obnova nakon potresa
Izvor: Domagoj Mak
SAMOOBNOVA - KORAK PO KORAK

Kako su krenuli u samostalnu obnovu nakon potresa i obnovili zgradu

Zgrada je sagrađena 1936. godine, dobila je žutu naljepnicu, razina obnove 2 s elementima 3, projekt  je započeo prije stupanja na snagu Zakona o obnovi, 13 stanova, oko 1.000 četvornih metara bruto površine. 

Organizirana ili samostalna obnova? Pitanje je koje si postavljaju mnogi suvlasnici zgrada koje su oštećene nakon potresa. Vjerujemo da i jedan i drugi model imaju svoje prednosti i mane.

Domagoj Mak, jedan od suvlasnika u zgradi u Bogišićevoj ulici u Zagrebu, nekoliko je puta u Facebook grupi Potres u Zagrebu – Svi mi u centru pisao o tome kako su krenuli u obnovu i sada su gotovo pri kraju.

Stoga smo odlučili te objave objediniti u jedan 'how to' tekst kako bismo svim suvlasnicima koji se odluče za model samoobnove olakšali posao.

IZDVOJENO - zgrada u blizini Zvonimirove, 1936. godina, žuta naljepnica, razina obnove 2 s elementima 3, projekt započeo prije stupanja na snagu Zakona, 13 stanova, oko 1.000 četvornih metara bruto površine

Tu su naljepnicu dobili zbog oštećenja stubišta koje je izvedeno kao konzolno, odnosno ozbiljnih pukotina koje su pratile spojeve stepenica i podesta katova i polukatova.

Ovo su koraci kojima su išli

NAPOMENA - Projekt obnove napravljen je prije stupanja na snagu Zakona o obnovi Zagreba..., a zakonom je potvrđeno da se projekti izrađeni prije stupanja na snagu zakona smatraju valjanima.

1. Iznos pričuve bio je 5 kuna po četvornom metru i u trenutku potresa u ožujku 2020. godine na računu imali su oko 70.000 kuna. Zgrada nije imala postojećih kreditnih zaduženja.

2. Mjesec dana nakon potresa donose odluku o podizanju pričuve na 10 kuna po četvornom metru kako bi akumulirali novac u razdoblju koje je slijedilo jer su bili svjesni da im treba novac. U tom trenutku ne znaju ni koliko niti za što.

IZDVOJENO - Nije bio problem povećati pričuvu. Svima je bilo jasno da povećanjem apriori smanjujemo kredit. A kad smo došli do kredita, potrebno je bilo 11.30 kuna za traženi iznos, pa smo zaokružili.

3. Na prvi sastanak suvlasnika odlučili su pozvati arhitekta. Ugovorena je izrada arhitektonske snimke trenutnog stanja s dokumentiranim i opisanim oštećenjima.

4. U lipnju se odlučuju na izradu glavnog projekta sanacije. Odlučeno je da se radi isključivo s jednim projektantom i tako nisu došli u situaciju da svaki stanar zove svog stručnjaka.

5. U rujnu 2020., šest mjeseci nakon potresa, imaju izrađen projekt s pripadajućim troškovnikom i projektantskim cijenama.

Unutar glavnog projekta sanacije, projektirano je ukupno 12 mjera sanacije koje su uključivale (napomena, svaka zgrada ima vlastite potrebe, ovo je rađeno isključivo za ovu zgradu):

 • Pojačanje temelja i izrada hidroizolacije drenažom
 • Skidanje unutarnje žbuke stubišta i pojačanje zidova uz novo žbukanje
 • Popravak pukotina šivanjem
 • Spajanje napuklih nadvoja
 • Ugradnja zatege
 • Stabilizacija i ojačanje dimnjaka
 • Uklanjanje antena s dimnjaka
 • Sanacija pregradnih zidova
 • Sanacija ravnog krova
 • Ojačanje zida i izrada novog vanjskog pročelja
 • Konstruktivno ojačanje stubišta
 • Ugradnja kondenzacijskih kotlova i novih dimovodnih vertikala

6. Započinju postupak potrage za izvođačima i osiguravanjem novca

7. Donose odluku – kreće se u samostalnu obnovu

IZVODJENO - Samostalna obnova jedini je način na koji suvlasnici, kaže Domagoj Mak, mogu upravljati dinamikom procesa, ali i utrošenim sredstvima.

