centar Zagreba
Izvor: zgradonačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
PITANJE I ODGOVOR

Kako obnoviti zgradu nakon potresa - s ili bez odobrenja konzervatora?

Nije ideja da se svaka zgrada obnavlja u suradnji i s odobrenjem konzervatora, no mora se poštivati baština

Na webinaru o obnovi zagreba, na kojemu su sudjelovali Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostognoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba i okolice, postavljeno je pitanje hoće li se morati sve zgrade oštećene u potresu obnavljati po strogim pravilima, uputama i odobrenjima konzervatora. 

- Program mjera ima konzervatorske smjernice i morat će se konzultirati sa Zavodom i Ministarstvom - rekao je Vanđelić. 

Uhlir je dodao da su razrađene konzervatorske smjernice u samome Zakonu i Programu mjera. Što znači da ako je zgrada pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, ima rješenje i broj o zaštiti, tada se takva zgrada obnavlja cjelovitom obnovom (dakle sve, od fasade do konsktrukcije) u suradnji sa zagrebačkim zavodom za zaštitu kulture.

- No, smjernice se NE ODNOSE na zgrade koje nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i tada ne moraju sudjelovati konzervatori u izradi projekta. Smjernice pokrivaju širu zonu. Tu postoji zonska zaštita. Nije ideja da se svaka zgrada obnavlja u suradnji i s odobrenjem konzervatora, no mora se poštivati baština - rekao je Uhlir. 

Dakle, one zgrade koje NISU pojedinačno kulturno dobro, koje nemaju svoj broj i rješenje, one se mogu obnavljati SAMO konstrukcijskom obnovom, ne moraju ići u cjelovitu obnovu, ali se moraju poštivati konzervatorske smjernice. 

>>> Donosimo popis svih OVLAŠTENIH inženjera građevinarstva, elektrotehnike, strojarstva, arhitekata

>>> Obnavljate dimnjak nakon potresa? Konzervatori imaju molbu...

>>> Popis ovlaštenih konzervatorskih odjela i restauratora 

>>> Što je sve potrebno za obnovu zaštićene kuće