obnova
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
NOVA PRAVILA

Mijenja se zakon o obnovi - građani neće plaćati ništa, obnavljat će se i nelegalni objekti

Uvodi se i gradnja stambeno-poslovnih i višestambenih zamjenskih zgrada na području na kojem je proglašena katastrofa, odnosno na prostoru Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Kreće se u izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. 

Prema trenutno dostupnim informacijama:

Konstrukcijsku obnovu u stopostotnom iznosu osiguravala bi država i jedinice regionalne samouprave te građani ubuduće neće trebati participirati s 20 posto.

Uvodi se mehanizam predfinanciranja, odnosno novčane pomoći kojom će se građanima i upraviteljima zgrada dati mogućnost da u proces konstrukcijske obnove krenu sami. I time se potiče samoobnova: 

  1. Mogućnost da se novčana pomoć isplati prema ispostavljenim računima po privremenim pojedinačnim situacijama, odnosno jednokratno nakon izvedene obnove, koja će se smatrati završenom po dostavljenom izvješću nadzornog inženjera
  2. Dio koji se posebno odnosi na višestambene i stambeno-poslovne zgrade, iznos novčane pomoći moći će se isplatiti na račun obvezne pričuve, prema posebnom izračunu u skladu s cijenama određenim u Programu mjera, a za namjensko trošenje isplaćenih sredstava odgovornost će imati upravitelji zgrade
    • Taj će novac biti zaštićen od ovrhe. To je novac koji će upravitelji zgrada moći koristiti isključivo za proces obnove.
  3. Odluče li se pak građani na konstrukcijsku ili cjelovitu obnovu bez odluke države, pa tako i bez sufinanciranja, za to neće trebati ishoditi građevinsku i uporabnu dozvolu, već će se jednakovrijednim dokumentom smatrati završno izvješće nadzornog inženjera.

Ukida se i zabrana raspolaganja vlastitom nekretninom, a briše se i stavka upisa tereta, odnosno hipoteke.

U zakon se uvode i 'europski pragovi jednostavne javne nabave', odnosno današnji prag od 200.000 kuna (plus PDV), podiže se na 1,031 milijun kuna, a prag od 500.000 kuna (plus PDV) podiže se na na 39,7 milijuna kuna, pri čemu će svaka katastarska čestica moći biti pojedinačni postupak jednostavne javne nabave.

Uvodi se i gradnja stambeno-poslovnih i višestambenih zamjenskih zgrada na području na kojem je proglašena katastrofa, odnosno na prostoru Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Rješava se i problem nelegaliziranih objekata koji su oštećeni u potresu te se pojednostavljuje postupak njihove obnove 

  • Ministarstvo će izdavati odluku, koja će biti neupravni akt, kojim će naložiti obnovu takve zgrade Središnjem državnom uredu i Fondu za obnovu

Nakon toga će završno izvješće inženjera biti generator izdavanja upravnog akta koji će se zvati rješenje o obnovi i njime će građani moći legalizirati svoj objekt ili se upisati kao njegov vlasnik.

Napomena, obnovit će se dakle nelegalno izgrađeni objekti, osim onih koji se nalaze na mjestima gdje su predviđeni magistralni koridori sukladno postojećim prostornim planovima i oni u kojima na dan potresa nitko nije živio.

Izmjenama je predviđeno i jednostavnije uklanjanje zgrada koje prijete sigurnosti građana:

  • građevinski inspektori donosit će rješenje o njihovom uklanjanju a da za to ne trebaju pribaviti bilo kakvu suglasnost

U ovom trenutku podneseno je oko 10.000 zahtjeva za obnovu. Građani koji su već podnijeli te zahtjeve, neće morati podnositi nove, već će se po istima postupati u skladu s novim odredbama Zakona. Naravno, onima koji će htjeti mijenjati, primjerice, zahtjev za organiziranu obnovu u zahtjev za novčanu pomoć, to će moći učiniti. 

Savjetovanje s javnošću

Trenutno traje savjetovanje s javnošću za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, a možete se svojim komentarima i prijedlozima uključiti ovdje. 

Traje i savjetovanje za Obrazac prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i karlovačke županije. Pogledajte ovdje