8. U prosincu 2020. pronalaze izvođače, dobivaju sve konkretne ponude, podnose i rješavaju papirologiju za podizanje kredita

IZDVOJENO - Osim arhitektonske mape, građevinske mape i strojarske mape odlučili su se i na izradu mape racionalne upotrebe energije i toplinske zaštite.

9. Dodatno podižu iznos pričuve na 11,50 kuna po četvornom metru, a u mjesecima koji su prošli, akumulirali su dodatan novac na računu zgrade 

IZDVOJENO - Kredit smo digli na 690.000 kuna, na rok od 15 godina. Kamatna stopa je 2,2 posto.

10. Predaju zahtjev za povrat do tada utrošenih sredstava (dominantno trošak projekta), Obrazac 2c - Zahtjev za obnovu potresom oštećene postojeće višestambene, stambeno-poslovne ili poslovne zgrade

IZDVOJENO - Sami smo pripremali sve obrasce, a upravitelj (GSKG) ih je predavao u naše ime. Sami bismo i predavali obrasce, no imamo jedan stan sa suvlasnicima u Rimu i Parizu pa ne možemo jednostavno do 100 posto potpisa, a što je potrebno ako ne želimo preko upravitelja.

11. U siječnju 2021. kreću s radovima, a u veljači dobivaju prva sredstva vraćena na račun

12. U veljači 2021., odmah nakon što su odrađeni radovi koji se mogu financirati putem novčane pomoći, predaju još jedan zahtjev za povrat sredstava 

IZDOVJENO - U redovnoj smo komunikaciji s upraviteljem i sve što za nas dođe, odmah nam jave.

13. U ožujku 2021. donose odluku o pokretanju procesa predaje zahtjeva za obnovu kako bi vratili 50/80/100 posto. Čim budu poznati parametri, odnosno čim vrate odobreni dio sredstava, donijet će odluku ili o smanjenju pričuve ili o investiciji u energetsku obnovu dvorišne strane zgrade

14. Pripremaju treći zahtjev za novčanu pomoć sukladno povećanju iznosa s 12.000 kuna po stanu na 16.000 kuna po stanu (hitna sanacija)

IZDVOJENO - Konstruktivna oštečenja u stanovima (3 stana) su sanirana sredstvima pričuve. Kozmetika nije sanirana zajedničkim novcem, ali su neki suvlasnici s istim majstorima dogovorili da im se odrade takvi popravci.

15. Temelj je saniran, a spremna je i oplata za nadtemeljne zidove. Žbukanje stubišta slijedi, a za nagradu su se počastili kompletno novom instalacijom struje, novim instalacijama svih teleoperatera i novom instalacijom zajedničke antene.

IZDVOJENO - Nova elektroinstalacija zajedničke potrošnje, nova rasvjeta, novi glavni vodovi za svaki stan, novi sustav zajedničke antene, nova instalacija optike, nova instalacija svih operatera (sve podžbukno, nema nikakvih kanalica), 8 od 13 stanara ugradilo je kondenzacijske bojlere, dva su imala od prije, svima je osiguran priključak na dimnjak.

16. Dogovaraju boje, zidove i električara za montažu rasvjete i prekidača kao posljednjih elemenata

IZVOJENO - Nestabilne zidove ojačali su torkret betonom i armaturnom mrežom s obje strane zida. Vanjski AB temelj je očišćen i betoniran na kritičnom mjestu, a cijeli obuhvat poluukopane etaže je betoniran AB zidom i temeljima. Montažno stubište je učvršćeno postavom čeličnih profila. Vanjski zidovi su bili oštećeni zbog utjecaja vlage, pa su ih očistili, pojačali šipkama, uglove ojačali s mrežicama, a napukle nadvoje zamijenili čeličnim profilima, sve je dovedeno do stanja za korištenje.

17. Odmah po primitku Odluke o obnovi (koja se očekuje brzo), podnijet će zahtjev za novčanu pomoć (Obrazac 6) temeljem te odluke. Plan je ukupne radove dovršiti u početkom svibnja, a očekivanje je do ljeta dobiti povrat opravdanih troškova konstrukcijske obnove.

*tekst je ažuriran 29.04.2021.

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!