Obnova zgrade u Palmotićevoj Zagreb
Izvor: MPGI
ZGRADOnačelnik.hr
OBNOVA NAKON POTRESA

JAVNI POZIV - energetska obnova višestambenih zgrada oštećenih u potresima

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne objavilo je Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresima. Za tu su namjenu osigurana bespovratna sredstva Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta 'EU sljedeće generacije' u iznosu od 27 milijuna eura, a prijave su moguće do 22. kolovoza 2023. godine. (NOVI ROK je 31. listopada 2023. godine do 16:00h)

*Ažurirano 3.8.2023.

Poziv se provodi kao otvoreni postupak dodjele u modalitetu privremenog poziva, a objavljen je na mrežnim stranicama Ministarstva i sustavu Fondovieu.

Podnošenje projektnih prijedloga u sustavu fondovieu potencijalnim prijaviteljima dozvoljeno je najranije od trenutka objave poziva odnosno 22. svibnja 2023. godine, a moguće je najkasnije do 22. kolovoza 2023. godine u 16:00 sati. (NOVI ROK je 31. listopada 2023. godine do 16:00h)

NOVO: S danom 2. kolovoza 2023. godine na mrežnim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te javnom portalu sustava fondovieu (eNPOO) objavljena 1. izmjena Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova višestambenih zgrada oštećenih potresima' s cjelokupnom dokumentacijom.

U Popisu izmjena navedene su sve izmjene napravljene u dokumentaciji Poziva, a odnose se na sljedeće dokumente: Upute za prijavitelje, Sažetak poziva, Aneks 2. Popis tehničkih uvjeta, Prilog 2. Obrazac za ocjenu kvalitete te Obrazac 2. Tehnički obrazac.

Također je produljen rok za podnošenje projektnih prijedloga sa 22. kolovoza 2023. godine u 16:00 h na 31. listopada 2023. godine u 16:00 h.

Poziv se zatvara istekom roka predviđenog za podnošenje projektnih prijedloga nakon čega započinje evaluacija svih zaprimljenih projektnih prijedloga s obzirom na kriterije prihvatljivosti i kriterije odabira kako bi se omogućilo sufinanciranje projektnih prijedloga s najvećim brojem bodova.

Cilj Poziva je provođenje integralne energetske obnove, dubinske obnove i sveobuhvatne obnove višestambenih zgrada oštećenih u potresima koje će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na stanje prije obnove na razini svakog projektnog prijedloga. Zgrade oštećene u potresu koje su upisane u Registar kulturnih dobara RH (kao pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro ili kao dio kulturno-povijesne cjeline) trebaju ostvariti uštede primarne energije (Eprim) na godišnjoj razini od najmanje 30% u odnosu na potrošnju energije prije obnove zgrade. Provedbom energetske obnove ostvarit će se uštede energije i smanjiti emisije CO2 te time doprinijeti dekarbonizaciji zgrada.

Pozivom će se sufinancirati

  • izrada projektne dokumentacije
  • energetska obnova

višestambenih zgrada oštećenih u potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Za sufinanciranje su prihvatljive postojeće višestambene zgrade:

  • sljedećih kategorija uporabljivosti: U2, PN1, PN2, N1, N2
  • koje su već provele ili će provesti hitne sanacije odnosno nekonstrukcijsku ili konstrukcijsku obnovu zajedno s energetskom obnovom.
  • Na sufinanciranje sveobuhvatne obnove imaju pravo samo višestambene zgrade kategorije uporabljivosti U2.

Intenzitet sufinanciranja prihvatljivih troškova:

  • za integralnu energetsku obnovu, dubinsku i sveobuhvatnu obnovu je do 80 posto
  • za izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor građenja, projektantski nadzor, uslugu koordinatora zaštite na radu tijekom građenja, upravljanje projektom i administraciju te promidžbu i vidljivost je do 100 posto.
  • Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 40 tisuća eura, a najviši 4,5 milijuna eura.

Prihvatljivi prijavitelji na Poziv u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade su ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade ili upravitelj zgrade.

Stručna podrška

Potencijalnim prijaviteljima je na raspolaganju mogućnost stručne podrške Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - Sektora za energetsku učinkovitost. Stručna podrška odnosi se isključivo na provjeru usklađenosti projektnog prijedloga s tehničkim kriterijima Poziva, a provodit će se u formi individualnih konzultacija. Prijave za korištenje stručne podrške podnose se u razdoblju od objave Poziva do kraja dana 31. svibnja 2023. godine, slanjem poruke elektroničkom poštom na adresu podrska.prijaviteljima@fzoeu.hr.

Ministarstvo će za sve potencijalne prijavitelje organizirati i informativne radionice putem platforme Microsoft Teams, a raspored održavanja bit će pravovremeno objavljen na mrežnoj stranici Ministarstva  i javnom portalu sustava fondovieu.

Prijavitelji mogu za vrijeme trajanja Poziva, a najkasnije do 8. kolovoza 2023. godine (NOVI ROK je 31. listopada 2023. godine do 16:00h), kroz sustav fondovieu postavljati pitanja u svrhu dobivanja dodatnih pojašnjenja i obrazloženja odredbi Poziva. Odgovori će biti objavljeni u sustavu u segmentu 'Pitanja i odgovori' najkasnije sedam dana od dana zaprimanja upita.

PREUZMITE cjelokupnu dokumentaciju Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava 'Energetska obnova višestambenih zgrada oštećenih u potresima'.

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!