnositelj zahtjeva na Javni poziv za dodjelu stambene jedinice na privremeno korištenje može dobiti dodatne informacije na brojeve telefona: 044/500-181 i 044/500-034.

Tekst Javnog poziva kao i pripadajući obrasci za prijavu dostupni su na web stranici Sisačko-moslavačke županije.

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!